Aphrogee: Κύπρος και Αφρική μαζί, με μια σειρά μπλουζάκια

Ελένη Παπαδοπούλου Δημοσιεύθηκε 8.9.2020

Η Leatitia Tchakoute από το Καμερούν έφτασε στην Κύπρο το 2017 ως αιτήτρια ασύλου. Τώρα αναγνωρισμένη πρόσφυγας, φοιτά στο τμήμα Μηχανική Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Μέσα σε αυτη την περίοδο μετέτρεψε αυτή την δύσκολη εμπειρία σε ένα δημιουργικό πρότζεκτ μόδας.Το Aphrogee ήρθε για να φέρει κοντά την Αφρικανική και την Κυπριακή κοινότητα.






Η Laetitia αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μέσα από την εμπειρία της ως αιτήτρια ασύλου αλλά κατάφερε να βρει ξανά μια πιο θετική στάση απέναντι στην κατάσταση που βίωνε.  «Κατάλαβα ότι για να κατάφέρω να βρίσκομαι εδώ ζωντανή τότε πρέπει να πολεμήσω για τα όνειρα μου. Με τη στήριξη ΜΚΟ εδώ αλλά και με προσωπική ενδοσκόπηση, κατάφερα να πιστέψω ξανά στον εαυτό μου και να αποδεκτώ την πραγματικότητα μου έτσι συγκεντρώθηκα στο να κτίσω ξανά την ζωή μου εδώ.»

Πρόσεξε ότι πολλοί αιτητές ασύλου και μετανάστες από την Αφρική δεν είχαν την ίδια στάση. Ότι δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές προκλήσεις στην προσπάθεια να ενσωματωθούν στην κοινωνία εδώ.  « Δεν έβλεπα την ενέργεια, τη δύναμη και τη θετικότητα που χαρακτηρίζουν την Αφρικανική κοινότητα. Έβλεπα ανθρώπους παγιδευμένους, με χαμηλό ηθικό που έπεφτε ακόμα περισσότερο όταν έρχονταν αντιμέτωποι με ρατσισμό και μια γενική αρνητική στάση της κοινωνίας εδώ προς αυτούς.Έτσι αποφάσισα να τους βοηθήσω προσπαθώντας να μεταφέρω τη θετική μου ενέργεια.»

Ξεκίνησε ηχογραφόντας μικρές ομιλίες και τραγούδια τα οποία προωθούσε μέσω της εφαρμογής Whatsapp. «῾Ήταν ένας τρόπος να τους κινητοποιήσει και να τους ενθαρρύνει να μην τα βάλουν κάτω. Στη συνέχεια δημιούργησα ένα γκρουπ στο facebook μέσω του οποίου μπορούσα οργανώσω και να προσφέρω πρακτική βοήθεια όπως τρόφιμα, ρουχισμό και βοήθεια με την εξεύρεση εργασίας. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που αποφάσισα να δημιουργήσω ένα οργανισμό, ένα ΜΚΟ τον YARA (Yes African Refugees Association)  ειδικά για υποστήριξη αιτητών ασύλου, προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική. Σκοπός είναι να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στην κυπριακή κοινωνία, το πόσο σημαντικό είναι να μάθουν την ελληνική γλώσσα, ψυχολογική υποστήριξη ώστε να έχουν μια πιο θετική στάση και συμπεριφορά, με το να θέσουν στόχους καθώς περιμένουν την έγκριση της αίτησης τους και το σημαντικότερο να μην τα βάλουν κάτω. Μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον σκοπό τους. »





« Η ιδέα του Afrogee γεννήθηκε ως ένας τρόπος να προσεγγίσω τους Κύπριους, ένας τρόπος να τους κινήσω το ενδιαφέρον για να μας γνωρίσει. Πρόσεξα ότι αρέσει στους Κύπριους η μόδα και ότι έχει να κάνει με στυλ έτσι με το Afrogee, ένα μίγμα των λέξεων Afrodite και Refugee μεταφράζω την ομορφιά της Αφρικανικής κουλτούρας με μια σειρά μπλουζάκια. Το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία. Η επιλογή του υφάσματος , ο σχεδιασμός έχει σκοπό να επικοινωνήσει μια ιστορία όπως για παράδειγμα σε ένα σχέδιο όπου τα μανίκια και η τσέπη είναι ντυμένα με Αφρικανικό ύφασμα.  Όταν αφήνουμε τις χώρες μας δεν είμαστε πλέον οικονομικά σταθεροί.Η απασχόληση δεν είναι εγγυημένη και σίγουρα δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Τα αυθεντικά μανίκια της μπλούζας αντικαθίστανται με αυτό το ύφασμα, συμβολίζοντας τα τυλιγμένα μανίκια προς τα πάνω όπως κάνουν οι εργάτες στη δουλειά. Η τσέπη μπροστά αντιπροσωπεύει τα χρήματα που κερδίζουμε μέσω αυτής της εργασίας», εξηγεί.

Με αυτές τις δύο ιδέες προσέγγισε το Project Phoenix ένα ευρωπαϊκό ΜΚΟ και κοινωνική επιχείρηση αφιερωμένο στην υποστήριξη και την ενδυνάμωση των μεταναστών μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων και προάσπισης. Η Λετίσια είναι ένα από τα πέντε άτομα που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Project Phoenix με σκοπό την ενδυνάμωση προσφύγων, μεταναστών και αιτητών ασύλου μέσω της επιχειρηματικότητας. " Συνεργαζόμαστε με το κάθε άτομο ξεχωριστά αφού ο κάθε υπότροφος βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της ζωής του και με διαφορετικό υπόβαθρο.Κάποιοι είναι νεότεροι, άλλοι μεγαλύτεροι, κάποιοι έχουν βιώσει τραύμα. Ο κάθε ένας έχει διαφορετικές ανἀγκες και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές με μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση."  λέει ο Hrishabh Sandilya, διευθυντής του ΜΚΟ.

H Holly McCamant εθελόντρια στο τμήμα επικοινωνίας στο Project Phoenix ξεκίνησε να δουλεύει με τη Laetitia μόλις πριν την επιβολή της καραντίνας.« Αρχικά εστιάσαμε πάνω στην ιδέα της για τον Αφρικανικό οργανισμό η οποία προς το παρόν βρίσκεται ακόμα υπο ανάπτυξη λόγω περίπλοκων νομικών διαδικασιών και καθυστερήσεων που έφερε η πανδημία. Όταν ήρθε η καραντίνα άρχισα να δουλεύω με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Project Phoenix, και μετά το τέλος της, συναντηθήκαμε ξανά και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στην ιδέα του Aphrogee. Η Λετίσια είχε ήδη μια έντονη αίσθηση των ιδεών της για την Aphrogee και ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Έχει έμφυτο ταλέντο στην επιχειρηματικότητα έτσι εμείς την δώσαμε περισσότερο μια ηθική και κοινωνική υποστήριξη αφού έχει από μόνη της τις δεξιότητες. Η ανταπόκριση μέχρι τώρα ήταν πολύ θετική όλοι εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν τα σχέδια. Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με την Λετίσια αναλαμβάνοντας την επικοινωνία του μπράντ μέσω των ΜΚΔ. Στο Ινσταγκραμ και στο Facebook μπορείτε να βρείτε τις ιστορίες της κάθε μπλούζας.Η αλήθεια είναι ότι θα πετύχαινε απόλυτα και χωρίς τη βοήθειά μου, αλλά θέλω να βεβαιωθώ ότι το μήνυμα που θέλει να πει θα ακουστεί από όσο περισσότερους ανθρώπους. Γι 'αυτό την ενθαρρύνω και τη βοηθάω και ενθουσιάζομαι απίστευτα κάθε φορά που μια ιστορία της μοιράζεται στα ΜΚΔ.»

«Με τα κέρδη από τις πωλήσεις ανταποκριθήκαμε σε προβλήματα έκτακτης ανάγκης στην κοινότητα. Θα θέλαμε μελλοντικά να ανοίξουμε ένα κατάστημα όπου θα μπορούμε να εκθέσουμε τα μπλουζάκια και άλλα αξεσουάρ και αντικείμενα φτιαγμένα από μέλη της Αφρικανικής κοινότητας. Tο Aphrogee είναι η γέφυρα που φέρνει κοντά πολίτες και μετανάστες.Είμαστε όλοι άνθρωποι.» λέει η Laetitia.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ