Εθνολογικό Μουσείο: Παρέμβαση από τους εκτελεστές της διαθήκης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 18.1.2020

Επιστολή μέσω της οποίας εισηγούνται το Εθνολογικό Μουσείο (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) να παραμείνει ως έχει μέχρι και το 2069 απέστειλαν χθες στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και στον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο οι εκτελεστές της διαθήκης της Ιουλίας Πική και της Άννας Δημητριάδη.


Την παραλαβή της επιστολής επιβεβαίωσαν τόσο ο Κύπρου Χρυσόστομος όσο και ο υπουργός, με τον πρώτο να δηλώνει στον «Π» ότι «εγώ είμαι ο trustee (σ.σ. δηλαδή ο καταπιστευματοδόχος). Οι εκτελεστές δεν υπάρχουν, υπήρχαν κάποτε».

Τι λέει η διαθήκη

Σύμφωνα με τη διαθήκη, επιθυμία των αποβιωσασών είναι η οικία να γίνει βυζαντινό ή εθνολογικό μουσείο για 90 χρόνια από τον θάνατο της Ιουλίας Πική (απεβίωσε το 1979) και στη μεγάλη σάλα να εκτίθενται αντικείμενα της περιόδου. Μετά τα 90 έτη, να δημιουργηθεί ευαγές ίδρυμα για κοινωφελή σκοπό με απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικία παραχωρείται στον ίδιο τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και όχι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Με αυτά υπόψη, οι εκτελεστές της διαθήκης προτείνουν το Εθνολογικό Μουσείο (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) να παραμείνει ως έχει μέχρι και το 2069, οπότε συμπληρώνονται τα 90 χρόνια που αναφέρονται στη διαθήκη.

Αχιλλέας Δημητριάδης: «Να σεβαστούμε τις εντολές»

Υπό το φως των δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο αλλά και ύστερα από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα διεκδίκησης -εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου- της οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ένας από τους τρεις εκτελεστές της διαθήκης της Ιουλιανής Πική και της αδελφής της Άννας Δημητριάδη, δήλωσε στον «Π»: «Με επιστολή μας έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο δεδομένου ότι ως εκτελεστές της διαθήκης έχουμε υποχρέωση έναντι των αποβιωσασών να σεβαστούμε τις εντολές τους».

Αρχιεπίσκοπος: «Εγώ είμαι ο trustee»

Σε δηλώσεις του χθες στον «Π», ο Κύπρου Χρυσόστομος επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής, σχολιάζοντας ότι «εγώ είμαι ο trustee. Οι εκτελεστές δεν υπάρχουν, υπήρχαν κάποτε. Έδωσαν την περιουσία, τέλειωσε».

Ο κ. Δημητριάδης με τη σειρά του επισημαίνει ότι «εάν σε ένα δωρητήριο δεν ακολουθούνται οι όροι, τότε το δωρητήριο μπορεί και να ανακληθεί. Επίσης, αν ένας καταπιστευματοδόχος δεν ακολουθεί τους όρους του καταπιστεύματος, υπάρχουν ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες».

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο να οριστεί σύντομα «για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να συνεχίσει το μουσείο να υφίσταται ως έχει μέχρι το 2069, σύμφωνα με τις εντολές της Ιουλίας Πική και της Άννας Δημητριάδη».

Χρυσόστομος - Καρούσος: Συναντήθηκαν την Πέμπτη

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος με τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο (στο υπουργείο του υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή το μουσείο).

Με δηλώσεις του στον «Π», ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη συνάντηση, κρίνοντας ότι η κατάληξη της υπόθεσης θα είναι θετική υπέρ του υπουργείου. «Εμείς θέλουμε το μουσείο να παραμείνει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί εκ νέου με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας όταν επιστρέψει από την Αμερική όπου θα μεταβεί για ιατρικές εξετάσεις. «Πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα», σχολίασε ο υπουργός, «για το οποίο αποδείχθηκε ότι ο κόσμος νιώθει έντονα για το μουσείο και για την ιστορία της πόλης του. Και η πόλη πρέπει να έχει ρόλο, είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ