Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.2.2020

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά από τις 23 μέχρι και τις 28 Ιουλίου στο χωριό Κάτω Δρυς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ εννέα εργαστηρίων, τα οποία θα εισηγηθούν έμπειροι επαγγελματίες της μουσικής και καλλιτεχνικής βιομηχανίας από την Κύπρο, την Ισπανία, την Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και τη Γερμανία. Στη φετινή διοργάνωση, θα παρουσιαστούν ανάμεσα σε άλλα, εργαστήρια τζαζ, film scoring, ανατολικής μουσικής, αλλά και θεάτρου, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να ενταχθούν σε ένα δίκτυο καλλιτεχνών, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους σε μία από τις σημαντικότερες μουσικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη Κύπρο τα τελευταία χρόνια. 

 

Με την πάροδο των χρόνων, το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος λειτουργεί ως η γενέτειρα πολλών μουσικών και καλλιτεχνικών συνεργασιών. Τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντες των εργαστηρίων κυκλοφόρησαν δίσκους, εμφανίστηκαν σε πολυάριθμες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό, κτίζοντας ταυτόχρονα ένα συμπαγές καλλιτεχνικό δίκτυο. Μαλιστα, κάθε χρόνο μια ομάδα συμμετεχόντων σχηματίζει ένα συγκρότημα το οποίο ανοίγει το Φεστιβάλ Φέγγαρος, το οποίο πραγματοποιείται αμέσως μετά τη διοργάνωση του Μουσικού Χωριού.

 

Στόχος του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος, είναι να καλλιεργήσει πρακτικές γνώσεις και ανταλλαγές ιδεών μεταξύ των φιλοξενουμένων καλλιτεχνών, σπουδαστών και συμμετεχόντων με διαφορετικό υπόβαθρο. Σε αυτά τα πλαίσια, κάθε βράδυ το κοινό μπορεί να απολαύσει δωρεάν συναυλίες και ανοιχτά jam sessions στο καφενείο του χωριού, όπου όλοι είναι ελεύθεροι να λάβουν μέρος. Επίσης, απώτερος σκοπός της διοργάνωσης είναι η δημιουργία μιας μακροχρόνιας υβριδικής κοινότητας, που να χαρακτηρίζεται από συνεργασία στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και η παραγωγή και διανομή καλλιτεχνικού έργου.



87265231_2581561588619735_8381735378016534528_o



Διάρκεια κάθε εργαστηρίου:
Πρωινές και απογευματινές συναντήσεις 30 περίπου ωρών.

Κόστος Συμμετοχής:
€180 - Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήριο
€220 - Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήριο και 5 μεσημεριανά γεύματα

Το κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνει και μία ονομαστική τριήμερη πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2020.

Διαμονή:
Δωρεάν Κατασκηνωτικός Χώρος (με ντους και τουαλέτες)
Αγροτουριστικά καταλύματα διαθέσιμα προς ενοικίαση

Ακύρωση εγγραφής με επιστροφή χρημάτων μέχρι τις 23 Ιουνίου 2020

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ


Fengaros Music Village 2020 - Christos Rafalides

Χρήστος Ραφαηλίδης (Η.Π.Α)

Εργαστήρι Τζαζ

 

Το εργαστήρι τζαζ μουσικής του Χρήστου Ραφαηλίδη θα επικεντρωθεί σε τεχνικές αυτοσχεδιασμού και εναρμόνισης, βάσει τεχνικών αφρο-κουβανικής και βραζιλιάνικης μουσικής και άλλων εννοιών που προέρχονται από την πολυπολιτισμική μουσική εμπειρία του. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν μεταξύ άλλων, την τεχνική παιξίματος "over the barline", τεχνικές syncopation, τον εμπλουτισμό συνηθισμένων αρμονικών ακολουθιών και τέλος, τρόπους προσέγγισης των νέων jazz standards. 

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που ενδιαφέρονται για την τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό και τα αντίστοιχα μουσικά σύνολα.




Fengaros Music Village 2020 - Stelios Xydias


Στέλιος Ξυδιάς (Κύπρος)

Elements of Drumming


Το σύγχρονο drumming χωρίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές: υποδιαιρέσεις, stickings, δυναμικές και ενορχήστρωση. Όλοι οι ρυθμοί, τα γεμίσματα και τα σόλο έχουν σαν βάση αυτά τα στοιχεία. Κάτα τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν τη δεξιοτεχνία του σύγχρονου τυμπανιστή και θα διδαχθούν νέα καινοτόμα grooves και σολιστικές ιδέες, μέσα από ασκήσεις τεχνικής και συντονισμού. 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε τυμπανιστές όλων των επιπέδων.









Fengaros Music Village 2020 - Efrén López

Εφρέν Λόπεζ (Ισπανία)


Πέρα από τη Δύση

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που τείνουν προς μη δυτικές μουσικές παραδόσεις. Κάτα τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τις δικές τους ικανότητες στην σύνθεση, εκτέλεση και αυτοσχεδιασμό με βάση τη "modal μουσική", η οποία ουσιαστικά κάνει περιορισμένη χρήση αρμονίας βασίζοντας τη δομή της σε συγκεκριμένες κλίμακες, ρυθμικές δομές, κανόνες και αισθητική. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν κομμάτια από διάφορες παραδόσεις που χρησιμοποιούν τα ελληνικά, τουρκικά, ιρανικά, αραβικά, αζερικά, ινδικά και αφγανικά τροπικά μουσικά συστήματα, τόσο στις ρυθμικές όσο και στις μελωδικές διαστάσεις τους. Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθέσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην τελική συναυλία του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος.

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε οργανοπαίχτες μελωδικών οργάνων, κρουστών, αλλά και άτομα που ασχολούνται με το τραγούδι. Είναι επιθυμητή μια βασική γνώση σολφέζ και βασικές γνώσεις παιξίματος των οργάνων. 






Fengaros Music Village 2020 - Marios Takoushis

Μάριος Τακούσης (Κύπρος)

Πίσω από την εικόνα: Σύνθεση και παραγωγή μουσικής για Κινηματογράφο, Τηλεόραση και Διαφημίσεις

 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να καλύψει τη διαδικασία σύνθεσης και παραγωγής μουσικής κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και διαφημίσεων, από τα πρώτα στάδια της συμφωνίας και συμβολαίων, την ανάγνωση storyboard και σεναρίων, έως την τελική παραγωγή και παράδοση της μουσικής. Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει ανάλυση ταινιών, ιστορία μουσικής κινηματογράφου, σύγχρονες τάσεις ενορχήστρωσης και προγραμματισμού, καθώς και τεχνικές αποτελεσματικής αφήγησης μέσω της μουσικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνθέσουν μουσική για ταινίες μικρού μήκους στους υπολογιστές τους, θα λάβουν προσωπική καθοδήγηση για τη δημιουργία του δικού τους πορτφόλιο και θα συζητήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες που υπάρχουν στη βιομηχανία της δημιουργίας μουσικής για την κινούμενη εικόνα.

 

Tο εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που έχουν εμπειρία στη σύνθεση μουσικής σε υπολογιστή. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή στον οποίο να έχουν εγκατεστημένο ένα sequencing program (DAW) όπως και ένα midi keyboard controller.






Fengaros Music Village 2020 - Stela Fyrogeni
Στέλα Φυρογένη (Κύπρος)

Εργαστήρι Θεάτρου: Ο Ένας, ο Κανένας και ο Άλλος

Το εργαστήρι θα επικεντρωθεί κυρίως στον άνθρωπο – ηθοποιό που βρίσκεται μόνος πάνω στη σκηνή. Χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών κείμενα (από θεατρικούς μονολόγους, ποίηση, παραμύθια ή τα αγαπημένα κείμενα των συμμετεχόντων), θα διερευνηθεί η δυνατότητα του υποκριτή να γίνει ο ίδιος – όντας μόνος επί σκηνής – η ολοζώντανη ιστορία που θέλει να μοιραστεί με το κοινό - ένα κοινό που μπορεί να αποτελείται από έναν ή εκατοντάδες ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την έννοια του “λάθους” επί σκηνής, φέρνοντας στο μυαλό εκείνες τις “μαγικές στιγμές” όπου όλα πάνε στραβά. Η βασική ιδέα που αγκαλιάζει το συγκεκριμένο εργαστήρι είναι ότι για να υπάρξει θέατρο χρειάζεται ένας άνθρωπος να πει μια ιστορία και τουλάχιστον ένας άνθρωπος να την ακούσει. 

‘Οσοι ασχολούνται με την μουσική μπορούν να φέρουν τα όργανα και τις ιδέες τους. Στο τέλος του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος η ομάδα θα παρουσιάσει το έργο της στο κοινό.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους στην υποκριτική, στην αφήγηση και στον προφορικό λόγο.





Fengaros Music Village 2020 - Babis Papadopoulos
Μπάμπης Παπαδόπουλος (Ελλάδα)

Στυλιστικές Επιλογές στην Ενορχήστρωση



Η σύνθεση, η ενορχήστρωση και η παραγωγή είναι τα τρία στάδια τα οποία διανύει ένα μουσικό έργο για να ολοκληρωθεί πριν φτάσει στον ακροατή. Η σχέση τους είναι αλληλοεξαρτώμενη και όσο πιο βαθιά και ουσιαστικά δουλευτεί το κάθε ένα από αυτά τα στάδια τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα.




Το εργαστήρι θα ασχοληθεί με το δεύτερο στάδιο, την ενορχήστρωση. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν συνθέσεις οι οποίες θα ενορχηστρωθούν τις ημέρες του εργαστηρίου. Θα αναλυθούν διάφορες τεχνικές ενορχήστρωσης, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν πώς ο διαφορετικός συνδυασμός των οργάνων αλλά και ο τρόπος έκφρασής του κάθε μουσικού, μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Στο εργαστήρι μπορούν να λάβουν μέρος πολλά και διαφορετικά όργανα το οποίο θα εμπλουτίσει τις επιλογές ηχοχρωμάτων. Τους συμμετέχοντες θα βοηθήσει η βασική γνώση ανάγνωσης παρτιτούρας και θεωρίας της μουσικής.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που παίζουν οποιοδήποτε όργανο και ενδιαφέρονται για την ενορχήστρωση. 





Fengaros Music Village 2020 - Christodoros Mnasonos
Χριστόδωρος Μνάσωνος (Κύπρος)

Θεωρία και Πράξη των Πολυτροπικών Μουσικών Παραδόσεων της Ανατολής



Τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζεται μια στροφή στη μελέτη και ερμηνεία μουσικών παραδόσεων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που έχουν συνάφεια με τις μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και της Κύπρου.






Χαρακτηριστικό αυτών των παραδόσεων είναι η εκλεπτυσμένη οριζόντια μελωδική ανάπτυξη, ο πλούτος των φυσικών μουσικών διαστημάτων και η χρήση τους σε μια πληθώρα μουσικών τρόπων.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι θα λειτουργήσει με την μορφή μουσικού συνόλου. Οι συμμετέχοντες θα εμπλουτίσουν το προσωπικό τους στυλ μέσα από θεωρητική και πρακτική εφαρμογή. Θα παρουσιαστούν τα κυριότερα θεωρητικά μοντέλα τροπικής ανάλυσης προσεγγίζοντας παραδείγματα από τη λόγια μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, του αραβικού κόσμου αλλά και από τα ιδιώματα και τις λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μικράς Ασίας, του ελλαδικού χώρου και της Κύπρου. 


Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς με μη ισο-συγκερασμένα όργανα όπως ούτι, πολίτικο λαούτο, κανονάκι, σάζι, βιολί, ταμπούρ, τοξωτό ταμπουρά, λύρα, νέι, κλαρίνο κ.α. Επίσης απευθύνεται σε μουσικούς που επιθυμούν να κατανοήσουν τα πολυτροπικά μελωδικά συστήματα και πώς αυτά αποτελούν θεωρητικά εργαλεία που συμβάλλουν στη διδασκαλία, ερμηνεία και επιτέλεση των πολυτροπικών μουσικών παραδόσεων της Ανατολής.






Fengaros Music Village 2020 - Eleni Irakleous
Ελένη Ηρακλέους (Γερμανία)

Καλλιεργώντας τη μουσικότητα μέσω του τραγουδιού


Η Ελένη Ηρακλέους σας προσκαλεί να τραγουδήσετε και να γνωρίσετε την φωνή σας μέσα από το ομαδικό τραγούδι. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία της σαν μαέστρος χορωδίας, συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός και πιανίστα, θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να νιώσουν άνετα με τη φωνή τους και τη μουσικότητα του σώματος τους και να δημιουργήσουν με αυτό τον τρόπο μουσική με κύριο όργανο την φωνή τους και την φωνή της ομάδας. Το εργαστήρι θα επικεντρωθεί στη διαδικασία κατά την οποία το μυαλό του μουσικού παίρνει πρώτη θέση κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, μελετώντας τις έννοιες της εστιασμένης προσοχής, της εσωτερικής κατανόησης, της ακοής, της φαντασίας και της επικοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα εκτελέσουν τραγούδια, κανόνες και χορωδιακά κομμάτια από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ δεν θα λείψει η κίνηση, ο αυθορμητισμός, τα μουσικά παιχνίδια και ο αυτοσχεδιασμός με τη φωνή.


Το εργαστήρι απευθύνεται σε τραγουδιστές, μουσικούς, συνθέτες και παιδαγωγούς που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη φωνή τους μαζί με άλλες φωνές.







Fengaros Music Village 2020 - Demetris Yiasemides Eva Stavrou
Δημήτρης Γιασεμίδης & Εύα Σταύρου (Κύπρος)

The Art of the Winds

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να εξεταστούν οι καινοτόμες επιλογές και οι καλλιτεχνικές δυνατότητες που αφορούν τους παίκτες πνευστών οργάνων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μελετηθούν η βελτίωση της ποιότητας του ήχου, η παραγωγή ήχου, η άρθρωση, η αναπνοή, καθώς και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας σε κάθε όργανο. Πώς μπορούμε να παράξουμε περισσότερους ήχους, πέραν από τους προφανείς με το όργανό μας; Τί μας προσφέρει μια πιο ποικιλόμορφη παλέτα ήχων; Το εργαστήρι επίσης θα ασχοληθεί με μεθόδους που κάνουν καλύτερη την αξιοποίηση του χρόνου που έχει ο μουσικός με σκοπό την αποτελεσματική μελέτη, καθώς επίσης θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη συναυλιακή παρουσία, όπως τρόποι διαχείρισης του άγχους, σωστή προετοιμασία πριν τη συναυλία κ.α. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα μουσικό σύνολο πνευστών πάνω σε κομμάτια από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, τα οποία θα παρουσιάσουν σε συναυλία στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές μουσικής, καθώς και επαγγελματίες μουσικούς όλων των επιπέδων.






Fengaros Music Village 2020 - Lefteris Moumtzis
Λευτέρης Μουμτζής (Κύπρος)

Being Present in Performance [Artist Residency]

 

Ένα από τα κυριότερα ενδιαφέροντα του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος και του Φεστιβάλ Φέγγαρος ήταν πάντα η ανακάλυψη και παρουσίαση νέων ταλέντων και αυθεντικής μουσικής. Πάμπολλοι μουσικοί βρέθηκαν σε αυτές τις ετήσιες συναντήσεις και δημιούργησαν μερικά από τα πιο συναρπαστικά και πρωτότυπα, νέα συγκροτήματα και μουσικά πρότζεκτ που έχει δει το νησί τα τελευταία χρόνια. Ο Μουμτζής θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του ως παραγωγός και band leader για να δημιουργήσει ένα ποικίλο σύνολο που θα εκτελέσει μουσική σε διάφορα στυλ σε επαγγελματικό επίπεδο.

 

Εμπνευσμένος από τις έννοιες του εργαστηρίου του «Η ψυχοσύνθεση του Μουσικού», συμπεριλαμβανομένης της αυτοπεποίθησης του καλλιτέχνη και των ψυχικών εμποδίων που μπορεί να τον κρατούν πίσω στην επίτευξη των στόχων του, ο Μουμτζής θα επιλέξει μουσικούς, τραγουδοποιούς, συνθέτες και ηθοποιούς να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα σύνολο. Με βάση τις διαθέσιμες ώρες εργασίας, η κύρια έμφαση θα δοθεί στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων μέσα από τον περιορισμένο χρόνο πρόβας, μέσω της παρουσίας, της αντίληψης και της καλλιέργειας των δεξιοτήτων του καθενός. Το σύνολο αυτό θα παρουσιάσει την μουσική του ανοίγοντας τη δέκατη έκδοση του Φεστιβάλ Φέγγαρος στις 30 Ιουλίου 2020.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ