Παρανομεί το δημόσιο για τον εμπλουτισμό κτηρίων με έργα τέχνης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 25.6.2020

Μόλις δώδεκα έργα τέχνης βρίσκονται καταχωρισμένα στο Μητρώο Έργων Τέχνης που διατηρεί το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σύμφωνα με σχετική πρόνοια του νόμου για τον εμπλουτισμό δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης.


Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει ο κατάλογος που απέστειλε ο αρμόδιος υπουργός σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Ελένης Μαύρου. Αν τα στοιχεία είναι σωστά, όχι μόνο τα έργα που είναι καταχωρισμένα σε αυτό το μητρώο είναι μόλις δώδεκα, αλλά δημιουργήθηκαν μέχρι το 1998, δηλαδή πριν τη θέσπιση του σχετικού νόμου, το 2009.

Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κ. Μαύρου ζητά να μάθει πόσα δημόσια κτήρια έχουν ανεγερθεί μετά το 2009, σε πόσα και ποια από αυτά έχουν τοποθετηθεί έργα τέχνης σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και κατά πόσο έχουν δημιουργηθεί τα Μητρώα Έργων Τέχνης και Δημόσιων Κτηρίων, όπως προβλέπει η νομοθεσία ως ευθύνη του ΥΠΠΑΝ.
Ελλιπές το Μητρώο Έργων Τέχνης, αναπάντητα τα ερωτήματα βουλευτών για τον εμπλουτισμό δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης

Στην απάντησή του, ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι αμφότερα τα μητρώα τηρούνται στο ΥΠΠΑΝ. Για το Μητρώο Έργων Τέχνης το μόνο που αναφέρεται είναι η διευκρίνιση ότι «για σκοπούς συνέχειας, έχουν καταχωριστεί και τα έργα τέχνης τα οποία τοποθετήθηκαν σε δημόσια κτήρια δυνάμει των καταργηθέντων περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού με Έργα Τέχνης των Δημοσίων Κτηρίων Νόμων του 1992 μέχρι 1999» ενώ για το Μητρώο Δημόσιων Κτηρίων είναι καταχωρισμένα 91 κτήρια εκ των οποίων τα εννέα ανήκουν στη Δημοκρατία και τα ογδόντα δύο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (περιλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ημικρατικών οργανισμών, των σχολικών εφορειών κ.λπ.). Στον κατάλογο που παρατίθεται, διαφαίνεται ότι στο Μητρώο Έργων Τέχνης είναι καταχωρισμένα μόλις 12 έργα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χαραυγή» την 1η Ιουνίου, ο κ. Παρασκευάς ανέφερε ότι ο νόμος εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα σε 22 κτήρια. Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των 91 κτηρίων που είναι καταχωρισμένα στο Μητρώο Δημόσιων Κτηρίων, μόλις το 1/4 αυτών εφάρμοσε τον νόμο για την τοποθέτηση έργων τέχνης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σχετική ερώτηση υπέβαλε στον αρμόδιο υπουργό και ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος έλαβε περίπου τις ίδιες απαντήσεις όπως και η κ. Μαύρου.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα της κ. Μαύρου: πόσα δημόσια κτήρια έχουν ανεγερθεί από το 2009 και σε ποια από αυτά έχουν τοποθετηθεί έργα τέχνης καλλιτεχνών σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας; Αναπάντητo μένει και το ερώτημα του κ. Θεοπέμπτου: Πόσο τοις εκατόν των κτηρίων που αναφέρονται στο μητρώο δημόσιων κτιρίων, έχει εμπλουτιστεί με έργα τέχνης μέχρι σήμερα;

«Θολή» η τελική ευθύνη για τον νόμο

Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΑΝ αναφέρει ότι η νομοθεσία «βρίσκεται σε ισχύ» και ότι την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού για τα έργα έχει έκαστος κρατικός φορέας στον οποίο ανήκει το ανεγειρόμενο κτήριο. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι το υπουργείο συμπεριλαμβάνει σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό όλων των σχολείων ή άλλων κτηρίων που κατασκευάζονται υπό την ευθύνη του και κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις σχολικές εφορείες που διαχειρίζονται τα σχολικά κτήρια. Το υπουργείο επισημαίνει ότι έχει διαθέσιμα τα αντίστοιχα κονδύλια «για τυχόν εκκρεμότητες» ώστε να υλοποιηθεί η προβλεπόμενη απόκτηση έργων τέχνης. «Για όλα τα υπόλοιπα κτήρια του δημόσιου τομέα την ευθύνη εφαρμογής της νομοθεσίας έχουν οι αντίστοιχοι κρατικοί φορείς», σημειώνεται.

Πάντως, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΑΝ δεν αναφέρει την ευθύνη του ίδιου του υπουργού, τον οποίο ο νόμος ορίζει ως «αρμόδιο για την παρακολούθηση της εφαρμογής του».

Σύμφωνα με τον νόμο, ο υπουργός δύναται «στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για παρακολούθηση της εφαρμογής του Νόμου να απευθύνεται σε φορείς και Πολεοδομικές Αρχές και να ζητά ενημέρωση για θέματα που αφορούν την πορεία εφαρμογής του Νόμου και τη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του».

Ως εκ τούτου, ναι μεν οι κρατικοί φορείς οφείλουν να εφαρμόζουν τον νόμο αλλά ο ΥΠΠΑΝ μάλλον έχει την τελική ευθύνη για το κατά πόσον αυτός όντως εφαρμόζεται.

EIKONA: Ανθρώπινοι στόχοι, έργο του Ρήνου Στεφανή, 1994-2016

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ