Βραδιές ντοκιμαντέρ στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.1.2020

Βραβευμένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού τον περασμένο Αύγουστο φιλοξενεί από τις 22 – 31 Ιανουαρίου η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ στη Λευκωσία, μέσα από μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Οργανισμού Brave New Culture.  


Με σταθερό άξονα την προβολή σύγχρονων ταινιών οι οποίες προσεγγίζουν κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο, τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί επιχειρούν να τοποθετηθούν, να απαντήσουν ή και να θέσουν ερωτήματα γύρω από σημαντικά ζητήματα που ενδιαφέρουν τον καθένα από εμάς. Όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του DOCNIGHTS @ SPEL Γιάγκος Χατζηγιάννης, οι θεματικές των ταινιών έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα του κόσμου μας και καταπιάνονται με ζητήματα όπως η διαφάνεια στην ενημέρωση, η διαχείριση των fake news, το σύγχρονο πρόσωπο της δημοκρατίας, οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, οι σοβαρές κλιματολογικές αλλαγές που συντελούνται, όπως επίσης με θέματα που αφορούν στη θέση της γυναίκας. Το πρόγραμμα των προβολών θα περιλαμβάνει συζητήσεις/παρουσιάσεις με σκηνοθέτες, παραγωγούς, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές, που θα ανακοινώνονται.

Οι Νύχτες Ντοκιμαντέρ στην ΣΠΕΛ ανοίγουν με το The Ghost of Peter Sellers (22/1), σε παραγωγή του Κύπριου Paul Iacovou και σκηνοθεσία Peter Medak, που αναφέρεται στο χρονικό της αποτυχίας μιας κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ, η οποία γυρίστηκε στην Κερύνεια το 1973 (Ghost in the Noonday Sun). Η παραγωγή κατέληξε σε χάος όταν ο μεγάλος αστέρας της εποχής Peter Sellers αποφάσισε να τη σαμποτάρει, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσει ποτέ. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του σκηνοθέτη Πίτερ Μέντακ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τι ακριβώς πήγε λάθος, και να αντιμετωπίσει τις ενοχές που κουβαλά για πάνω από σαράντα χρόνια. Την ταινία θα παρουσιάσει ο παραγωγός, Paul Iacovou. 

Ακολουθεί η ταινία Bellingcat – Truth in a Post-Truth World (23/1), όπου το δίκτυο διερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat εξετάζει συγκεκαλυμμένες υποθέσεις με στόχο να ρίξει φως στην αλήθεια, μέσα από τον αγώνα για δημοσιογραφική ακεραιότητα στην εποχή των fake news.  

Στο ντοκιμαντέρ Renzo Piano: The Architect of Light (24/1), ο θρυλικός Ισπανός ντοκιμαντερίστας Carlos Saura ακολουθεί τον ιδιοφυή αρχιτέκτονα Renzo Piano ενώ ανοικοδομεί μια από τις πιο εμβληματικές αρχιτεκτονικές του δημιουργίες: τη γκαλερί Centro Botín στη Santander της Ισπανίας. Μαζί ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν μια ταινία για τη σχέση αρχιτεκτονικής και σινεμά, με φόντο ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. 

H Ελληνίδα Μαριάννα Οικονόμου σκηνοθετεί την ταινία Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (25/1) με χιούμορ και πρωτοτυπία, και πρωταγωνιστές δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες ενός θεσσαλικού χωριού που αναμετριούνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο μια ντομάτα. 

Το 1961, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε αεροπορικό δυστύχημα. Μισό αιώνα μετά, το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα στο ντοκιμαντέρ Cold Case Hammarskjöld (26/1), όταν ο ντοκιμαντερίστας Mads Brügger διερευνά το περιστατικό οδηγώντας τον θεατή στο σκοτεινό μονοπάτι της αλήθειας. 

Όταν οι Ταλιμπάν επικηρύσσουν τον Αφγανό σκηνοθέτη Hassan Fazili, ο ίδιος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα με τη σύζυγο και τις δύο μικρές του κόρες. Σκιαγραφώντας την αβεβαιότητα του ταξιδιού τους, ο Fazili δείχνει, από πρώτο χέρι, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο, καθώς και την αγάπη μιας οικογένειας που καταζητείται, στο συγκινητικό ντοκιμαντέρ Midnight Traveler (27/1).

Οι τιμές ακινήτων εκτοξεύονται στα ύψη σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα εισοδήματα. Το ντοκιμαντέρ Push (28/1) του Fredrik Gertten αποκαλύπτει ένα νέο είδος απρόσωπου ιδιοκτήτη, τις ολοένα και πιο ακατάλληλες προς κατοίκηση πόλεις μας, καθώς και μία κρίση που κλιμακώνεται και μας επηρεάζει όλους.

Το #Female Pleasure (29/1) της Barbara Miller αναφέρεται στη γυναικεία  σεξουαλικότητα, όταν αυτή προσκρούει στη θρησκεία, τις παραδόσεις και το φόβο. Πέντε γυναίκες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου εξομολογούνται χωρίς ταμπού ιστορίες που μιλούν για την απόλαυση, την πατριαρχία και την σεξουαλική ισότητα των δύο φύλων. 

Στο Kabul, City in the Wind (30/1), ο σκηνοθέτης Aboozar Amini σκιαγραφεί την Καμπούλ μέσα από τις καθημερινές ζωές δύο παιδιών και ενός οδηγού λεωφορείου, με φόντο μια πόλη που έχει καταστραφεί από πολιτικές και θρησκευτικές έριδες και εξουσίες.

Το πρόσωπο του κόσμου φαίνεται να έχει αλλάξει για τα καλά. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και που ασκούμε τη δημοκρατία δε θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Το ντοκιμαντέρ What Is Democracy? (31/1) της Astra Taylor, συνδέει παρελθόν με παρόν, συναίσθημα με λογική,  προσωπικό και πολιτικό, για να προκαλέσει και να εμπνεύσει. Εάν θέλουμε να ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας, πρέπει πρωτίστως να αναρωτηθούμε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη αυτή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη | Wednesday 22.01.2020

The Ghost of Peter Sellers, Peter Medak. 93', 2018 Κύπρος / Cyprus

Tο χρονικό της αποτυχίας μιας κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ, η οποία γυρίστηκε στην Κερύνεια το 1973 (Ghost in the Noonday Sun), και η οποία κατέληξε σε χάος όταν ο μεγάλος αστέρας της εποχής Peter Sellers αποφάσισε να τη σαμποτάρει. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του σκηνοθέτη Πίτερ Μέντακ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τι ακριβώς πήγε λάθος, και να αντιμετωπίσει τις ενοχές που κουβαλά για πάνω από σαράντα χρόνια.

This film tells the tale of the ill-fated Hollywood movie which was shot in Kyrenia in 1973, (Ghost in the Noonday Sun). The production resulted in chaos when famous movie star Peter Sellers decided to sabotage it. The film follows director Peter Medak forty years later, in his effort to understand what went so terribly wrong, resulting in a total disaster.

Με την παρουσία του παραγωγού Paul Iacovou | In the presence of the producer Paul Iacovou

Βραβεία | Awards

  1. Golden Palm Award — Beverly Hills FF, USA

  2. Special Jury Award for Best Documentary — Beverly Hills FF, USA




Πέμπτη | Thursday 23.01.2020

Bellingcat – Truth in a Post-Truth World, Hans Pool. 88', 2018 Ολλανδία / The Netherlands

Μια συναρπαστική ματιά στο δίκτυο διερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, του οποίου η σύγχρονη τεχνολογία είναι πολύ πιο «έξυπνη» από εκείνη πολλών μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών.

A fascinating look at the network of citizen journalists known as Bellingcat, whose use of modern technology is smarter than that of many major news organizations.

Βραβεία | Awards

Nominated for Best Film Award — Docudays UA International Documentary Human Rights FF, Kiev, Ukraine, 2019



Παρασκευή | Friday 24.01.2020

Renzo Piano: The Architect of Light, Carlos Saura, 65', 2018 Ισπανία / Spain

Ο σκηνοθέτης Carlos Saura ακολουθεί τον Renzo Piano στην κατασκευή ενός εκ των εμβληματικότερων έργων του: τη γκαλερί Centro Botín στο Σανταντέρ της Ισπανίας.

Filmmaker Carlos Saura follows Renzo Piano in the construction of one of his most iconic projects, the Centro Botín art gallery in Santander, Spain.



Σάββατο | Saturday 25.01.2020

Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες / When Tomatoes Met Wagner. Μαριάννα Οικονόμου / Marianna Economou. 72', 2019 Ελλάδα / Greece

Με χιούμορ και πρωτοτυπία, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες ενός θεσσαλικού χωριού αναμετριούνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο μια ντομάτα.

The humorous and uplifting story of two ingenuous Greek cousins and five village grannies, who tackle the world market with their organic tomatoes.

Βραβεία | Awards

FIPRESCI Award — Thessaloniki DFF, Greece, 2019



Κυριακή | Sunday 26.01.2020

Cold Case Hammarskjöld, Mads Brügger 128', 2019 Δανία / Denmark

Ένας Δανός σκηνοθέτης και ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ συνεργάζονται για να αποκαλύψουν το μυστήριο πίσω από το αεροπορικό δυστύχημα του 1961 με θύμα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Dag Hammarskjöld, οδηγώντας τον θεατή στο σκοτεινό μονοπάτι της αλήθειας.

A Danish filmmaker and a private investigator team up to uncover the mystery behind the 1961 plane crash of United Nations secretary-general Dag Hammarskjöld, leading viewers down a wild rabbit hole.

Βραβεία | Awards

  1. Best Directing Award — Sundance FF, Utah, USA, 2019

  2. It's All True Award for Best Feature Film — It's All True IFF, Sao Paolo, Brazil, 2019

  3. Best Director Award — One World International Human Rights DFF, Prague, Czech Republic, 2019

  4. Bydgoszcz ART.DOC Award, Special Mention — Millennium Docs Against Gravity, Warsaw, Poland, 2019

  5. ARRI/OSRAM Award, Special Mention — Munich FF, Germany, 2019

  6. Nominated for Grand Jury Prize — Sundance FF, Utah, USA, 2019




Δευτέρα | Monday 27.01.2020

Midnight Traveler. Hassan Fazili 87', 2018 Η.Π.Α., Κατάρ, Η.Β., Καναδάς / U.S.A., Qatar, U.K., Canada

Όταν οι Ταλιμπάν επικηρύσσουν τον Αφγανό σκηνοθέτη Hassan Fazili, εκείνος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με τη σύζυγο και τις δύο μικρές του κόρες. Σκιαγραφώντας την αβεβαιότητα του ταξιδιού τους, ο Fazili δείχνει, από πρώτο χέρι, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο, καθώς και την αγάπη μιας οικογένειας που καταζητείται.

When the Taliban puts a bounty on Afghan director Hassan Fazili’s head, he is forced to flee with his wife and two young daughters. Capturing their uncertain journey, Fazili shows firsthand the dangers facing refugees seeking asylum and the love shared between a family on the run.

Βραβεία | Awards

  1. Prize of the Ecumenical Jury, Special Mention — Berlin IFF, Germany, 2019

  2. World Cinema Documentary Special Jury Award — Sundance FF, Utah, USA, 2019

  3. Grand Jury Award — Sheffield Documentary FF, UK, 2019

  4. Golden Gate Award for Best Documentary — San Francisco IFF, USA, 2019 

  5. Special Jury Award — Thessaloniki DFF, Greece, 2019

  6. Feature Documentary Award, Honorable Mention — DOXA Documentary FF, Vancouver, Canada, 2019

  7. Best International Film Award, Honorable Mention — DocAviv Film Festival, Israel, 2019




Τρίτη | Tuesday 28.01.2020

Push, Fredrik Gertten 92', 2019 Σουηδία / Sweden

Οι τιμές ακινήτων εκτοξεύονται στα ύψη σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα εισοδήματα. Η ταινία Push αποκαλύπτει ένα νέο είδος απρόσωπου ιδιοκτήτη, τις ολοένα και πιο ακατάλληλες προς κατοίκηση πόλεις μας, καθώς και μία κρίση που κλιμακώνεται και μας επηρεάζει όλους.

Housing prices are skyrocketing in cities around the world. Incomes are not. Push sheds light on a new kind of faceless landlord, our increasingly unlivable cities and an escalating crisis that has an effect on us all. 

Βραβεία | Awards

  1. Politiken's Audience Award — CPH:DOX, Copenhagen, Denmark, 2019

  2. Nominated for F:ACT Award — CPH:DOX, Copenhagen, Denmark, 2019




Τετάρτη | Wednesday 29.01.2020

#Female Pleasure, Barbara Miller. 97', 2018 Ελβετία, Γερμανία / Switzerland, Germany

Η ταινία #Female Pleasure αποτελεί έκκληση για τη χειραφέτηση της γυναικείας σεξουαλικότητας στον 21ο αιώνα. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία πέντε εκπληκτικών γυναικών ανά τον κόσμο, αποκαλύπτοντας τον επιτυχημένο αγώνα για αυτοέλεγχο της γυναικείας σεξουαλικότητας.

#Female Pleasure is a plea for the liberation of female sexuality in the 21st century. It accompanies five extraordinary women around the globe and shows the successful fight for a self-determined female sexuality.

Βραβεία | Awards

  1. Premio Zonta Club Award — Locarno IFF, Switzerland, 2018

  2. Warsaw Documentary Award — Millennium Docs Against Gravity, Warsaw, Poland, 2019

  3. Amnesty International Award — Thessaloniki DFF, Greece, 2019

  4. WIFT Award — Thessaloniki DFF, Greece, 2019

  5. Special Jury Prize — Istanbul IFF, Turkey, 2019

  6. Nominated for Critics Week Award — Locarno IFF, Switzerland, 2018




Πέμπτη | Thursday 30.01.2020

Kabul, City in the Wind, Aboozar Amini. 88', 2018 Ολλανδία, Αφγανιστάν / The Netherlands, Afghanistan

Οι κάτοικοι συνθέτουν την ορχήστρα της πόλης. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την Καμπούλ μέσα από τις καθημερινές ζωές δύο παιδιών και ενός οδηγού λεωφορείου, με φόντο μια πόλη που έχει καταστραφεί από πολιτικές και θρησκευτικές έριδες και εξουσίες.

A city is an orchestration of its inhabitants. The film portraits the city of Kabul through daily details of two kids and a bus driver, set against the background of a city destroyed by political and religious powers.

Βραβεία | Awards

  1. First Appearance Award — International Documentary FF of Amsterdam (IDFA), The Netherlands, 2018

  2. NEXT: WAVE Award — CPH:DOX, Copenhagen, Denmark, 2019

  3. Nominated for Human Rights Award — Buenos Aires International Festival of Independent Cinema, Argentina, 2019

  4. Nominated for Golden Gate Award — San Francisco IFF, USA, 2019

  5. Nominated for Jury Award, Best International Feature — Docville, Belgium, 2019




Παρασκευή | Friday 31.01.2020

What is Democracy?  Astra Taylor. 107', 2018 Καναδάς / Canada

Με τη συμμετοχή ενός πλούσιου καστ, το ντοκιμαντέρ What Is Democracy? συνδέει το παρελθόν με το παρόν, το συναίσθημα με τη λογική, το προσωπικό με το πολιτικό, για να προκαλέσει και να εμπνεύσει. Εάν θέλουμε να ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας, πρέπει πρωτίστως να αναρωτηθούμε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη αυτή.

Featuring a diverse cast What Is Democracy? connects past and present, emotion and the intellect, the personal and the political, to provoke and inspire. If we want to live in democracy, we must first ask what the word even means.

Βραβεία | Awards

  1. Nominated for Grand Jury Award — Sheffield Documentary FF, UK, 2018

  2. Nominated for Best Canadian Feature Film — Toronto IFF, Canada, 2018

  3. Nominated for Best Documentary Feature — Camden IFF, USA, 2018




22:30

Πάρτυ Λήξης Φεστιβάλ | Festival Closing Party

+ Οι Βραδιές Ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στον 2ο όροφο της Κρατικής Πινακοθήκης - ΣΠΕΛ από 22 μέχρι 31 Ιανουαρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20:30. 

Για περισσότερες πληροφορίες: T: 22479600, Facebook / Instagram: spelstategallery 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΣΠΕΛ, Αμμοχώστου 73, 1016 Λευκωσία

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ