ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ| Ένας σπουδαίος λογοτέχνης στον «Πολίτη»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.5.2021

Σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κατάπτωσης ο λόγος του Καζαντζάκη έρχεται να μας εμψυχώσει και να μας εξυψώσει. Σε μια εποχή γλωσσικής ένδειας ο ρέων λόγος και η ανυπέρβλητη γραφή του Καζαντζάκη έρχονται ως αντίδοτο να μας εμβολιάσουν σε αυτήν την εποχή που ζούμε. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Νεοκλέους και η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά σε μονοτονικό και σε πολυτελείς συλλεκτικές εκδόσεις τα βιβλία του μεγάλου Έλληνα και διαχρονικού στοχαστή στην Κύπρο.


Κάθε Κυριακή

Με τη συμπλήρωση 138 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συγγραφέα, στοχαστή, πολιτικού και ταξιδευτή Νίκου Καζαντζάκη, μην χάσετε τα ΑΠΑΝΤΑ του μεγάλου Κρητικού σε μια μνημειώδη έκδοση απαραίτητη για κάθε βιβλιοθήκη. Τα βιβλία θα κυκλοφορούν από τις 16 Μαΐου και κάθε εβδομάδα μαζί με τον Πολίτη της Κυριακής έναντι ενός πολύ χαμηλού αντιτίμου, 5 ευρώ, την ίδια στιγμή που κάθε βιβλίο του στο βιβλιοπωλείο κοστίζει από 15-20 ευρώ. Ουδέποτε προηγουμένως ένα έντυπο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο έχει διαθέσει στο κοινό τα άπαντα του Νίκου Καζαντζάκη. Ολόκληρη η βιβλιογραφία του γίνεται ένα μοναδικό πακέτο για τον κάθε Κύπριο, κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές που θα έρθουν.

Ο Νίκος Καζαντζάκης διαθέτει ένα πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς, σε ελληνική ή παγκόσμια κλίμακα, που ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, ταξιδιωτική διήγηση, θέατρο, παιδικά βιβλία, κινηματογραφικά σενάρια, μεταφράσεις, αλληλογραφία. Μέσω της έκδοσης του συνολικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη που αποτελεί το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στην Κύπρο θα κυκλοφορήσουν 30 τίτλοι βιβλίων σε περισσότερους από 44 τόμους, που θα προσφέρονται έναντι ενός πολύ χαμηλού αντιτίμου κάθε Κυριακή με την εφημερίδα «Πολίτης».

Γιατί Καζαντζάκης;

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Πολίτης» δίνει τη δική του εξήγηση: Διότι όλα του τα βιβλία είναι ένας ατέλειωτος στοχασμός. Η κάθε του λέξη αναζητά το ηρωικό εκείνο σθένος που απαιτείται από κάθε απλό άνθρωπο στην προσπάθειά του να διώξει μακριά του ό,τι τον φοβίζει: Να απεκδυθεί τις εξαρτήσεις που τον ταλανίζουν. Να ξεπεράσει στερεότυπα και προκαταλήψεις. Να απαλλαγεί από τους φόβους που τον δυναστεύουν. Να σιγάσει τα πάθη που τον κυριεύουν. Όπως ο ίδιος έλεγε, ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίσει την άβυσσο της ψυχής του, «από ένα κλαράκι την άκρη του σύμπαντος». Για να μπορέσει να τελειωθεί και να γίνει αυτό που ήθελε να είναι από πάντα: «Περήφανος και λεβέντης». Ο Νίκος Καζαντζάκης μέσα από το έργο του προδιαγράφει και περιγράφει τον καθημερινό ήρωα της ζωής που αγωνίζεται να εκμηδενίζει τον φόβο του, ως άλλος Γκρέκο, Αλέξης Ζορπάς ή Καπετάν Μιχάλης. Για να μπορέσει στο τέλος της ζωής του να αναφωνήσει: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λέφθερος».

Η Κρητική Ματιά 

Βασικός άξονας των καζαντζακικών έργων είναι η εσωτερική ελευθερία και αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η κοινωνική δικαιοσύνη, η τόλμη, όπως εκφράζεται στον φιλοσοφικό του όρο «Η Κρητική Ματιά»: να κοιτάζεις άφοβα τον φόβο, να ζεις τη ζωή των θνητών και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι αθάνατος, να αγωνίζεσαι για την καταξίωση της ψυχής, μιας ψυχής διαρκώς πεινασμένης και ανικανοποίητης, που κατατρώγει τη σάρκα και οδηγεί σε πνευματική υπέρβαση και λύτρωση. Η ζωή του, λέγει ο ίδιος, ήταν ένας κακοτράχαλος Ανήφορος, που τον ανέβαινε η σαρανταπληγιασμένη ψυχή του για να φτάσει τον σκοτεινό, τον μυστηριώδη όγκο τού Θεού και να ενωθεί μαζί του. Εν μέσω του πανικού και της απαισιοδοξίας των ημερών μας, ο Λόγος του παραμένει φωτεινός φάρος και ηχεί πιο επίκαιρος παρά ποτέ.

Το φαινόμενο «Καζαντζάκης» εντυπωσιάζει, αφενός, για την ποικιλία των ενδιαφερόντων του και τον όγκο της συγγραφικής παραγωγής, και αφετέρου για την απήχηση του έργου του, τόσο στην παγκόσμια διάστασή της, όσο και στη μεγάλη χρονική διάρκειά της· ίσως να πρόκειται από τις σπάνιες περιπτώσεις Ελλήνων συγγραφέων που η ζωή και το έργο τους συνεχίζουν αδιάκοπα με αυξανόμενη γεωμετρική πρόοδο να προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και των μελετητών του αιώνα μας! Η διεθνής απήχηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη αποδεικνύεται από την πληθώρα των εκδόσεών του σε ξένες γλώσσες και διαλέκτους, που τον καθιερώνουν ως τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα συγγραφέα στον κόσμο. Τα βιβλία του διαχρονικού μας συγγραφέα αποτελούν τις πνευματικές γέφυρες που ενώνουν τον απαράμιλλο νου και την παιδική καρδιά του με όλες τις γενιές αναγνωστών που έχει αγγίξει, εμπνεύσει, εμψυχώσει με τον Λόγο του. Οι γέφυρες αυτές παραμένουν στέρεες με κάθε αναγνώστη του παρόντος ή του μέλλοντος που θα παίρνει στα χέρια του ένα βιβλίο του Νίκο Καζαντζάκη, θα το ανοίγει και θα παλεύει και αυτός μαζί μας με τον θάνατο. Ο Νίκος Καζαντζάκης με το έργο του θυμίζει ότι Έλληνας σημαίνει πολιτισμός, ήθος και ηρωισμός. Ο Πολίτης της Κυριακής σας προσφέρει τη συλλεκτική σειρά των αριστουργημάτων του οικουμενικού λογοτέχνη, σε υπερπολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις, για να διαβαστούν από όλους τους Έλληνες και να αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αναγνωστών!

Σύντομο βιογραφικό

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα (1902-1906) και μεταπτυχιακά στο Παρίσι (1907-1909), όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν και του Νίτσε. Την εποχή αυτή αρχίζει η συστηματική του ενασχόληση με τα γράμματα. Πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών στο εξωτερικό, αρκετές φορές ως ανταποκριτής εφημερίδων. Υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως (1919), διορίστηκε υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου (1945) και εργάστηκε ως σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO (1946). Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας εννέα φορές.

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πρωτίστως ποιητή, έχοντας γράψει την Οδύσσεια, ένα μεγαλόπνοο έργο με 24 ραψωδίες και 33.333 στίχους. Διακρίθηκε στη δραματουργία (Προμηθέας, Καποδίστριας, Κούρος, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Χριστόφορος Κολόμβος, κ.ά.), στη συγγραφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Σινά, Ιαπωνία και Κίνα, Αγγλία, Ρωσία, Ιερουσαλήμ και Κύπρο), στα φιλοσοφικά δοκίμια (Ασκητική, Συμπόσιο κ.ά.). Ωστόσο, ευρύτερα γνωστός έγινε από τα μυθιστορήματά του: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946), Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1948), Ο Καπετάν Μιχάλης (1950), Ο τελευταίος πειρασμός (1951), Αναφορά στον Γκρέκο (1961) κ.ά. Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από 16 Μαΐου με την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

  • Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

  • Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται

  • Οι Αδερφοφάδες

  • Ταξιδεύοντας: Αγγλία

  • Ταξιδεύοντας: Ισπανία

  • Ο Καπετάν Μιχάλης

  • Ταξιδεύοντας: Ρουσία

  • Ταξιδεύοντας: Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος, ο Μοριάς

  • Ο Φτωχούλης του Θεού

  • Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία - Κίνα

  • Ο τελευταίος πειρασμός

  • Μέγας Αλέξανδρος

  • Αναφορά στον Γκρέκο

  • Ιστορία της Ρούσικης Λογοτεχνίας

  • Ο Πρωτομάστορας

  • Ο Φρειδερίκος Νίτσε

  • Ασκητική

  • Ο Βραχόκηπος

  • Σπασμένες Ψυχές

  • Όφις και Κρίνο

  • Συμπόσιο

  • Τόντα Ράμπα

  • Τερτσίνες

  • Στα παλάτια της Κνωσού

  • Θεία Κωμωδία

  • Θέατρο - Διάφορα Θέματα

  • Θέατρο - Βυζαντινά Θέματα

  • Θέατρο - Αρχαία Θέματα

  • Οδύσσεια

  • Λήμματα στο λεξικό Ελευθερουδάκη

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ