Η Metropolitan Opera κόβει τους δεσμούς με καλλιτέχνες που είναι υπέρ του Πούτιν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.3.2022

Η Metropolitan Opera ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα συνεργάζεται με καλλιτέχνες ή θεσμούς που έχουν εκφράσει υποστήριξη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς προστέθηκε στη λίστα πολιτιστικών οργανισμών που επιδιώκουν να πάρουν αποστάσεις από Ρώσους καλλιτέχνες εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.


Ο γενικός διευθυντής, Πίτερ Γκελμπ, δήλωσε ότι η Metropolitan Opera - που για χρόνια δουλεύει με Ρώσους καλλιτέχνες και έχει συνεργασία με το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας - έχει υποχρέωση να δείξει υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας.

«Αν και πιστεύουμε ισχυρά στη θερμή φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή που διαχρονικά υπάρχει ανάμεσα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικούς θεσμούς της Ρωσίας και των ΗΠΑ, πλέον δεν μπορούμε να εμπλεκόμαστε με καλλιτέχνες ή ιδρύματα που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή που υποστηρίζονται από εκείνον», δήλωσε ο Γκελμπ. Αυτή η πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι να σταματήσει η εισβολή και οι σκοτωμοί, να αποκατασταθεί η τάξη και να υπάρξουν επανορθώσεις».

-

Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει καλλιτέχνες όπως η σούπερσταρ σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, η οποία έχει δεσμούς με τον Πούτιν και κάποτε φωτογραφήθηκε να κρατά σημαία που χρησιμοποιείται από κάποιες ομάδες αυτονομιστών της Ουκρανίας οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Η Νετρέμπκο ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην όπερα «Turandot» του Πουτσίνι, από τις 30 Απριλίου. Η σοπράνο έχει προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις από την εισβολή και με δήλωση που ανάρτησε στο Instagram το Σάββατο ανέφερε ότι είναι αντίθετη σε αυτό τον πόλεμο και εξέφρασε την ελπίδα της να τερματιστεί η εισβολή. «Δεν είναι σωστό να αναγκάζονται καλλιτέχνες ή δημόσια πρόσωπα να εκφράσουν ανοιχτά τις πολιτικές απόψεις τους και να αποκηρύξουν την πατρίδα τους», επεσήμανε όμως. Δεν είναι σαφές αν αυτή η δήλωση θα είναι αρκετή για τη Metropolitan Opera, μετά τη νέα απόφαση.

-

Η απόφαση πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος της συνεργασίας με το Θέατρο Μπολσόι, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας παραγωγής του «Lohengrin» του Βάγκνερ, που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη σεζόν. Η Met βασιζόταν στο Μπολσόι για τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης.

«Πιστεύω δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να κατασκευάσουμε μόνοι μας τα κοστούμια και τα σκηνικά», δήλωσε ο Γκελμπ και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η συνεργασία με το Μπολσόι, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, πιθανότατα θα τερματιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν. «Είναι φριχτό το γεγονός ότι καλλιτεχνικές σχέσεις, τουλάχιστον προσωρινά, είναι οι παράπλευρες απώλειες αυτών των ενεργειών του Πούτιν», επεσήμανε.

-

Τις τελευταίες ημέρες, Ρώσοι καλλιτέχνες δέχονται πιέσεις για να καταδικάσουν τις ενέργειες του Πούτιν, διαφορετικά είναι αντιμέτωποι με ακυρώσεις συνεργασιών. Το Carnegie Hall και η Φιλαρμονική της Βιέννης την προηγούμενη εβδομάδα διέκοψαν τη συνεργασία με δύο Ρώσους καλλιτέχνες, για σειρά προγραμματισμένων εμφανίσεων, λόγω των σχέσεών τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για τον μαέστρο Βαλερί Γκεργκίεφ και τον πιανίστα Ντένις Ματσούεφ, ενώ ο πρώτος κινδυνεύει να χάσει αρκετές σημαντικές θέσεις, μεταξύ άλλων του διευθυντή ορχήστρας της Φιλαρμονικής του Μονάχου. Την Κυριακή ο ατζέντης του Γκεργκίεφ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία τους. «Έχει καταστεί αδύνατο για εμάς- και ξεκάθαρα ανεπιθύμητο- να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Γκεργκίεφ, ενός εκ των κορυφαίων μαέστρων όλων των εποχών, οραματιστή καλλιτέχνη που τον θαυμάζουμε πολλοί από εμάς, ο οποίος δεν τερματίζει- ή δεν μπορεί να τερματίσει- δημοσίως την εδώ και καιρό εκφρασμένη υποστήριξη για το καθεστώς που διαπράττει τέτοια εγκλήματα», ανακοίνωσε ο Μάρκους Φέλσνερ.

Επίσης, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακυρώνει παράσταση των μπαλέτων Μπολσόι που είχε προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι.

LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ