Τα πέντε μεγάλα θέατρα της Κύπρου ζητούν το άνοιγμά τους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.6.2020

Κοινή επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας απέστειλαν τα πέντε μεγάλα θέατρα της Κύπρου, ζητώντας την επανεκκίνηση των κλειστών θεάτρων της Κύπρου που υποχρεώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο να κλείσουν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.


Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ένωσαν δυνάμεις για να ζητήσουν από κοινού την επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος επανεκκίνησης της λειτουργίας των κλειστών θεάτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», της επιστολής προηγήθηκαν συναντήσεις με ειδικούς στους οποίους εξηγήθηκαν τα μέτρα που με απόλυτη υπευθυνότητα θα λάβουν τα θέατρα για το άνοιγμά τους. Ωστόσο φαίνεται πως οι συναντήσεις δεν απέδωσαν αφού το άνοιγμα των κλειστών θεάτρων απουσιάζει από κάθε νέο διάταγμα, τη στιγμή που έχουν ανοίξει τα εμπορικά κέντρα και οι παιδότοποι, χώροι από τους οποίους απουσιάζει κάθε δυνατότητα ελέγχου.

Ενδεικτικός τρόπος λειτουργίας

Τα πέντε μεγάλα θέατρα καταθέτουν ενδεικτικό πρωτόκολλο για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών θεάτρων και παραθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι 19 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τα κλειστά θέατρα και τις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσές τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεκατρείς από αυτές τις χώρες είναι σε δυσμενέστερη επιδημιολογικά θέση σε σχέση με την Κύπρο. Επισημαίνουν επίσης ότι:

1. Ο έλεγχος του κοινού κατά την προσέλευση, την παραμονή και την αποχώρηση από το θέατρο είναι πάγια τακτική των θεάτρων για χρόνια τώρα. Τα μεγάλα θέατρα απασχολούν 6-8 άτομα στην ταξιθεσία, στο θυρωρείο και τη διαχείριση χώρων κοινού, ως θέμα ρουτίνας. Αυτά τα άτομα έχουν την ευθύνη για την προσέλευση και αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού θεατών αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο θέατρο. Οι πλείστοι από τους ταξιθέτες είναι πιστοποιημένοι πρώτοι βοηθοί.

2. Ειδικά τα μεγαλύτερα θέατρα (πέραν των 500 θέσεων) παρέχουν την ευχέρεια, λόγω μεγέθους, για επαρκή κοινωνική αποστασιοποίηση που υπερκαλύπτει το σχετικό πρωτόκολλο για τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων (ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα) ώστε ακόμα και με διάθεση μόνο του 50% των θέσεων τους να προκύπτει ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που δύναται να επανεκκινήσει τις δράσεις πολιτισμού στην Κύπρο.

3. Η 14η Ιουλίου, ημερομηνία που έχει τεθεί για τη λειτουργία των κλειστών θεάτρων/κινηματογράφων, είναι ουσιαστικά άχρηστη γιατί συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την έναρξη της περιόδου διακοπών και την παύση των όποιων δράσεων εντός των θεάτρων. Αυτό σημαίνει ότι τα κλειστά θέατρα οδηγούνται σε μια καταστροφική 6μηνη νεκρή περίοδο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα επαναλειτουργήσουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Απολύμανση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Γιάννης Κούρτογλου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ