«Ότι θέλουν κάμνουν οι ιεράρχες...»|Παρἐμβαση των Save Akamas και της Πρωτοβουλιας για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.2.2021






Μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και της Κίνησης Save Akamas / Save Cyprus πραγματοποίησαν σήμερα επιτόπια επίσκεψη στον προαύλιο χώρο του νέου καθεδρικού ναού Λευκωσίας, όπου πριν από μερικές ημέρες ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου διέπραξε ένα ακόμη έγκλημα κατά της κοινής, φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Κατά την επιτόπια επίσκεψη μελών των δύο ακτιβιστικών ομάδων, “εμφανίστηκαν” διάφοροι ιεράρχες, οι οποίοι με ύφος... χιλίων καρδιναλίων εκδήλωσαν τις πραγματικές τους προθέσεις για μία σειρά από περιβαλλοντικά και πολεοδομικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται.


Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος “δήλωσε”: «Ότι θέλω κάμνω... Κτίζω καθεδρικό ναό μέσ’ τον Δημόσιο Κήπο της Πάφου!»


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος “δήλωσε”: «Ότι θέλω κάμνω... Κόφκω τες πορτοκαλιές να κάμω φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αλυκή Ακρωτηρκού!»


Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος “δήλωσε”: «Ότι θέλω κάμνω... Ισιώνω τους λόφους να κάμω φωτοβολταϊκό πάρκο στον Άη Πιφάνη Σολέας! Κόφκω τα πεύκα να κάμω φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φλάσου!»


Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος “δήλωσε”: «Ότι θέλω κάμνω... Κτίζω επαύλεις τζιαι πεζόδρομο πάσ’ τους αμμόλοφους στην Πόλη Χρυσοχούς! Κτίζω κτηνοτροφική μονάδα μέσ’ τους Γκρεμούς του Χανουτάρη στο Δάσος Πάφου!»


Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ “δήλωσε”: «Ότι θέλω κάμνω... Σηκώνω άμμο με τα φορτηγά που την Παραλία της Τοξεύτρας! Κτίζω γκολφ με επαύλεις πάσ’ τον Σταυρό του Μίνθη στην Τσάδα! Σηκώνω βράχους τζιαι κάμνω παραλία στην Άμμο του Καμπούρη στην Αγιά Νάπα! Πιάννω τα τρακτέρ τζιαι ισοπεδώνω αρχαία στα Μουλιά της Γεροσκήπου! Κτίζω καθεδρικό ναό μέσ’ την Παλιά Λευκωσία! Ρίφκω τα διατηρητέα μέσ’ την Παλιά Λευκωσία! Ότι θέλω κάμνω... Τζιαι ασφαλτοστρωμένο δρόμο που τον Άσπρο Ποταμό ως την Λάρα για να πιάω πρόσβαση να κτίσω που πάνω που την Τοξεύτρα! Ότι θέλω κάμνω... Γιατί στέκεται μου σούζα ούλλη η κυβέρνηση! Ότι θέλω κάμνω!»


Κατόπιν διενέργειας της νενομισμένης νεκροψίας σ’ ακόμη ένα αθώο θύμα της κοινής φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα σύμπλεγμα τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών επί της Οδού Ισοκράτους στην παλιά Λευκωσία, τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και της Κίνησης Save Akamas / Save Cyprus αποχώρησαν ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω τους… μαινόμενους ιεράρχες.


Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική συγκάλυψη από τη συντεταγμένη πολιτεία των εγκλημάτων που διαπράττουν τα μέλη της... Ανίερης Συνόδου, κατά της κοινής φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και η Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus απαιτούν τα ακόλουθα:






  • Έκδοση διατάγματος αναστολής οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση του νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας.




  • Καταγραφή και αποτύπωση της προκληθείσας ζημιάς στις τέσσερεις διατηρητέες οικοδομές, οι οποίες χωροθετούνται στον προαύλιο χώρο ανέγερσης του νέου Καθεδρικού Ναού Λευκωσίας.




  • Αποκατάσταση και αναστήλωση των τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στην Οδό Ισοκράτους της παλιάς Λευκωσίας.




  • Παραδειγματική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και επιβολή των απαιτούμενων κυρώσεων προς τους παρανομούντες, τόσο τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου όσο και τον υπεύθυνο του εργοταξίου.




  • Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τερματισμός της προνομιακής και ευνοϊκής μεταχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των εκκλησιαστικών οργανισμών από το κράτος.




  • Τροποποίηση του άρθρου 23, εδάφια 9 και 10, του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο απαγορεύει την επιβολή αποστέρησης ή όρου, περιορισμού ή δέσμευσης του δικαιώματος ανάπτυξης οποιασδήποτε κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας ανήκει σε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα.




  • Απαλλοτρίωση εκκλησιαστικής γης για σκοπούς καλύτερης προστασίας και διαχείρισης:




  • Δημόσιων χώρων πρασίνου σε αστικά κέντρα και οικιστικές περιοχές (π.χ. Δημόσιος Κήπος Πάφου).




  • Οποιουδήποτε κρατικού δάσους, ειδών άγριας χλωρίδας ή πανίδας ή φυσικών οικοτόπων ή δασικών οικοσυστημάτων, εξαιρετικής σημασίας ή σπανιότητας (π.χ. παραλία Τοξεύτρας και εκβολή ποταμού / Φαραγγιού Άβακα, στην Χερσόνησο Ακάμα).




  • Προστατευόμενων τοπίων και γεωμορφωμάτων, όπου απαντώνται σημαντικά στοιχεία βιοποικιλότητας και φυσικές πηγές πλούτου, περιλαμβανομένων των υδάτων (π.χ. Γκρεμοί και Αργάκι του Χανουτάρη, μεταξύ του Κύριου Κρατικού Δάσους Πάφου και του Γεφυριού του Ρούθκια, στον Ξερό Ποταμό).




  • Αρχαιολογικών ανασκαφών, αρχαίων μνημείων και αρχαιοτήτων (π.χ. τοποθεσία Ιεροκηπία, περιοχή Μουλιά, Δήμος Γεροσκήπου – εξαιρούνται όλα τα αρχαία μνημεία που χρησιμοποιούνται ως χώροι θρησκευτικής λατρείας και τέλεσης θρησκευτικών τελετών, ανήκουν σε εκκλησιαστικό οργανισμό και περιλαμβάνονται στον Πίνακα Β’ των Αρχαίων Μνημείων).




  • Διαχωρισμός εκκλησίας (θρησκείας) και πολιτείας (κράτους), στο πλαίσιο μίας εκκοσμικευμένης δημόσιας σφαίρας και μίας ενδυναμωμένης κοινωνίας πολιτών.



Τέλος, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και η Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus καλούν την κοινωνία να στηρίξει τη μεγάλη πορεία που συνδιοργανώνουν το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, στις 16:00, με σημείο εκκίνησης το πάρκο Κολοκάση, πάνω από τα τείχη της παλιάς Λευκωσίας. Καλούμε όλες/ους να φορούν μάσκες, να κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις και να τηρούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ