Η μεγαλύτερη έκθεση με φωτογραφίες της Βίβιαν Μάιερ το 2021 στο Παρίσι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.12.2020

Η μεγαλύτερη έκθεση αφιερωμένη στη φωτογράφο Βίβιαν Μάιερ, τη μυστικοπαθής νταντά που φωτογράφισε ανθρώπους στους δρόμους του Σικάγου, πρόκειται να ανοίξει το επόμενο έτος στο Musée du Luxembourg στο Παρίσι (15 Σεπτεμβρίου 2021-7 Ιανουαρίου 2022). Η έκθεση θα περιλαμβάνει αδημοσίευτα έργα όπως ταινίες Super 8 μαζί με ηχογραφήσεις που «ρίχνουν νέο φως στην πρακτική της», σύμφωνα με δήλωση.


Η έκθεση διοργανώνεται από τον γαλλικό πολιτιστικό οργανισμό, Réunion des musées nationaux-Grand Palais (Rmn-GP), και από μια ιδιωτική εταιρεία, diChroma photography, η οποία εδρεύει στη Μαδρίτη. Η DiChroma photography έχει διοργανώσει αρκετές εκθέσεις για τη δουλειά της Maier, συμπεριλαμβανομένης της «Vivian Maier: Street Photographer στο Scuderie del Castello Visconteo» στην Παβία της Ιταλίας, πέρυσι, μαζί με άλλες εκθέσεις αφιερωμένες σε φωτογράφους όπως ο Robert Doisneau και η Margaret Watkins.

Η Άν Μορίν, επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του diChroma, λέει στo The Art Newspaper ότι «η έκθεση συγκεντρώνει περισσότερες από 260 φωτογραφίες, αδημοσίευτα vintage έργα και ταινίες, καθώς και έργα από τη συλλογή της Μάιερ που μας λένε πολλά για τον τρόπο που δούλευε. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού δεν έχει δει ποτέ κανείς ακόμα και προέρχεται από διάφορους διεθνείς δανειστές. « Θεματικές που καλύπτονται στην έκθεση περιλαμβάνουν αυτοπροσωπογραφίες, σκηνές δρόμου και η παιδική ηλικία.»

«Παρόλο που το έργο είναι εκλεκτικό, θα δούμε επίσης πώς είναι ομοιογενές, πυκνό και λογικό στην εξέλιξή του, τοποθετημένο στο σταυροδρόμι της οπτικής κουλτούρας των ΗΠΑ και της φωτογραφίας δρόμου. Η δουλειά της αφορά επίσης τη γαλλική ανθρωπιστική φωτογραφία », προσθέτει η Μορίν.

Η έκθεση στο Παρίσι έχει την ευλογία του κτήματος Βίβιαν Μάιερ που δανείζει πολλά από τα αρχειακά έργα και ταινίες. Η Μάιερ πέθανε την άνοιξη του 2009 χωρίς γνωστούς κληρονόμους σε ένα απομακρυσμένο γηροκομείο του Σικάγου από χτύπημα στο κεφάλι
όταν γλίστρησε σε πάγο.

Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Γαλλία και την ενήλικη ζωή της στο Σικάγο, τραβώντας περισσότερες από 120.000 φωτογραφίες, αλλά ποτέ δεν ήθελε να τις δει κανείς.

Η έκθεση διοργανώνεται επίσης σε συνεργασία με τον κορυφαίο έμπορο φωτογραφιών με έδρα τη Νέα Υόρκη, Χάουαρντ Γκρίνμπεργκ, ο οποίος πέρυσι έφερε περισσότερες από 100 εκτυπώσεις του έργου της Μάιερ στο Photo London, την ετήσια έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στο Somerset House του Λονδίνου. Άλλοι συνεργάτες της έκθεσης περιλαμβάνουν τη συλλογή John Maloof στο Σικάγο.

Φωτογραφία: Vivian Maier, New York public library (around 1954/2012) © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY

ΠΗΓΗ: The Art Newspaper

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ