Εκτακτο επίδομα: Ζήσε Μάη μας να φας τριφύλλι

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 24.6.2020

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμενόταν να καταβάλουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες το έκτακτο επίδομα στήριξης των εργαζομένων στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας, κι αυτό αφού ως αρχική ημερομηνία είχε οριστεί η 15η Ιουνίου. 


Χθες, με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε ότι το επίδομα θα καταβληθεί «μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σχετικά με τα κριτήρια που ισχύουν» και ότι «τις επόμενες λίγες μέρες θα γίνει ο επιβαλλόμενος έλεγχος σε συνεργασία με άλλα τμήματα και αρχεία του κράτους και θα ξεκινήσει, το συντομότερο, η καταβολή του επιδόματος».

Η ανακοίνωση μάλλον διαιωνίζει την ανησυχία παρά καθησυχάζει τους εργαζομένους για την καταβολή του σχετικού επιδόματος, δικαιούχοι του οποίου είναι κάτοικοι της χώρας με πολιτιστική δραστηριότητα, που δεν καλύπτονται από άλλο κρατικό σχέδιο.

«Το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει έως τώρα ήταν απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ως προς τη διακρίβωση των στοιχείων των αιτήσεων. [...] Είναι κατανοητό ότι υπάρχει προσδοκία για την πληρωμή το συντομότερο δυνατόν, δεν μπορεί όμως να γίνεται λόγος για 'καθυστέρηση'», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εφόσον οι ΠΥ από την πρώτη στιγμή διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες που επιβάλλονται από τον νόμο». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος της πολιτιστικής δημιουργίας τυγχάνει τέτοιας ενίσχυσης, σε τόσο μεγάλη κλίμακα».

Μετά και την ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού, βεβαιωθήκαμε: το ΥΠΠΑΝ μάς εμπαίζει κανονικά. «Είναι κατανοητό», λέει, «ότι υπάρχει προσδοκία για την πληρωμή το συντομότερο, δεν μπορεί όμως να γίνεται λόγος για 'καθυστέρηση'». Οι αιτήσεις έκλεισαν 15 Μάη, το επίδομα θα καταβαλλόταν 15 Ιούνη. Ο χρόνος ήταν αναγκαίος για να διασφαλιστεί «η διακρίβωση των στοιχείων των αιτήσεων», λέει. Για τη διασφάλιση της επιβίωσης των αιτητών, ούτε λόγος. «Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος της πολιτιστικής δημιουργίας τυγχάνει τέτοιας ενίσχυσης, σε τόσο μεγάλη κλίμακα». Κι ας έχουμε πανδημία και lockdown καθεχρονικά, Μάρτη-Ιούλη.

ΕΙΚΟΝΑ: Γλαύκος Κουμίδης, Σκάμνοι, 2008

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ