Τη στήριξη της πολιτείας ζητά η Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.4.2020

Τη «στήριξη της πολιτείας με τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν άμεσες δυσκολίες να μπορούν να στηριχθούν επίσης άμεσα» ζητά με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρο το οποίο σημειώνει ότι «καθώς η πανδημία του κορωνοϊού γρονθοκοπεί τις βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε μια από τις ομάδες επαγγελματιών που πλήττεται ιδιαίτερα».


Ζητά και την «πρόσβαση σε προγράμματα ανεργίας ή παροχές κοινωνικής πρόνοιας που προορίζονται για άτομα χωρίς εισόδημα που δεν έχουν δικαιώματα επί παροχών ανεργίας» υποδεικνύοντας ότι «οι πλείστοι εργαζόμαστε με συμβόλαια μικρής διάρκειας που δεν ανανεώνονται και παρόλο που δεν μπορούμε να δουλέψουμε με τα υφιστάμενα μέτρα, δεν μας περιλαμβάνουν στους τομείς στους οποίους υποχρεωτικά αναστέλλονται οι εργασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βοηθηθούμε από τα μέτρα της κυβέρνησης».

Τα μέλη της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου προβάλλουν σειρά ερωτημάτων όμως  «για πόσο καιρό θα αντέξουμε χωρίς εισόδημα; πώς θα καλύψουν οι μικρές εταιρίες τα έξοδα τους; τι θα γίνει με τα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει έξι μήνες εργασίας και δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα τί θα κάνουν τα άτομα που δεν μπορούν να αιτηθούν το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα κι αν κάποιος αντιμετωπίζει εργασιακές διαφορές, για πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει χωρίς εισόδημα;».

Αναφέρουν επίσης ότι «οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν συνεργεία και ηθοποιούς για την πανδημία» και διερωτώνται οι Κύπριοι σκηνοθέτες «ποιος θα εγγυηθεί την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων; από τη στιγμή μάλιστα που οι ταινίες μας έχουν ακυρωθεί και αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν θα μετατεθούν πολύ αργότερα...άγνωστο πότε».

«Τί θα απογίνουν οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες οι σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέρ, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, ειδικοί σπέσιαλ και ψηφιακών εφέ, μακιγιέρ, κομμωτές, ηλεκτρολόγοι, ηχολήπτες, οπερατέρ, boomen, αμπιγιέρ, φροντιστές, μακινίστες, κατασκευαστές σκηνικών, κολορίστες; Δεν μπορούν να μείνουν άνεργοι» συνεχίζει η Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου.

Αναφέρει ότι «με τις ακυρωθείσες δημόσιες εκδηλώσεις και τις πηγές εσόδων για οργανισμούς και μεμονωμένους καλλιτέχνες, να μειώνονται δραματικά, είμαστε μεταξύ των πλέον επηρεασμένων τομέων».

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου θέτει το ερώτημα «γιατί να μην παραδειγματιστούμε θετικά από άλλες χώρες που έσπευσαν να ενισχύσουν οικονομικά το κομμάτι του πολιτισμού;» αναμένοντας «από το κράτος να αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα του τομέα μας και να επιτρέψει την πλήρη αναστολή εργασιών για την ασφάλεια όλων μας».

«Ζητούμε εξασφάλιση ειδικού επιδόματος και ασφάλειας για άτομα που δεν εμπίπτουν στα υφιστάμενα μέτρα και αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κονδυλίων από υπάρχοντα κονδύλια για τον πολιτισμό προς την ενίσχυση των κινηματογραφικών παραγωγών όπως επίσης και εξασφάλιση μελλοντικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εναλλακτικής απασχόλησης εντός ή εκτός του τομέα και ενίσχυση του ταμείου για τον κινηματογράφο για την ανάκαμψη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», σημειώνει το ΔΣ της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου.

Προσθέτει ότι «η επιβίωση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας εξαρτάται εξολοκλήρου από τις ενέργειες σας για αυτό βοηθήστε μας λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας μας θα επιβιώσει και θα έχει ευκαιρίες ανάπτυξης, εξέλιξης και άνθησης για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε».

Οι τέχνες, καταλήγει η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, «αγκαλιάζουν, εκφράζουν και ορίζουν την ψυχή ενός πολιτισμού κι ένα έθνος χωρίς τέχνες θα ήταν ένα έθνος που σταμάτησε να ονειρεύεται, που έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το παρελθόν, χωρίς καμία περιέργεια για το μέλλον και ίσως αυτή η τόσο φοβερή, δυσοίωνη άνοιξη του 2020 μπορεί να γίνει λίγο πιο αισιόδοξη με τη στήριξή σας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ