Ο Ραφαήλ και το εργαστήριο του: Η "ψηφιακή" Στοά του 'Ερωτα και της Ψυχής στη βίλα Φαρνεσίνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.6.2020

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο θα προσφέρει μια συναρπαστική ψηφιακή διάσταση της ιστορίας και της τέχνης της διάσημης τοιχογραφίας  "Στοά του 'Ερωτα και της Ψυχής"  στη Βίλα Φαρνεσίνα της Ρώμης. H περίστυλη Στοά πήρε το όνομά της από τη διακόσμηση του θόλου της που ζωγράφισε ο Ραφαήλ και η ομάδα του εργαστηρίου του το 1518. Το ψηφιακό σύστημα αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Eliana Siotto και Gianpaolo Palma (Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογιών Πληροφοριών, CNR-Πίζα), με βάση το σημαντικότερο επιστημονικό έργο, που μελέτησε, ανέλυσε και διατήρησε την τοιχογραφία της Στοάς με επικεφαλής τους ομιλητές του διαδικτυακού σεμιναρίου, Antonio Sgamellotti και Virginia Lapenta.


Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο είναι ένα προοίμιο της έκθεσης "Raffaello in Villa Farnesina: Galatea e Psiche" (ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν), η οποία θα παρουσιάζει πτυχές της διεπιστημονικής μελέτης των τοιχογραφιών της Στοάς με ιδιαίτερη έμφαση στα υλικά και την τεχνική ζωγραφικής του Ραφαήλ. Το ερευνητικό έργο ενσωματώνει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν σε προηγούμενες αποκαταστάσεις με τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τις πιο καινοτόμες μη επεμβατικές τεχνικές. Αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε σχέδια στο γύψο, που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970, υπό τον "Πολύφημο" του Sebastiano del Piombo και του "Triumph of Galatea" του Ραφαήλ. Επιπλέον, οι εργασίες αποκατάστασης έδωσαν νέο φως στα πέντε τοπία του Loggia di Galatea, που αποδίδεται στον Gaspard Dughet.

Η παρουσίαση και η σχετική έκθεση συμβάλλουν στους εορτασμούς το 2020 να οριστεί ως Έτος Ραφαήλ για τον εορτασμό της 500ης επετείου από τον θάνατό του.

Το διαιδκτυακό σεμινάριο και η έκθεση διοργανώνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο, της Πινακοθήκης Α. Γ. Λεβέντη και των Εργαστηρίων Τέχνης Ανδρέας Πίττας / STARC του Κυπριακού Ινστιτούτου στους ευρύτερους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την Τρίτη 30 Ιουνίου στις 6μμ

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.cyi.ac.cy/index.php/component/k2/webinar-raphael-and-his-workshop-the-digital-loggia-of-cupid-and-psyche-in-the -βίλα-φαρνίνα

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ