Εικόνες από την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στην έκθεση έργων τέχνης «Ξαναγέννηση»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.6.2020
Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ (έναντι Πύλης Αμμοχώστου), Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέπτεται την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης ΣΠΕΛ για την Έκθεση 219 έργων τέχνης που βρίσκονταν στις κατεχόμενες περιοχές και επιστράφηκαν πρόσφατα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. // State Gallery of Contemporary Art – SPEL (opposite the Famagusta Gate), Lefkosia, Cyprus The Minister of Education, Culture, Sports and Youth, Mr Prodromos Prodromou, visits the State Gallery of Contemporary Art – SPEL for the Exhibition of 219 art works which were in the occupied area of Cyprus and were recently returned to the Greek Cypriot community.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ στην οποία παρουσιάζεται η έκθεση «Ξαναγέννηση» με τα 219 έργα τέχνης, τα οποία επεστράφησαν, μετά από 46 χρόνια, από την Τουρκοκυπριακή στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, στο πλαίσιο των  μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. 


Τον κ. Προδρόμου συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Μάριος Παναγίδης και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς.


Τον Υπουργό Παιδείας ξενάγησε στη έκθεση ο Ιστορικός-Θεωρητικός Τέχνης και Συν-Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Δρ Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση και διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, φέρνοντας εις πέρας τη διαδικασία ταυτοποίησης των έργων.


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Προδρόμου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.


Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Τα έργα αυτά που εκτίθενται εδώ στην Κρατική Πινακοθήκη, έχουμε την ευτυχία να τα δούμε μαζεμένα χάρις στη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών. Τα έργα αυτά, ενώ προέρχονται από ένα συγκεκριμένο τόπο, την Αμμόχωστο, στην πραγματικότητα από μόνα τους είναι μια σύνοψη της πολιτιστικής Ιστορίας, της σύγχρονης καλλιτεχνικής παρουσίας στον τόπο μας.


Πραγματικά είναι μια πολύτιμη συλλογή. Ήταν ευτυχής συγκυρία το ότι ήρθαν από την Αμμόχωστο μαζεμένα έργα, τα οποία ήταν εκεί, εκτεθειμένα στην Πινακοθήκη, αλλά ταυτόχρονα η μεγάλη κληρονομία ζωγράφων, όπως ο Γεώργιος Πολ. Γεωργίου και αυτούσια μια έκθεση του Στέλιου Βότση. Πραγματικά, αυτά τα 219 έργα αξίζει να τα δουν όλοι οι Κύπριοι και είναι μια ευτυχής συγκυρία ότι τα έχουμε εδώ στην Πινακοθήκη.


Η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί, συνεχίζει τις εργασίες της για να αποδοθούν σταδιακά τα έργα στους δικαιούχους. Θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή, τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά αλλά και τον δρα Γιάννη Τουμαζή, όπως βεβαίως και όλους τους άλλους συντελεστές που έχουν στήσει αυτή την έκθεση. Το επαναλαμβάνω, είναι μια ευτυχής συγκυρία που έχουμε εδώ όλα αυτά τα έργα που δείχνουν ακριβώς το πολιτιστικό στίγμα της Κύπρου, τη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από την οποία παρελαύνουν ένα σωρό πράγματα».


Επιστράφηκαν, επίσης, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, έργα και άλλων καλλιτεχνών, όπως για παράδειγμα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, μεγάλης αξίας που μέχρι τώρα είχαν μείνει αποκλεισμένα στην Αμμόχωστο από την καταστροφή που ήρθε με την εισβολή και την κατοχή. Σαράντα-έξι χρόνια μετά την εισβολή, με την Αμμόχωστο να παραμένει ακόμα κατεχόμενη, έρχεται αυτό το μήνυμα μέσα από την πόλη εκείνη που διακρινόταν και για την πολιτιστική δράση της. Έχουμε σήμερα μπροστά μας αυτή τη ξεχωριστή συλλογή έργων που μας θυμίζει και την ενότητα της πατρίδας μας και την ενότητα της πολιτιστικής δημιουργίας μέσα στην Ιστορία.


Η σκέψη αυτή την ώρα είναι ότι κάποια από αυτά τα έργα θα έπρεπε να ήταν μόνιμα μέρος μιας κρατικής συλλογής, ανέφερε κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας.


*Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την 1η Αυγούστου 2020.




















Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης ΓΤΠ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ