Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 |Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.5.2021

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: "Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση" αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων, προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.


Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Τα μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών.
186484350_2992197057678230_7287917274674535691_n

Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις συμμετέχουν περισσότερα από 36,000 Μουσεία σε 157 χώρες.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων www.mcw.gov.cy/da και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook and Instagram για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται όπως και τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των υπόλοιπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς.
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΪΟΥ 2021


∆ηµοτική Πινακοθήκη και στο ∆ηµοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Λεμεσός


8.00-14.30 Ελεύθερη είσοδος



Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Λεμεσός 



9.00-19:00 Ελεύθερη είσοδος



∆ηµοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λάρνακας


10.00 – 20.00 «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασµός και Επανεκκίνηση»: Εκδήλωση µε την ευκαιρία της ∆ιεθνούς Ηµέρας Μουσείων. Ενηµέρωση και ξενάγηση. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 24657745


Λεβέντειο ∆ηµοτικό Μουσείο Λευκωσίας


11:00-12:00 Ξενάγηση στις Συλλογές του Λεβέντειου ∆ηµοτικού Μουσείου Λευκωσίας Κρατήσεις απαραίτητες: T.: +357 22661475 (εσωτ.: 100 & 110) Email: info@leventismuseum.org.cy


17:00-18:00 Ξενάγηση στις Συλλογές του Λεβέντειου ∆ηµοτικού Μουσείου Λευκωσίας Κρατήσεις απαραίτητες: T.: +357 22661475 (εσωτ.: 100 & 110) Email: info@leventismuseum.org.cy


Οι ξεναγήσεις στους χώρους του Μουσείου πραγµατοποιούνται µε την τήρηση όλων των σχετικών διαταγµάτων του Υπουργείου Υγείας για τον COVID-19.


∆ιαδικτυακή Ξενάγηση: Ο Βενετσιάνικος Θησαυρός Ο Βενετσιάνικος Θησαυρός θεωρείται µία από τις πιο σηµαντικές πηγές που τεκµηριώνουν την ενετική ιστορία της Λευκωσίας. Η ξενάγηση εστιάζει επίσης στη διαδροµή της ανακάλυψής του, καθώς και της απόκτησης και του επαναπατρισµού του από το Ίδρυµα Α. Γ. Λεβέντη. Η ξενάγηση θα πραγµατοποιηθεί µέσω Facebook και Instagram: @leventismuseum


*40% έκπτωση σε επιλεγµένες εκδόσεις του Λεβέντειου ∆ηµοτικού Μουσείου Λευκωσίας Η προσφορά ισχύει: από τις 18 έως τις 23 Μαΐου 2021 και µόνο για απευθείας αγορές από το Κατάστηµα του Λεβέντειου ∆ηµοτικού Μουσείου Λευκωσίας.


Ελεύθερη είσοδος / Ανοιχτό µέχρι τις 21:00.


Λεβέντειος Πινακοθήκη


11.00 ∆ιαδικτυακή παρούσιαση βιβλίων: Director's Choice & Η Χρυσή Συλλογή Για σύνδεση µέσω ΖΟΟΜ αποστείλετε email στο info@leventisgallery.org


18.00 «Αρµονία»


Μια ∆ράση – ∆ιάδραση της Alpha Square: το σπίτι της τέχνης, η στέγη της, το φρούριό της, η σκηνή της… Με τη φωνή του ερµηνευτή, την αρµονία της µουσικής και την εικαστική προσωποποίηση, στο προαύλιο της Λεβεντείου Πινακοθήκης θα γίνει µια ολιγόλεπτη ωδή στην τέχνη. Ο Νικόλαος Γύζης µάς έδωσε την ενσάρκωση της Αρµονίας αλλά και τη σκυτάλη στην έµπνευση για µια πιο σύγχρονη ενσάρκωση. Ερµηνεία: Ηρόδοτος Μιλτιάδους και Ρέα Ολυπίου Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος



Αναµετάδοση παράστασης χορού από τη Μαρία Καµπέρη, µε αφορµή την Παγκόσµια Μέρα Χορού (28 Απριλίου): µαθητές χορού από την Ιδιωτική Σχολή Φόρουµ φιλοξενούνται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Παίρνοντας έµπνευση από έργα τέχνης, οι µαθητές εξερευνούν πιθανότητες κίνησης και δηµιουργίας κινησιολογικών µοτίβων. Η διαδικασία καθώς και το αποτέλεσµα θα είναι προσβάσιµα στο κοινό διαδικτυακά.


∆ηµοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας


10.00 – 20.00 «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασµός και Επανεκκίνηση»: Εκδήλωση µε την ευκαιρία της ∆ιεθνούς Ηµέρας Μουσείων. Ενηµέρωση και είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 24641319, 24657745


Μουσείο Αγώνος


15.00-20.30 Προβολή ντοκιµαντέρ µε θέµα τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και περιήγηση επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Αγώνος. Απαραίτητητη η προκράτηση θέσεων (τηλ.: 22305878, mouseioagonos@cytanet.com.cy)


Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - MAJESTIC


18.00-19.30 ∆ιαδικτυακή Ηµερίδα µε τίτλο «ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»: παρουσίαση δράσεων και προγραµµάτων σε µουσεία και πινακοθήκες της Κύπρου. Σύνδεσµος για Zoom Meeting: https://frederick.zoom.us/j/99452078419, Meeting ID: 994 5207 8419


Συνδιοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισµού, Αθλητισµού & Νεολαίας - Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας & Πολιτισµικών Σπουδών, Τµήµα Τεχνών και Επικοινωνίας, Πανεπιστήµιο Frederick.


«Πακέτα Τέχνης»  για οικογένειες µε παιδιά: Εκπαιδευτική, εικαστική δράση, για οικογένειες µε παιδιά, ηλικίες: 4-12 ετών. Κάθε «Πακέτο Τέχνης» περιλαµβάνει αντίγραφο ενός έργου που εκτίθεται στην Κρατική Πινακοθήκη - Majestic, στοιχεία για το έργο, το µήνυµα του/της καλλιτέχνη προς τα παιδιά και υλικά για να δηµιουργήσουν νέα έργα εµπνευσµένα από το αυθεντικό. Τα έργα των παιδιών θα πρέπει να παραδοθούν στην Κρατική Πινακοθήκη - Majestic µέχρι τις 24 Μαΐου και θα φωτογραφηθούν µε τα αυθεντικά.


Η δράση θα προβληθεί στις σελίδες των ΜΚ∆ της Κρατικής Πινακοθήκης. Απαραίτητη η προκράτηση των «Πακέτων» (τηλ.: 22458228)


Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδροµου, Ευρύχου


18.30 Προβολή: Εικονική ξενάγηση στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδροµου. (στην ιστοσελίδα και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τµήµατος Αρχαιοτήτων) Κυπριακό Μουσείο & Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (Εθνολογικό Μουσείο)


19.30 Προβολή: Μια µέρα στα Μουσεία µε την τραγουδίστρια Βάκια Σταύρου: ένας µελωδικός περίπατος στο Κυπριακό Μουσείο και στο Αρχοντικό Χατζηγεωργκάκη Κορνέσιου (Εθνολογικό Μουσείο) (θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τµήµατος Αρχαιοτήτων)


ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΜΑΪΟΥ 2021


Πολιτιστικό Ίδρυµα Τράπεζας Κύπρου


18.15 Εγκαίνια έκθεσης: Η Ιστορία έχει Πρόσωπο


Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου


18.30-19.30 Μουσειακή και Μουσική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου: µουσικά σύνολα του Μουσικού σχολείου Πάφου θα συνοδεύουν την περιήγηση των επισκεπτών του µουσείου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακή βραδιά µε κυπριακά τραγούδια στον κήπο του Μουσείου. Είσοδος ∆ωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (τηλ.: 26955802)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΜΑΪΟΥ 2021


Κυπριακό Μουσείο


19.00 και 20.00 Κοκόνες: Χορογραφικό έργο µε αφόρµηση τα ειδώλια από την Αγία Ειρήνη που εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο, και που αποτελούνται κυρίως από αντρικές µορφές. Τι θα γινόταν αν µέσα σε αυτό το αντρικό πλήθος υπήρχαν γυναίκες; Με ποιο τρόπο θα βίωναν οι ίδιες την ύπαρξή τους; Πώς θα άλλαζε το σώµα, η κίνηση, η σκέψη τους;


Χορογραφία/Έρευνα: Μαρία Καµπέρη, ∆ραµατουργία: Ειρήνη Ανδρέου, Μουσική Σύνθεση: Λευτέρης Μουµτζής, Art Direction | Κοστούµια: Filep Motwary, Χορός: Άντρια Κωνσταντίνου, Γεωργία Κωνσταντίνου Κλαρκ, Έρικα Φωτίου, Παναγιώτα Νικολάου, Φωνές: Αναστασία ∆ηµητριάδου, Νικολέτα Ασσιώτη, Σόφη Φετοκάκη, Χριστίνα Παπαµιχαήλ. | ∆ιάρκεια Παράστασης: 50 λεπτά |Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (τηλ. 99349669). (Η παράσταση θα οπτικογραφηθεί και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο σε µεταγενέστερο στάδιο)


ΣΑΒΒΑΤΟ, 22 ΜΑΪΟΥ 2021


Λεβέντειος Πινακοθήκη


11.00-12.30 Φτιάχνω το δικό µου Μουσείο!: οικογενειακό πρόγραµµα που θα εµπνεύσει µικρούς και µεγάλους να δηµιουργήσουν το δικό τους µοναδικό Μουσείο. Οι συµµετέχοντες θα εξερευνήσουν διαφορετικά είδη µουσείων και θα ανακαλύψουν τα µυστικά πίσω από αυτά. Στο τέλος, θα δηµιουργήσουν τα δικά τους µοναδικά µουσεία από χαρτόκουτα! Σε περίπτωση που τα µέτρα δεν επιτρέπουν τη φυσική παρουσία των παιδιών θα συντονιστείτε µε την Πινακοθήκη διαδικτυακά το Σάββατο 22 Μαΐου, για την πραγµατοποίηση του προγράµµατος. Ηλικίες: 4-12 (τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες). Συµµετοχή: δωρεάν.


'I love this painting' kids edition: Η δράση «Ο Πίνακας που αγάπησα» επιστρέφει στα Μέσα Κοινωνικής ∆ικτύωσης της Πινακοθήκης από τις 22 Μαΐου µέχρι και το τέλος Ιουνίου, αυτή τη φορά µε τους µικρούς µας επισκέπτες που µας παραθέτουν τη δική τους άποψη για τον αγαπηµένο τους πίνακα.


Παρακολουθήστε τους στο Facebook και Instagram.


Κυπριακό Μουσείο


17.00 Κοκόνες: Χορογραφικό έργο (βλ. 21/5) ∆ιάρκεια Παράστασης 50 λεπτά. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων για τις παραστάσεις και για το εργαστήριο (τηλ. 99349669).


ΚΥΡΙΑΚΗ, 23 ΜΑΪΟΥ 2021


Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου


11.00- 14.00 Γίνοµαι Αγγειοπλάστης: Ο αγγειοπλάστης Αυγουστίνος Κοντός φέρνει στον κήπο του Μουσείου τον τροχό αγγειοπλαστικής του και διδάσκει σε µικρούς και µεγάλους την τέχνη του τροχού. Είσοδος ∆ωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (τηλ.: 26955802)


12:00 «Οι τρίπλαροι και ο δράκος της µηλιάς»: µουσικο-αφηγηµατική παράσταση του κυπριακού παραµυθιού, κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά άνω των 5 ετών. Στην αφήγηση η Ελενίτσα Γεωργίου και στη λύρα η Χριστίνα Πολυκάρπου. ∆ιάρκεια 45 λεπτά. Είσοδος ∆ωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (τηλ.: 26955802)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ