Προς ολοκλήρωση η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.1.2022

Άρχισε σήμερα Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η κατ’ άρθρο συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.


Στη συνεδρία της Επιτροπής παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί το νομοσχέδιο, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο τομέα του πολιτισμού. Έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη η Κύπρος, με την πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και την καθημερινή δημιουργία των συντελεστών του πολιτισμού, να δώσει νέες προοπτικές και στην πολιτιστική δημιουργία και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε συναντήσεις με τους οργανωμένους φορείς της πολιτιστικής δημιουργίας, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και την πρωτοβουλία του να προτείνει νομοθεσία που θα κατοχυρώσει την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική η στήριξή τους και να αλλάξουν πολλά πράγματα προς το καλύτερο.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι διάφορες ανησυχίες και αιτιάσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Υφυπουργείο δεν ευσταθούν. Όπως είπε, το Υφυπουργείο θα είναι Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω και οι αρμοδιότητες για τις αρχαιότητες θα υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο μέσω του Υφυπουργού που θα διορίζει, δηλαδή στο κεντρικό κράτος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την άποψη ότι με την έναρξη της κατ’ άρθο συζήτησης βρίσκονται στον σωστό δρόμο και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγηθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Εξέφρασε την άποψη ότι η δημιουργία Υφυπουργείου είναι αδήριτη ανάγκη για έναν λαό που υποφέρει πνευματικά και ηθικά, την ώρα που καταγγέλλεται η διαφθορά, η διαπλοκή και η ηθική κατάπτωση και είναι απαραίτητο να επιδειχθεί πολιτική βούληση για ανύψωση του πολιτικού και πολιτιστικού επιπέδου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να φτάσει αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση σε αίσιο τέλος, να αποκτήσει ο πολιτισμός επίσημο θεσμικό βήμα, για συστημική ολοκληρωμένη διαχείριση για την πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική δημιουργία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης διερωτήθηκε κατά πόσο με τη δημιουργία του Υφυπουργείου θα υπάρξει επιτέλους στήριξη του πολιτισμού, αναφέροντας ότι με αυτή την Κυβέρνηση εδώ και δέκα χρόνια ο χώρος του πολιτισμού δεινοπαθεί και υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες ότι δεν υπάρχει οικονομική και άλλη στήριξη του πολιτισμού, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Όπως είπε, δεν είναι κυρίως ζήτημα αλλαγής δομών, αλλά είναι κυρίως ζήτημα πολιτικών, που θα εφαρμόζονται και θα εφαρμοστούν για τον πολιτισμό. Εξέφρασε ανησυχία ότι αυτή η Κυβέρνηση με όποιες δομές κι αν εφαρμοστούν θα έχει πάντοτε τον πολιτισμό ως τον φτωχό συγγενή της πολιτικής της.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το κόμμα στηρίζει τη δημιουργία  του νέου Υφυπουργείου πάνω σε σωστές βάσεις, προσπαθώντας για τη διασφάλιση της προοπτικής της πολυεπίπεδης ανάπτυξης του πολιτισμού, εκπληρώνοντας ένα μεγαλεπήβολο, διαχρονικό στόχο και αίτημα όλης της κοινωνίας και ειδικότερα των ανθρώπων του πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι έχουν εμβολιάσει με ουσιαστικές προτάσεις και τροποποιήσεις το νομοσχέδιο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας καινοτόμος και σύγχρονος οργανισμός, ο οποίος θα διασφαλίζει την προστασία, τη διατήρηση, την προώθηση, την προβολή και την ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης του τόπου μας αλλά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ