Πολιτιστική διαχείριση στην Κύπρο|Νέα πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.1.2021

Εβδομαδιαίες γραπτές παρεμβάσεις με κοινή θεματική την πολιτιστική διαχείριση στην Κύπρο, από άτομα και οργανωμένους φορείς, θα φιλοξενούνται κάθε Σάββατο στο «Παράθυρο», με στόχο τη δημιουργία μιας ανοιχτής συζήτησης περί πολιτισμού, αποτελούμενης από διαφορετικές φωνές.


Το «Παράθυρο» σε συνεργασία με την ομάδα πρωτοβουλίας για Δημόσια Συζήτηση της Πολιτιστικής Διαχείρισης θα φιλοξενεί κάθε Σάββατο μια γραπτή παρέμβαση με θέμα την πολιτιστική διαχείριση στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό η ομάδα Πρωτοβουλίας για Δημόσια Συζήτηση της Πολιτιστικής Διαχείρισης –η οποία αποτελείται από τους: Δέσπω Πασιά, μουσειολόγο, μουσειοπαιδαγωγό & εκπαιδευτικό, Μυρτώ Αριστείδου, μουσειολόγο & εκπαιδευτικό Εικαστικών Τεχνών, δρα Ελλάδα Ευαγγέλου, δραματουργό & καλλιτεχνική διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe 2019-2021, δρα Πωλίνα Νικολάου, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, δρα Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, ΤΕΠΑΚ, και επικεφαλής του CYENS Museum Lab και Γιώργο Χατζηχρίστου, αρχιτέκτονα & καθηγητή Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας– έχει αποστείλει πρόσκληση σε άτομα και οργανωμένους φορείς, ώστε να δημιουργηθεί μία ευρεία πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να παρουσιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι τομείς του πολιτισμού μέσα από άτομα ή οργανωμένα σύνολα που δρουν σε κάθε τομέα, να εμπλακούν σε μια κοινή πλατφόρμα τόσο οργανωμένα σύνολα και άτομα με μακρά δράση όσο και σχετικά πρόσφατες πρωτοβουλίες, να χαρτογραφηθούν οι υφιστάμενοι τρόποι λειτουργίας και οι ρόλοι των θεσμών που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, να αναζητηθούν στην πορεία νέοι πιθανοί τρόποι λειτουργίας των θεσμών και επαναπροσδιορισμού της θέσης του πολιτισμού στην Κύπρο. Μετά την ολοκλήρωσή τους και όταν τα υγειονομικά μέτρα το επιτρέψουν θα διοργανωθούν δημόσιες εκδηλώσεις με τη συμβολή των συγγραφέων.

Στόχος ο διάλογος

«Τα ζητήματα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ειδικότερα, αλλά και του πολιτισμού γενικότερα, έχουν έρθει πρόσφατα στο προσκήνιο με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, μέσα από μια σειρά αλλεπάλληλων συγκυριών. Χωρίς να αποκλείεται η συμβολή και άλλων, γεγονότα και συνθήκες όπως η διεκδίκηση της διαχείρισης του μισού Εθνολογικού Μουσείου από την Εκκλησία της Κύπρου, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για απαίτηση παροχής κρατικής στήριξης μετά την αναστολή εργασιών λόγω της πανδημίας, η ανάγκη έντονης διεκδίκησης προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για εμπλουτισμό των δημοσίων κτηρίων με έργα τέχνης, η επικείμενη δημιουργία νέων κρατικών μουσείων (Αρχαιολογικού και Σύγχρονης Τέχνης) και η κατάθεση νομοσχεδίου για τον καθορισμό του καθεστώτος των καλλιτεχνών έχουν καταδείξει τις αδυναμίες, ελλείψεις και απουσίες σε διαδικασίες, νομοθεσίες, θεσμικά πλαίσια και όργανα που αφορούν τον πολιτισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τέλος έχει ανακοινωθεί η απόφαση για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Τους τελευταίους μήνες έχουν παρουσιαστεί άρθρα στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα καθώς και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία αναδεικνύουν διάφορες πτυχές των ζητημάτων διαχείρισης του πολιτισμού. Στο πλαίσιο του δημόσιου αυτού διαλόγου, και θεωρώντας ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο διεκδίκησης των πιο πάνω, επικοινωνούμε μαζί σας με σκοπό τη διασταύρωση απόψεων και τον διάλογο», αναγράφεται στην πρόσκληση της ομάδας Πρωτοβουλίας για Δημόσια Συζήτηση της Πολιτιστικής Διαχείρισης, η οποία έχει ήδη αποσταλεί σε συγκεκριμένα άτομα και οργανωμένους φορείς.

Ουσιαστική παρέμβαση

Μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης ο ομάδα προτρέπει τα άτομα αυτά να συνεισφέρουν με ένα σύντομο κείμενο μέσα από τη δική τους εμπειρία ή/και γνώση, σε σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς ή της μελέτης τους. Η ιδέα είναι όλα τα κείμενα να απευθυνθούν στις τέσσερις πιο κάτω θεματικές και να καλύπτουν τόσο κρατικούς, δημοτικούς και άλλους θεσμούς πολιτισμού δημόσιου χαρακτήρα, όσο και ιδιωτικούς. Το κείμενο μπορεί να απευθυνθεί σε όλες τις ερωτήσεις ή, αν κρίνετε ότι κάποιες στον τομέα σας είναι πιο σημαντικές, σε μέρος τους. Όλες οι ερωτήσεις εννοούνται στο πλαίσιο των θεσμών που αφορούν με οποιοδήποτε τρόπο τον τομέα σας, ώστε να αποφεύγεται μια πολύ γενική τοποθέτηση. Εννοείται ότι αυτό δεν αποκλείει και την επέκταση σε θεσμούς που πιθανόν να καλύπτουν άλλους τομείς πολιτισμού, στην περίπτωση που πιθανό να υπάρχει στενή συνάφεια:

Α. Ποιες οι δομές και διαδικασίες λειτουργίας ιδρυμάτων και θεσμών που έχουν σχέση με τον τομέα σας;

Β. Ποια η πολιτιστική πολιτική (ή η έλλειψή της) από την οποία διέπονται αυτοί οι θεσμοί και ιδρύματα;

Γ. Ποιες οι πτυχές (υπάρχουσες και επιθυμητές) σε θέματα διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους;

Δ. Υπάρχει κάποιο άλλο θεσμικό πρόβλημα στον τομέα σας που δεν καλύπτεται από τα πιο πάνω;

«Σε ένα μελλοντικό στάδιο, ο συντονισμός αυτός διαφορετικών φωνών που να προέρχονται από όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα πεδίων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, ευελπιστούμε να δημιουργήσει τις συνθήκες για ουσιαστική παρέμβαση και αλλαγή», προσθέτουν στην πρόκληση, ενώ όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας «στοχεύουμε στη διοργάνωση μιας σειράς ανοικτών συζητήσεων γύρω από τη θεσμική διάσταση του πολιτισμού, βασισμένων πάνω στη σειρά αυτών των γραπτών παρεμβάσεων, στοχεύοντας στον επαναπροσδιορισμό της θέσης του πολιτισμού στη χώρα. Τα κείμενα θα παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα στην εφημερίδα 'Πολίτης'. Ανάλογα με την εξέλιξη των μέτρων λόγω της πανδημίας, σχεδιάζουμε τη διοργάνωση των δημόσιων συζητήσεων μέσα στο 2021.»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ