Σημαντική ανακάλυψη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.4.2021

Ένας μέχρι σήμερα άγνωστος υπόγειος χώρος ήρθε στο φως μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης που διεξάγονται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, είπε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο χώρος αυτός θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί ως κομμάτι της ιστορικής μνήμης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «σήμερα εδώ, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο θέλω να ανακοινώσω ότι με τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο βρέθηκε υπόγειος χώρος δίπλα στη γνωστή αίθουσα καμάρας με τον θόλο στην οροφή που ταυτίζεται με την παρουσία των Φιλικών στην Κύπρο. Μια μέχρι τώρα άγνωστη αίθουσα, ένας υπόγειος χώρος στον οποίον κατέλυσαν οι Φιλικοί όταν ήταν εδώ για επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Εθνομάρτυρα Κυπριανό, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής της Ελληνικής Σχολής το 1812.

Είναι πολύ μεγάλης ιστορικής και συμβολικής σημασίας αυτός ο χώρος. Δόθηκαν οδηγίες να αποκατασταθεί, να προσαρμοστούν οι εργασίες που γίνονται, ούτως ώστε να μπορέσουμε όταν ολοκληρωθεί το έργο να  αναδείξουμε και να διατηρήσουμε ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορικής μνήμης, της Ιστορίας ενός σχολείου, όπου παντού αναβλύζει η Ιστορία.

Εξάλλου, έχουν βρεθεί και τα ίχνη μιας κυστέρνας, μιας δεξαμενής, στην οποία φυλάσσονταν τότε αγαθά με ιδιαίτερη σημασία που και αυτή θα αποκατασταθεί για να δείχνει συμβολικά την πορεία αυτού του σχολείου, την πορεία της Ιστορίας μας».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ