Cut στις παρατυπίες: Πρόταση νόμου για το επάγγελμα του σκηνοθέτη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 13.5.2020

Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του/της σκηνοθέτη/ιδας του οπτικοακουστικού τομέα κατέθεσε πριν από πάνω από έναν χρόνο ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και έκτοτε βρίσκεται στα συρτάρια της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Χθες, ωστόσο, κατά την τηλεδιάσκεψη της Επιτροπή με τον ΥΠΠΑΝ Πρόδρομο Προδρόμου, έγινε αναφορά στην πρόταση και ελέχθη ότι θα συζητηθεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 20 Μαΐου, μαζί με το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη.


Σκοπός της πρότασης είναι η θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που να διασφαλίζει ότι το επάγγελμα ασκείται από όσους έχουν τα προσόντα να το ασκούν και ότι ο χειρισμός και η επεξεργασία σκηνοθετικού υλικού γίνεται από επαγγελματίες σκηνοθέτες. Υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στην απουσία ενός κώδικα μέσω του οποίου θα ελέγχονται οι επαγγελματικές πρακτικές των σκηνοθετών, οπτικοακουστικό υλικό ιδιαίτερα ανήλικων ατόμων, δύναται να χρησιμοποιείται σε παράνομες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, ο καθορισμός κριτηρίων για το επάγγελμα του σκηνοθέτη θα είναι δικλίδα ασφαλείας για πρόληψη από την ανεξέλεγκτη αποθήκευση, χρήση και διακίνηση σκηνοθετικού υλικού.
Δεδομένης της επισφάλειας του επαγγέλματος που λόγω κορωνοϊού κατέστη ακόμη πιο ορατή, η εν λόγω πρόταση επείγει να συζητηθεί

Ένα μητρώο σκηνοθετών

Ανάμεσα σε άλλα, ο «Περί Εγγραφής Σκηνοθετών» νόμος προνοεί την ίδρυση ενός συμβουλίου αρμόδιου για την εγγραφή των σκηνοθετών του οπτικοακουστικού τομέα, το οποίο θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με τριετή θητεία και δυνατότητα ανανέωσης μέχρι δύο θητείες. Το Συμβούλιο Εγγραφής Σκηνοθετών θα αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, έναν/μία εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τέσσερις σκηνοθέτες/ιδες που ασκούν το επάγγελμα του σκηνοθέτη με υπόδειξη της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου.

Κύρια αρμοδιότητα του συμβουλίου θα είναι η τήρηση ενός μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται σκηνοθέτες που πληρούν τα απαραίτητα προσόντα, σε μια προσπάθεια να συμμαζευτεί το επάγγελμα καθώς «δηλώνουν» σκηνοθέτες μη προσοντούχα άτομα.

Ειδική άδεια

Η πρόταση προνοεί την έκδοση ετήσιας άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία θα εξασφαλίζουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο σκηνοθετών. Η εν λόγω άδεια θα διασφαλίζει την άσκηση του επαγγέλματος μόνο από όσους/ες πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου.

Σκηνοθέτης/ιδα είναι...

Στο Μητρώο Σκηνοθετών που προνοεί η πρόταση νόμου θα μπορεί να εγγραφεί όποιος/α πληροί ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω:

- Κατέχει πτυχίο ή μεταπτυχιακό στον τομέα της κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής ή σκηνοθεσίας.

- Κατέχει δίπλωμα στον τομέα της κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής ή σκηνοθεσίας και έχει ένα έργο που έχει προβληθεί σε τηλεοπτικό σταθμό ή αναγνωρισμένης αξίας φεστιβάλ.

- Έχει δημιουργήσει τουλάχιστον μία ταινία μεγάλου μήκους που έχει επιλεγεί σε τουλάχιστον δύο αναγνωρισμένα φεστιβάλ ή έχει εξασφαλίσει διανομή ή έχει μεταδοθεί στην τηλεόραση.

- Έχει δημιουργήσει δύο ταινίες μικρού μήκους που έχουν επιλεγεί σε τουλάχιστον δύο αναγνωρισμένο φεστιβάλ ή έχουν εξασφαλίσει διανομή ή έχουν μεταδοθεί στην τηλεόραση.

- Έχει παράγει τουλάχιστον μία τηλεοπτική σειρά με ελάχιστη διάρκεια μιας τηλεοπτικής σεζόν ή έξι τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ ή εκπομπή με ελάχιστη διάρκεια μιας σεζόν ή τουλάχιστον μια τηλεοπτική ταινία, που έχει μεταδοθεί σε επίσημο κανάλι στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ή έχει τουλάχιστον δύο συναπτά έτη σκηνοθετικής εμπειρίας στον τομέα της τηλεόρασης.

- Έχει σκηνοθετήσει τουλάχιστον 20 διαφημίσεις, μη περιλαμβανομένων μαζικών διαφημίσεων με γραφικά, ή και φωτογραφίες προϊόντων ή προσφορών.

- Έχει σκηνοθετήσει τουλάχιστον πέντε μουσικά βίντεο, που έχουν μεταδοθεί από επίσημο κανάλι στην Κύπρο ή και στο εξωτερικό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ