Διαφορετικές... ματιές στη νέα οπτική εικόνα της Κύπρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 12.5.2020

Τη διαφωνία της σχετικά με τους όρους της προκήρυξης για τον σχεδιασμό λογότυπου και σλόγκαν της «Τουριστικής Κύπρου» εξέφρασε χθες με ανακοίνωσή της η ΕΓΕΚ (Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου). Τον διαγωνισμό προκήρυξε το Υφυπουργείο Τουρισμού στη βάση της εθνικής στρατηγικής της Κύπρου για τον τουρισμό μέχρι το 2030, που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Γενάρη και ήδη «τρέχει».


Μπραντ σε έναν μήνα

Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις 29 Απριλίου με χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 4 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανταποκριθούν, έχουν έναν μήνα και κάτι μέρες για να σχεδιάσουν, ουσιαστικά, το λογότυπο που θα ανταποκρίνεται στο branding της Κύπρου, αντικαθιστώντας την Αφροδίτη μέσα σε μια κόκκινη καρδιά με το σλόγκαν «Cyprus in your heart».

Σύμφωνα με την ΕΓΕΚ, «Ο περίπου ένας μήνας που δίνεται ΔΕΝ (τα κεφαλαία δικά τους) ανταποκρίνεται στο μέγεθος ή/και στην απαιτούμενη ποιότητα της δουλειάς που ζητείται μέσα από τον διαγωνισμό». Επιπλέον, «η περιγραφή/brief της εργασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής, εφόσον το πρώτο στάδιο σχεδιασμού καθορίζεται μέσα από μια εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων, ούτως ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πρότζεκτ και των στόχων του για τον οποιονδήποτε καλείται να αναλάβει τη διεξαγωγή του έργου».

Μόνο για επαγγελματίες

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, η ΕΓΕΚ αναφέρει ότι «για τη δημιουργία και διεκπεραίωση μιας εταιρικής ή οποιασδήποτε άλλης ταυτότητας ο διαγωνισμός θα πρέπει να απευθύνεται ΜΟΝΟ (τα κεφαλαία δικά τους) σε επαγγελματίες του κλάδου, ή να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο του κλειστού διαγωνισμού για να διασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος».

Ο εν λόγω διαγωνισμός είναι ανοιχτός για άτομα από 18 ετών.

Επιπλέον, η ΕΓΕΚ ψέγει το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην κριτική επιτροπή επαγγελματίας γραφίστας ή άτομο σχετικό με τον κλάδο.

Πληροφορίες από το Υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρουν ότι η προκήρυξη έγινε βάσει των όσων υποδεικνύει για αυτού του είδους τους διαγωνισμούς το Γενικό Λογιστήριο ενώ σήμερα αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση η οποία θα απαντά στα σημεία της ΕΓΕΚ.

Πνευματικά και άλλα δικαιώματα

Σύμφωνα με το σημείο 8 της προκήρυξης του διαγωνισμού, οι βραβευμένες προτάσεις θα αποτελούν περιουσία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι βραβευμένοι θα λάβουν ως αμοιβή το ποσό των βραβείων. Στον εν λόγω διαγωνισμό, το Α' βραβείο αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 7 χιλιάδων ευρώ, το δεύτερο σε 2 χιλιάδες ευρώ και το τρίτο σε χίλια ευρώ. Η ΕΓΕΚ θεωρεί ότι σε περίπτωση που τα πνευματικά δικαιώματα εκχωρηθούν στον πελάτη, η αμοιβή θα πρέπει να αναθεωρηθεί περαιτέρω.

Στο ίδιο σημείο της προκήρυξης αναφέρεται ότι η ΚΔ δύναται να χρησιμοποιεί, δημοσιεύει, τροποποιεί, εκχωρεί ή μεταβιβάζει το λογότυπο και το σλόγκαν όπως αυτή θεωρεί σκόπιμο χωρίς γεωγραφικό, χρονικό ή οποιονδήποτε άλλο περιορισμό. Περαιτέρω, θα έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει και να αλλάξει το λογότυπο, να διεξάγει έναν ανασχεδιασμό, να δημιουργήσει διαφορετικές εκδοχές του λογότυπου σε σχέση με το χρώμα, το μέγεθος, τη μορφή κ.λπ. χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ θα έχει το δικαίωμα να αντλήσει στοιχεία από το 2ο και 3ο βραβείο και να τα χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με το 1ο βραβείο κ.ο.κ.

Επ' αυτού, η ΕΓΕΚ σχολιάζει ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον δημιουργό ενώ «η 'άντληση' στοιχείων από άλλες προτάσεις θεωρείται στον κλάδο μας αντιδεοντολογική και είναι μια πρακτική που δεν χρησιμοποιείται από επαγγελματίες, πόσω μάλλον σε επίπεδο του να γίνει ανάμειξη στοιχείων από έργο διαφόρων ατόμων».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ