Τα ριζοκαρπασίτικα ζυμώματα στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.2.2020

Μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι από την περασμένη εβδομάδα τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα και ζυμώματα του Ριζοκαρπάσου.


Τα Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου των ενοριών Λεκού, Ανάβρυσης και Αγίας Τριάδας αιτήθηκαν στην Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO και πέτυχαν τη συμπερίληψη των αρτοσκευασμάτων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2019).

Για τα ριζοκαρπασίτικα αρτοσκευάσματα και ζυμώματα έγραψε πρόσφατα η συνεργάτιδα του «Π», ιστορικός και ερευνήτρια Νάσα Παταπίου.



Σύμφωνα με την Ριζοκαρπασίτισσα ιστορικό, στα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα της χερσονήσου περιλαμβάνονται η πεντοτύπαρη αφράντα (πρόσφορο) και τα αφραντούθκια, δηλαδή τα μικρά προσφοράκια που ήταν ειδικά για τα μικρά παιδιά. Παρασκευάζονταν, μάλιστα, δύο ειδών αφραντούθκια με διαφορετικό σχήμα το καθένα: με ουρά για τα μικρά αγόρια και στρογγυλά για τα μικρά κορίτσια.

Στο Ριζοκάρπασο παρασκευάζονταν επίσης τα σιλίχνια, τα σταυροκούλουρα, τα δοξάρκα, οι γεννόπιττες, οι βασίληδες, οι αυγωτές, οι παννυχίδες, οι σχινόπιττες και πολλά άλλα.

Η Νάσα Παταπίου, η οποία είναι πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Ριζοκαρπάσου, συνέταξε το αίτημα και το σχετικό δοκίμιο για τα «Αρτοσκευάσματα Ριζοκαρπάσου», με την πολύτιμη συνεργασία και αρωγή της καθηγήτριας οικιακής οικονομίας Αίγλης Ζαχαρίου Αθανασιάδου.

Η κ. Παταπίου συνέταξε επίσης τo κείμενο για το «Ριζοκαρπασίτικο βούτυρο της αναρής» που περιλήφθηκε στο αίτημα του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για τον «Γαλακτοκομικό Πολιτισμό της Κύπρου» που επίσης συμπεριλήφθηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ