Δημόσια Συζήτηση: Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.2.2020

«Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα: Από την Περίπτωση του Εθνολογικού Μουσείου στο Σύνολο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» είναι το θέμα δημόσιας συζήτησης που πραγματοποιείται στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία.


Η δημόσια συζήτηση παίρνει αφορμή από το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη διαχείριση του Εθνολογικού Μουσείου (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) και τη διεκδίκησή του από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. 

Πώς γίνεται η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο; Ποιοι είναι οι αρμόδιοι θεσμοί για να παίρνουν αποφάσεις; Ποιο είναι το νομικό και πρακτικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται η διαχείριση; Ποιες πολιτικές ακολουθούνται στην Ευρώπη και αλλού για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποιο το μέλλον της πολιτιστικής διαχείρισης στην Κύπρο;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης, σχετικά με τη διαχείριση όλου του φάσματος της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη συζήτηση θα ανοίξουν με σύντομες, ολιγόλεπτες τοποθετήσεις οι δρ Δέσπω Πηλείδου (Έφορος Μουσείων, Τμήμα Αρχαιοτήτων), δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, ΤΕΠΑΚ), Σεβίνα Φλωρίδου (Αρχιτέκτονας, με ειδίκευση στην πολιτιστική κληρονομιά), Ιωσήφ Χατζηκυριάκος (Διευθυντής Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας) και Αχιλλέας Δημητριάδης (Δικηγόρος).

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Δρ Δέσπω Πηλείδου: Η Προστασία των Αρχαιοτήτων στην Κύπρο

  • Δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert: Πολιτιστική Πολιτική και Κρατικά Μουσεία στην Ευρώπη και Κύπρο

  • Σεβίνα Φλωρίδου: Αξίες της Μνήμης και Χρήση των Μνημείων

  • Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος: Το Παρελθόν ως Δημόσιο Αγαθό

  • Αχιλλέας Δημητριάδης: Μια Πρακτική Ανάλυση


Η συζήτηση διοργανώνεται από ομάδα πρωτοβουλίας την οποία αποτελούν οι δρ Πωλίνα Νικολάου (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας), Μυρτώ Αριστείδου (Μουσειολόγος και Εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών), Γιώργος Χατζηχρίστου (Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτονικής Παν. Λευκωσίας) και Δέσπω Πασιά (Μουσειολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός, Εκπαιδευτικός σε Δημόσια Σχολεία).

+ Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου [Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία]. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από τα εγκαίνια της έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης «Στης Μαρουδιάς» στην οικία Χατζηγεωργάκη, σε επιμέλεια Εύης Τσελίκα και Χρυσταλλένης Λοιζΐδου, 2012. ©Εύη Τσελίκα

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ