Στην ιρανική ταινία «There is no evil» η Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2020

Η ταινία There is No Evil του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ρασούλοφ, στον οποίο έχει απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα, κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.


«Θα ήθελα ο Μοχάμεντ να βρίσκεται εδώ ο ίδιος, όμως δυστυχώς του έχει απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα. Ευχαριστώ την απίστευτη ομάδα που έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο για να βρεθεί σε αυτήν την ταινία» δήλωσε ο παραγωγός Φάρζαντ Πακ, την ώρα που παραλάμβανε το βραβείο, εκ μέρους του απόντος.

«Είμαι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη και ευτυχισμένη, αυτό το βραβείο είναι για έναν κινηματογραφιστή που δεν μπορεί να βρίσκεται εδώ. Μπορώ να το πω εξ ονόματος όλης της ομάδας ότι είναι για εκείνον» είπε η ηθοποιός Μπαράν Ρασούλοφ.

Η ταινία πραγματεύεται τη θανατική ποινή, ένα θέμα ταμπού στο Ιράν, από την πλευρά των εκτελεστών και των οικογενειών των θυμάτων. Στον Ρασούλοφ είχε απαγορευτεί να γυρίσει την ταινία και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει διάφορα τεχνάσματα για να τα καταφέρει.

Τιμηθείς το 2017 στις Κάννες για το A Man of Integrity, ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα σε διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η ταινία αφηγείται τέσσερις ιστορίες για τη θανατική ποινή που δείχνουν ότι «ο ιστός είναι ένα αυταρχικό καθεστώς που εγκλωβίζει τους απλούς ανθρώπους, πνίγοντάς τους στην απανθρωπιά» ανέφερε σχετικά με την ταινία ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, ηθοποιός Τζέρεμι Άιρονς.

Film Festival Awards 2020, Berlin, Germany - 29 Feb 2020
Mandatory Credit: Photo by Michael Sohn/AP/Shutterstock (10571021o) Baran Rasoulof, Jeremy Irons. Actress Baran Rasoulof, left, holds aloft The Golden Bear for Best Film in place of director Mohammad Rasoulof, who did not attend, for the film 'Sheytan vojud nadarad' (There Is No Evil), presented by actor Jeremy Irons during the award ceremony at the 70th International Berlinale Film Festival in Berlin, Germany Film Festival Awards 2020, Berlin, Germany - 29 Feb 2020


Απευθυνόμενος στο κοινό μέσω βιντεοκλήσης στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ εξήγησε ότι το «There Is No Evil» έχει να κάνει με τους «ανθρώπους που αναλαμβάνουν την ευθύνη». Όπως είπε «ήθελα να μιλήσω για εκείνους που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών τους και λένε ότι λήφθηκαν από ανώτερες δυνάμεις. Στην πραγματικότητα μπορούν να πουν όχι, και αυτή είναι η δύναμή τους», ανέφερε ακόμη.

«Η κάθε ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη σε δικές μου εμπειρίες» επισήμανε ο σκηνοθέτης, περιγράφοντας ότι η έμπνευση για μία από τις ιστορίες της ταινίας ήρθε καθώς είδε έναν άνδρα που τον είχε ανακρίνει στην φυλακή να βγαίνει από μία τράπεζα. Αφότου ακολούθησε τον άνδρα για λίγο συνειδητοποίησε «πόσο κανονικός ήταν και πόσο έμοιαζε με όλους τους άλλους ανθρώπους. Συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε κανένα τέρας, κανένα κακό μπροστά μου, απλά ένα άτομο που δεν αμφισβήτησε τις δικές του ενέργειες».

Τα υπόλοιπα βραβεία

Η Μπερλινάλε βράβευσε επίσης το Never rarely sometimes always της Ελάιζα Χίτμαν, μια ταινία που καταγράφει τη δύσκολη διαδρομή μιας ανήλικης για να υποβληθεί σε άμβλωση στις ΗΠΑ. Της απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρή Άρκτος).

Ο Νοτιοκορεάτης Χανγκ-Σανγκ-σου τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το The woman who ran.

Από την πλευρά των ηθοποιών, ο Ιταλός Έλιο Τζερμάνο και η Γερμανίδα Πόλα Μπεερ βραβεύτηκαν για τους ρόλους τους στις ταινίες Hidden away και Undine αντίστοιχα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ