Οι Ακάμωτοι τζαι οι Κουρκούνες στο αναψυκτήριο του Ακάμα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.6.2021

Οι ΜΚΟ Cyprus Natural Coastline και Save Akamas σε μια διασκευή του «Βενζινάδικου» τραγουδούν για τον Ακάμα  σε μια παρέμβαση/ διαμαρτυρία σε σχέση με την προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura 2000. Συγκεκριμένα όσο αφορά την έγκριση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμααπο το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση 14 αναψυκτηρίων σε κόμβους εξυπηρέτησης επισκεπτών καθώς και τη βελτίωση του οδικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει 11 κύριους δασικούς δρόμους που διασχίζουν το ΕΔΠ Ακάμα.


Όπως αναφέρει η οργάνωση Reclaim the Sea μέσα από τις θέσεις της για το Σχέδιο :

«Η Χερσόνησος Ακάμα αποτελεί, μαζί με το Ακρωτήρι Λεμεσού και την Χερσόνησο Καρπασίας, μία από τις τελευταίες παράκτιες περιοχές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν την Χερσόνησο Ακάμα ως τέτοια, αντί να την αλλοιώσουν και να την μετατρέψουν σ’ ένα kitsch τουριστικό προορισμό, ανεγείροντας αναψυκτήρια και καταστήματα αναμνηστικών ειδών ή ασφαλτοστρώνοντας δασικούς δρόμους μέσα στα ακάμωτα. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την προστασία της κοινής μας, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Γιατί, όπως μας θυμίζει και ο Murray Bookchin, «αν δεν πραγματοποιήσουμε το αδύνατο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το αδιανόητο».





«Το Αναψυκτήριο»


Να μπορούσα στ'Ακάμωτα, να'χα αναψυκτήρια


Παραλίες να ίσιωνα, Για να κόψω οικόπεδα


Επενδυτές να σαγήνευα, για χρυσα διαβατηρια





Φέρτε μου μελέτες περιβαλλοντικές,

ασσέν τζαι τυπικές, για να χω να λαλώ

Έρημος να γίνει ούλλον το νησί

να στρατζίσει η γη, τζι' ούλλοι οι ποταμοί




Θ'ασφαλτοστρώσω γερά, ούλλες μας τις παραλίες

Να αναπτύξω μετά, της εκκλησ(ş)ιάς περιουσίες

Φέρτε γερά γεωτρύπανα, να φκάλουμε τα πετρώματα

Τζι αφήστε μας να σταθμεύκουμε, μες στις μαρίνες, τα κότερα




Να μπορούσα στα σύννεφα, μ'έναν πύργο να έφτανα

την ψυσιή μου στον θκιάολο, Για ριαλλια να έδινα

Για ένα φωτοβολταϊκό, Tα βουνά να κατέστρεφα




Φέρτε μου μπουλντόζες, Τζαι κτίστε τις σπηλιές

Φέρτε μου τρακτέρ, Να ισιώσω τα ιερά

Το κτήμα στην Τοξεύτρα, να αναπτυχθεί

Τζι' ούλλη η Αντρολίκου, λάκκος να γενεί




Να αφανίσω μπορεί, τα είδη ουλλα του δασους

Σε σχέδια ανάπτυξης τρελά, Έχω κρυμμένους τους άσσους

Φοντάνα, Λάρα τζαι Άβακα, Εγιώ θα βάλω ταφόπλακα

τζιαι ας με βουρούν δικαστήρια, θα κάμω αναψυκτίρια


** Εμπνευσμένο από παρέμβαση των ομάδων Οιστρογόνες και Αγία Φανφάρα


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ