ΥΠΠΑΝ: Ο πολιτισμός δεν προσφέρεται για κομματικές αντεγκλήσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.4.2020
Υπουργός Παιδείας – Παραλαβή ταμπλέτων-υπολογιστών Υπουργείο Παιδείας, Λευκωσία, Κύπρος Ο Yπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου θα παραλαμβάνει ταμπλέτες - υπολογιστές που θα διατεθούν σε μαθητές και μαθήτριες στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης // Minister of Education – Reception of tablets-computers Minstry of Education, Lefkosia, Cyprus The Minister of Education, Culture, Sport and Youth, Mr Prodromos Prodromou, receives tablets - computers that will be offered to students, in the framework of the distance education programme.

Ανακοίνωση με την οποία επικρίνει τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ και τις προτάσεις του για στήριξη του πολιτισμού, εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.


«Η ανακοίνωση περισσότερο επικρίνει την Κυβέρνηση παρά στηρίζει πραγματικά τον κόσμο του πολιτισμού [και] χαρακτηρίζεται από κάποιους ανακριβείς ή και άστοχους ισχυρισμούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ το οποίο επισημαίνει ότι«Η πανδημία που μας απειλεί και η κρίση που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που δεν αφήνει περιθώρια για αντεγκλήσεις σαν αυτές που και τώρα προσπαθεί να προκαλέσει το ΑΚΕΛ.»

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ:

«Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτσμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε προχτές (Τρίτη 7 Απριλίου) μια σειρά κατευθύνσεων πολιτικής και άμεσων μέτρων, προσαρμοσμένων στις έκτακτες συνθήκες κρίσης, για τη στήριξη των φορέων πολιτιστικής δραστηριότητας και των δημιουργών. Άμεσος στόχος είναι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον χώρο του πολιτισμού.

Για τον σκοπό αυτό έχουν τεθεί τέσσερις γενικές κατευθύνσεις: Πρώτον, να διασφαλιστεί η λειτουργική συνέχεια του υφιστάμενου πολιτιστικού ιστού, μέσω στήριξης των συγκεκριμένων φορέων και οργανισμών. Δεύτερο, να εξασφαλισθεί κάποια οικονομική στήριξη των δημιουργών και άλλων απασχολούμενων στον τομέα του πολιτισμού, λαμβανόμενου υπόψη και του γενικού σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στηρίζοντας την απασχόληση και τα εισοδήματα του συνόλου εργαζόμενων -στους οποίους βεβαίως συμπεριλαμβάνονται όσοι απασχολούνται στον χώρο του πολιτισμού. Τρίτο, να ενισχυθούν οικονομικά οι συντελεστές προγραμματισμένων εκδηλώσεων που επηρεάζονται από την κρίση. Τέταρτο, να αναζητηθούν τρόποι προώθησης της πολιτιστικής δραστηριότητας ακόμα και στη διάρκεια ισχύος των ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Με αυτό τον τρόπο, στηρίζεται η λειτουργία των τεσσάρων Στεγών Γραμμάτων και Τεχνών σε όλες τις πόλεις, των δυο Στεγών Χορού, του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό, του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης, του Οργανισμού «Paphos Aphrodite Festival», των Βιβλιοθηκών πόλεων και μεγάλων αστικών κέντρων (28 δημοτικές βιβλιοθήκες), των κοινοτικών βιβλιοθηκών και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης.

Ανακοινώθηκαν σχεδιασμοί που αφιερώνουν το σύνολο των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για να αντιμετωπισθούν απώλειες στους τομείς πολιτιστικής δημιουργίας με διάφορους τρόπους ή ακόμα και διάθεση επιπλέον κονδυλίου σε περιπτώσεις όπως π.χ. για την αγορά έργων τέχνης.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να επαναλάβουμε τα μέτρα και τις κατευθύνσεις δράσης που έχουν ανακοινωθεί μέσα από μια προσπάθεια σφαιρικής αντιμετώπισης και στήριξης του πολιτισμού, στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε.

Χρειάζεται όμως να επισημάνουμε ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την οποία περισσότερο επικρίνει την Κυβέρνηση παρά στηρίζει πραγματικά τον κόσμο του πολιτισμού, χαρακτηρίζεται από κάποιους ανακριβείς ή και άστοχους ισχυρισμούς.

Κατ΄αρχάς δεν μπορεί να δεχτούμε μομφή για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, τη στιγμή που το ΑΚΕΛ έρχεται στις 8 Απριλίου να επικρίνει μέτρα που το Υπουργείο είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη μέρα, στις 7 Απριλίου. Αν το Υπουργείο έχει καθυστερήσει, το ΑΚΕΛ καθυστέρησε ακόμα περισσότερο, αφού ασχολήθηκε με το ζήτημα μόνο για να επικρίνει τα μέτρα και τις ενέργειες που ήδη είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Όσον αφορά στις επικρίσεις και τις συστάσεις για οικονομικά μέσα που θα κινητοποιηθούν, υπενθυμίζουμε στο ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει σήμερα μια δέσμη μέτρων χωρίς κανένα προηγούμενο στα χρονικά, με ασύγκριτα περισσότερους πόρους από ό,τι ποτέ στο παρελθόν και στηρίζει την απασχόληση και τα εισοδήματα 240 χιλιάδων εργαζομένων –που συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στη βάση των εισφορών στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, επομένως, και τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού.

Η πανδημία που μας απειλεί και η κρίση που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που δεν αφήνει περιθώρια για αντεγκλήσεις σαν αυτές που και τώρα προσπαθεί να προκαλέσει το ΑΚΕΛ.

Θεωρούμε εξάλλου ότι ο πολιτισμός και ο σεβασμός που οφείλουμε στους δημιουργούς, καλλιτέχνες και άλλους επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση, δεν προσφέρονται για κομματικής λογικής υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

Είναι προτιμότερο να συγκεντρωθούμε στην προσπάθεια να στηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε την πολιτιστική δημιουργία, με σοβαρότητα, μέσα από μια ορθολογική προσέγγιση και χωρίς εξαγγελίες που μπορεί να ακούγονται πολύ θελκτικές, αλλά δεν έχουν πραγματικό αντίκρυσμα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ