Έργο του Βαλεντίνου Χαραλάμπους το επιτοίχιο στο "Ασπέλια"

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.10.2020

Η φωτογραφία του επιτοίχιου κεραμικού λήφθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020 μετά το άνοιγμα τμήματος της πόλης των Βαρωσίων. Είναι ένα έργο που βρίσκεται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Ασπέλια στην παραλία Γλώσσα. Ο καλλιτέχνης του έργου, ο κεραμίστας Βαλεντίνος Χαραλάμπους μοιράστηκε την ιστορία του.



"Το έργο ήταν ανάθεση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ανδρέα και Ιακώβου Φιλίππου για το ξενοδοχείο “Ασπέλια” με την εισήγηση να δημιουργήσω ένα έργο με θεματική παρόμοια με τα έργα που είχα κάνει για το εργοστάσιο της ΚΕΟ και αυτό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας.Η ιδέα έχει αναφορές στην ιστορία και τους μύθους της Κύπρου και δημιουργήθηκε το 1965. Τότε ζούσα και εργάζομουν στη Βαγδάτη και το εκεί το κατασκεύασα. Μου πήρε ένα χρόνο να το ολοκληρώσω.Τότε δεν υπήρχε εταιρεία μεταφορών που να μπορούσε να αναλάβει τη σωστή συσκευασία και μεταφορά του.Έτσι το τοποθέτησα σε τμήματα μέσα σε κιβώτια και προσέλαβα ένα οδηγό φορτηγού για να τα μεταφέρει.Είχα μία καλή σχέση με τον οδηγό και του εξήγησα τη σημασία του έργου, τί είναι ακριβώς, ποιός είμαι και τι κάνω και για πιο λόγο έγινε το έργο.Έτσι ξεκινήσαμε το ταξίδι μπροστά ο φορτηγατζής και εγώ να ακολουθώ πίσω με το Volkswagen μου από την Βαγδάτη, μέσα από την έρημο, στη Δαμασκό με τελικό προορισμό τη Βηρυτό. Στο λιμάνι της Βηρυτού φόρτωσα τα κιβώτια στο πλοίο της γραμμής Βηρυτού-Αμμοχώστου. Όταν έφτασα στην Αμμόχωστο συναρμολόγησα το έργο στο στούντιο μου εκεί και έπειτα έγινε η εγκατάσταση στον χώρο της εισόδου του ξενοδοχείου “Ασπέλια”."





Φωτογραφίες ©Ελένη Παπαδοπούλου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ