Σύνοδος Θεάτρων της Ευρώπης: «Σώστε και στηρίξτε τα θέατρα»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.6.2020

Κοινή δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης εξέδωσαν τα συμμετέχοντα μέλη, σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα της ανάγκης στήριξης των θεάτρων της γηραιάς ηπείρου που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.


Η φετινή Σύνοδος πραγματοποιήθηκε από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουνίου διαδικτυακά και στο πλαίσιό της συζητήθηκαν οι καλύτερες πρακτικές για την επανέναρξη των θεάτρων μετά την πανδημία του κορωνοϊού και οι χρήσιμες τεχνολογίες προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τη θεματική «Συνδέοντας αυτούς που αποκόπηκαν - Ανοίγοντας ξανά τα ευρωπαϊκά θέατρα».

Αναφέρεται στη δήλωση των μελών της Συνόδου

«Η καλλιτεχνική και η πολιτιστική πολυφωνία βρίσκονται στον πυρήνα της πλούσιας ευρωπαϊκής παράδοσης και του καινοτόμου πνεύματος μέσα στο οποίο επιθυμούμε να οικοδομηθεί το μέλλον μας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 κλόνισαν την ήπειρό μας και έφεραν στην επιφάνεια τις μεγαλύτερες αδυναμίες μας. Ο τομέας του πολιτισμού ήταν ο πρώτος που σταμάτησε τη δραστηριότητά του και είναι ανάμεσα στους τελευταίους που θα επαναδραστηριοποιηθεί. Έχουμε όμως κάποια ομάδα προώθησης των τεχνών στην Ευρώπη για να διασφαλίσει την πλούσια διαφορετικότητα που είναι τόσο σημαντική για την κοινωνική υγεία της ηπείρου μας και την ευημερία των ανθρώπων μας;

Οι υπολογιζόμενες οικονομικές απώλειες και επιπτώσεις λόγω Covid-19 μόνο στα θέατρα-μέλη της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης ανέρχονται σε:

• 61 εκατ. ευρώ απώλεια εισπράξεων μέχρι το τέλος του 2020
• Μειωμένο κοινό μέχρι το τέλος του 2020, από 2,7 εκατ. σε λιγότερο από 1 εκατ. άτομα.
• 5.000 παραστάσεις ακυρώθηκαν μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2020, με απώλεια πάνω από 1 εκατ. θεατές.

1) Καλούμε τις χώρες-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να διασφαλίσουν την επιβίωση του πλούσιου και ποικίλου ευρωπαϊκού πολιτιστικού τοπίου.
2) Καλούμε να υπάρξει η δέουσα αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη το 2020, ώστε να σωθούν οι χώροι πολιτισμού – χωρίς πρόσθετη στήριξη, χιλιάδες θέατρα και χώροι ζωντανών πολιτιστικών εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη θα κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2020!
3) Θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη ενός ισχυρού προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως του μόνου ευρωπαϊκού εργαλείου στήριξης για τη δημιουργία και τη διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού με ευρωπαϊκή διάσταση. Η υφιστάμενη πρόταση δεσμεύει μόλις το 0,08% του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο ΠΔΠ (2021-2027) στο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν καλύπτει τις ανάγκες του τομέα μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Απαιτούμε το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρώπης να επενδυθεί στους τομείς της δημιουργίας και του πολιτισμού!

Το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει την ύπαρξη των ευρωπαϊκών Θεάτρων και της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσά τους και θα πρέπει να:

1. Τονίσει τη σημασία του θεάτρου ως μητέρας των τεχνών για την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλία της Ευρώπης, αλλά και τη σημασία του ως δημόσιου χώρου για μια ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία. Να αναλάβει τη δέσμευση πως:
• Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο μέρος των δημοκρατικών κοινωνιών μας.
• Ο πολιτισμός έχει κοινωνική και οικονομική σημασία, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
• Ο πολιτισμός δημιουργεί αντιστάσεις, κριτική σκέψη και είναι πηγή έμπνευσης.

2. Ενδυναμώσει τα θέατρα της Ευρώπης, τους χώρους εκδηλώσεων, τους παραγωγούς και οργανωτές παραγωγών κατά τη φάση της επανεκκίνησης, με στόχο να:
• διασφαλιστεί η συνέχεια της δραστηριότητας του τομέα μας, και, συγκεκριμένα, με ευρωπαϊκή συνάφεια, και ως εργοδότη πολυάριθμων μεμονωμένων επαγγελματιών στον τομέα της τέχνης,
• ενδυναμώσει τη διεθνή καλλιτεχνική συνεργασία,
• επενδύσει στα υπάρχοντα διεθνή δίκτυα και συνεργασίες και να τα ενισχύσει, προκειμένου να αποτρέψει την εξαφάνιση δομών που αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες.

Το θέατρο έχει συγκεκριμένες τομεακές ανάγκες. Εξερχόμενοι από την κρίση και εισερχόμενοι στη νέα δεκαετία, θέλουμε η τέχνη και τα ταλέντα μας να καταφέρουν να διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο, γεφυρώνοντας ψηφιακές και πραγματικές, στην ανθρώπινη διάσταση, διαδραστικές εμπειρίες.

Συνεπώς, ζητούμε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη η τομεακή στήριξη για το θέατρο ως μία από τις ουσιώδεις μορφές ευρωπαϊκής τέχνης

1. με ένα Ευρωπαϊκό Θεατρικό Φόρουμ σε ετήσια βάση, μια πλατφόρμα διεκδίκησης και διαλόγου ανάμεσα στον τομέα και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
2. με μια Ευρωπαϊκή Εταιρική Ετικέτα Θεάτρου για θεατρικούς χώρους και χώρους παραστατικών τεχνών, για την καλύτερη προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, για γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία, προσφέροντας καλύτερη πρόσβαση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό
3. με τη συνέχιση τομεακών συναντήσεων ομάδων εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια δυνατή Ευρώπη χρειάζεται έναν δυνατό και ποικιλόμορφο πολιτιστικό τομέα. Η διεθνής συνεργασία στους τομείς του θεάτρου και των τεχνών είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Οι γεωγραφικές ανισορροπίες από το Βορρά στο Νότο, από την Ανατολή στη Δύση, είναι πραγματικότητες που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι το κλειδί για την παροχή ίσων ευκαιριών σε καλλιτέχνες, επαγγελματίες του θεάτρου, χώρους πολιτισμού, αλλά και σε θεατές – ώστε να προσφέρουν και να απολαμβάνουν συνάμα πληθώρα καλλιτεχνικών και γλωσσικών μορφών έκφρασης.

Τα θέατρα-μέλη της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης εργάζονται μεθοδικά σε πολιτικό επίπεδο με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και πιο διαφορετικές ομάδες κοινού να απολαμβάνουν τις τέχνες στην Ευρώπη. Υποστηρίζουμε ως εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεάτρων το ρόλο που έχει το θέατρο να διαδραματίσει στην κοινωνία, αμφισβητώντας και καθρεφτίζοντας την κοινωνική και ανθρώπινη εξέλιξη και συμπεριφορά. Υποστηρίζουμε την καθοριστική συνεισφορά του θεάτρου στο κτίσιμο μιας συνεκτικής και ανθεκτικής μελλοντικής Ευρώπης και για την αναγνώριση και υποστήριξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΕΙΚΟΝΑ: Από την πρώτη παράσταση του ΘΟΚ με το έργο «Η μικρή μας πόλη» μετά την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η παράσταση δόθηκε στις 9 Ιουνίου 2020 στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία | @ΘΟΚ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ