Η «απαρχή της παγκοσμιοποίησης» στον βυθό της Μεσογείου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 23.4.2020

Την είδηση της ανακάλυψης ενός ναυαγίου στο βυθό της θάλασσας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου έφερε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τίτλο «Ναυάγια της Μεσογείου αποκαλύπτουν την απαρχή της παγκοσμιοποίησης στο εμπόριο», μια ομάδα της οποίας ηγούνται Βρετανοί επιστήμονες, αποκάλυψε το 2015 ένα ολόκληρο στόλο από ναυάγια της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής, πρώιμης Ισλαμικής και Οθωμανικής περιόδου στη λεκάνη της Λεβαντίνης. Τα ναυάγια χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ μέχρι τον 19ο αιώνα.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ανακάλυψη, μοναδική στο βυθό της Μεσογείου», δήλωσε στον Observer ο Σον Κίνγκσλεϊ, διεθυντής του Center for East-West Maritime Exploration και αρχαιολόγος στο Enigma Shipwrecks Project (ESP). Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο BBC Radio 4, ανέφερε ότι για τους αρχαιολόγους, μια τέτοια ανακάλυψη είναι ανάλογη της ανακάλυψης ενός νέου πλανήτη (!).

Κατάσχεση στην Κύπρο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, αριθμός των ευρημάτων βρίσκεται στην Κύπρο. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι πράγματι από το συγκεκριμένο ναυάγιο κατασχέθηκε αριθμός ευρημάτων, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, επίσης, ότι ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι το ναυάγιο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, εν τέλει κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

44cyprus-shipwreck05

kyrio


Μεταξύ ζωγραφισμένων αγγείων από την Ιταλία και κόκκων πιπεριού από την Ινδία, στο ναυάγιο βρέθηκαν εκατοντάδες αγγεία κινεζικής πορσελάνης από τη Δυναστεία των Μινγκ (1368 – 1644), η αρχαιότερη στο είδος της που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο θάλασσα | ©Enigma Recoveries






Ρομπότ ως αρχαιολόγος

Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και δη ένα ρομπότ που λειτούργησε ως αρχαιολόγος και δύτης μαζί, χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη την υποβρύχια ανασκαφή. Τα ναυάγια που αποκαλύφθηκαν ήταν σε βάθος όπου είναι αδύνατο να φτάσει δύτης και το ρομπότ καθοδηγείτο από τους αρχαιολόγους που παρέμειναν στην ασφάλεια των σκαφών τους.

Το οθωμανικό εμπορικό πλοίο - κολοσσός


Ένα από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα είναι ένα Οθωμανικό εμπορικό πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο ο Κίνγκσλεϊ χαρακτήρισε «κολοσσό». Το εμπόρευμά του αποτελούνταν από εκατοντάδες αντικείμενα προερχόμενα από 14 διαφορετικές κουλτούρες: κινέζικη πορσελάνη, ζωγραφισμένες κανάτες από την Ιταλία, κόκκοι πιπεριού από την Ινδία.



cyprus-shipwreck11
Στο οθωμανικό πλοίο βρέθηκαν 12 χάλκινα αγγεία για καφέ | ©Enigma Recoveries


wo23-APR-cyprus-shipwreck10


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian, το πλοίο αποκαλύπτει μια άγνωστη μέχρι σήμερα θαλάσσια διαδρομή δια θαλάσσης, από την Κίνα στην Περσία, την Ερυθρά Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο.

Το εν λόγω πλοίο πιστεύεται ότι ναυάγησε γύρω στο 1630 καθώς έπλεε μεταξύ Αιγύπτου και Κωνσταντινούπολης και σύμφωνα με τον Κίνγκσλεϊ αποτελεί μια «χρονοκάψουλα» που αφηγείται την απαρχή της παγκοσμιοποίησης: «Το εμπόρευμα από 14 κουλτούρες και πολιτισμούς, που εκτείνονται από την Κίνα, την Ινδία, τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη δυτική Βόρεια Αφρική, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο, είναι αξιοσημείωτα κοσμοπολίτικο για μια εμπορευματική αποστολή οποιασδήποτε περιόδου» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ