Μια διαδικτυακή συναυλία για την Παγκόσμια Μέρα Πρόσφυγα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.6.2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πρόσφυγα 2020 η εκστρατεία “AWARE” διοργανώνει Πολυπολιτισμική Εκδήλωση με καλλιτέχνες Πρόσφυγες και Αιτητές Ασύλου


Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν και θα στείλουν μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία με έμφαση στην ανάγκη για αλληλοσεβασμό ανάμεσα στις κοινωνίες υποδοχής και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μιλήσαμε με την Jumana, τον Da Viny , τον Michael, τον Saanu, τον Ibrahim και Tiasso.



Da Viny από το Καμερούν /Τραγουδιστής

Τραγουδώ κυρίως μουσική γκόσπελ στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικα πού μαθαίνω τα τελευταία δύο χρόνια. Όταν ζούσα στο Καμερούν τραγουδούσα επίσης αλλά όχι τόσο συχνά, το τραγούδι είναι κάτι που το εξέλιξα όταν ήρθα στην Κύπρο. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισα ως αιτητής ασύλου με οδήγησαν να βγω από τη ζώνη άνεσης μου σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης. Ανακάλυψα περισσότερα στον εαυτό μου σε σχέση με τη μουσική αλλά και στο τι θα ήθελα να αφοσιωθώ γενικά. Αυτή τη στιγμή είμαι σε διαδικασία δημιουργίας ενός ΜΚΟ με σκοπό την ενδυνάμωση των νέων και επίσης ίδρυσα την δισκογραφική εταιρεία DaViny Music στην οποία θα ήθελα να εντάξω νεαρά ταλέντα της Κύπρου, μουσικούς, τραγουδιστές, ποιητές από διαφορετικά μουσικά στυλ. Είμαι ευγνώμων που μέσα στα τρία χρόνια που ζώ εδώ, η Κύπρος μου έδωσε την ευκαιρία να ξανακτίσω τη ζωή μου και να εξελίξω τα ταλέντα μου και είναι σημαντικό για μένα να καταφέρω να ανταποδώσω μέσα από την κοινωνική προσφορά.



Michael Nwandoh, από το Καμερούν / Τραγουδιστής

Ξεκίνησα να γράφω πριν τρία χρόνια περίπου. Ζούσα ακόμα στο Καμερούν τότε, ήταν μια δύσκολη περίοδος για μένα.Μια νύκτα αποφάσισα να απελευθερώσω τις ανησυχίες μου με τη γραφή κάτι που συνέχισα να κάνω κάθε νύκτα έκτοτε. Είναι ένας τρόπος ενσυνειδητότητας για μένα. Τα ποιήματα μου μιλούν για εμπειρίες της καθημερινότητας, για προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι και τι θα μπορούσε να είναι η λύση σε αυτά. Έχουν σκοπό να εμπνέυσουν και να ενθαρρύνουν. 



Saanu Douaya, από τη Γουινέα Χορευτής

Στη Γουινέα δεν έχουμε σχολές χορού έτσι έμαθα από μικρός κυρίως μέσα από  βίντεο στο you tube και με τους φίλους μου μαθαίνοντας ο ένας τον άλλο. Κάναμε εξάσκηση σε πάρκα και πλατείες διάφορα χορευτικά στυλ όπως χιπ χοπ, λόκινγκ και αφρικάνικούς χορούς. Όταν έφτασα εδώ μετά από κάποιο διάστημα οι λειτουργοί στην παιδική στέγη που διέμενα με ενθάρρυναν να ξεκινήσω μαθήματα σε σχολή έτσι τώρα έχω την ευκαιρία να το εξελίξω.  Το χιπ χοπ για μένα είναι ανάγκη, δεν χορεύω μόνο για διασκέδαση είναι ένας τρόπος να διοχετεύσω τα συναισθήματα μου και να εκφραστώ. Αυτή τη στιγμή μαθαίνω ελληνικά και αφού όλα πάνε καλά με την αίτηση μου θα ήθελα να σπουδάσω μουσική τεχνολογία και σίγουρα να συνεχίσω τον χορό.





Tiasso Nicolas Weadeck από το Καμερούν Τραγουδιστής και Χορευτής

Η μουσική και ο χορός ήταν πάντα μέρος της ζωής μου αλλά στο Καμερούν η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης δεν ενθαρρύνεται ιδιαίτερα έτσι για αρκετό καιρό το είχα αφήσει  αφού προτεραιότητα ήταν η επιβίωση μου που εν τέλη με οδήγησε στο να εγκαταλείψω την χώρα μου και να έρθω στην Κύπρο. Με την άφιξη μου ένιωσα την ανάγκη να μπω ξανά στη μουσική. Απόψε θα ερμηνέύσω ένα τραγούδι που έγραψα όταν ήμουν ακόμα στο Καμερούν. Ο τίτλος είναι “Go for it”  ένα τραγούδι ποπ στα αγγλικά και pigeon english (μια ανάμειξη αγγλικών με τοπική γλώσσα) .





Jumana AlShami από την Παλαιστίνη Τραγουδίστρια

Τραγουδώ από εννιά χρονών, κυρίως παραδοσιακά τραγούδια της Παλαιστίνης. Είμαι αυτοδίδακτη όσο αφορά την τεχνική του τραγουδιού, το youtube  ήταν ο δάσκαλος μου!. Όταν απεβιώσαν και οι δύο μου γονείς είχα πέσει σε κατάθλιψη και το άφησα εντελώς. Είχα την ευκαιρία να φύγω από την Παλαιστίνη και να κάνω μια νέα αρχή εδώ στην Κύπρο. 'Ενα από τα όνειρα μου είναι να εξελίξω το τραγούδι και να ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά. Η καθηγήτρια μου των Ελληνικών με ενθάρρυνε να δοκιμάσω και το τραγούδι στα Ελληνικά έτσι απόψε θα τραγουδήσω ένα τραγούδι της Ελένης Τσαλιγοπούλου και δύο παραδοσιακά τραγούδια της Παλαιστίνης.





Ibrahim Kamara από την Γκάμπια /Μουσικός - κρουστά

Το πρώτο μου κρουστό ήταν δώρο από ένα μέλος της φυλής Γκρίοτ (φυλή νομάδων ποιητών, μουσικών και αφηγητών που ζουν  σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής) όταν ήμουν οκτώ χρονών. Τότε άρχισα να μαθαίνω κρουστά και συνέχισα, μέχρι που έφτασα σε ένα επίπεδο που μπορούσα να διδάξω άλλα παιδιά. Στην Γκάμπια είχα δημιουργήσει και το δικό μου συγκρότημα αλλά έμεινε στη μέση όταν αναγκάστηκα να φύγω από την χώρα. Εδώ στάθηκα τυχερός όταν γνώρισα την Κλάρα από τον ΜΚΟ We Circle Collective που με ένταξε στην ομάδα της και μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω να παίζω. Επίσης διδάσκω κρουστά αφιλοκερδώς στον χώρο της οργάνωσης στην αγορά Παλαιού Δημαρχείου.  Μ᾽αρέσει πώς ο ρυθμός και η μουσική γενικά φέρνει τον κόσμο μαζί, πώς όταν ξεκινήσω να παίζω σε μια πλατεία σιγά σιγά ο κόσμος μαζέυεται γύρω και να έρχεται πιο κοντά. Απόψε θα παίξω δύο αφρικανικά τραγούδια, το ένα ονομάζεται χορός ΚουΚου και το άλλο είναι ένα κομμάτι που μου θυμίζει το παρελθόν μου που μιλά για τον πολεμιστή που έχουμε όλοι μέσα μας και πόσο όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε τα όνειρα μας.

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 | 18:30 – 19:30.

Η ζωντανή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί από τη σελίδα της εκστρατείας στο Facebook https://www.facebook.com/cyprusaware/live

Παρουσιάστρια: Rema Beshtawy, από τη Συρία

Η εκστρατεία "Aware" συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή δημοκρατία.

Για περισσότερες πληροφορίες: ομάδα AWARE 22875561 | 99024901 | info@opinionaction.com / youtube Cyprus Aware





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ