Καλλιτέχνες στο Κίεβο κατασκευάζουν αντιαρματικά εμπόδια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.3.2022

Ο Μπόντια οργάνωνε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Kosmos Tabir, μια κολλεκτίβα καλλιτεχνών και κοινοτικό κέντρο στο βόρειο Κίεβο. Τώρα εργάζεται 12 ώρες την ημέρα φτιάχνοντας γιγάντια αντιαρματικά οδοφράγματα γνωστά ως «σκαντζόχοιροι» με στόχο να σταματήσουν τανκς. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς οι Ουκρανοί άμαχοι υποστηρίζουν τα στρατεύματα καθώς προσπαθούν να αποκρούσουν την προέλαση της Ρωσίας.


«Δουλεύουμε από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, καθημερινά, χωρίς διαλείμματα. Από την αρχή του πολέμου έχουμε κατασκευάσει 150 αντιαρματικά οδοφράγματα. Δουλεύουμε σε ένα ναυπηγείο και ένα κοντινό εργοστάσιο σκαφών μας παρείχε πολύ υλικό. Έχουμε επίσης αρχίσει να φτιάχνουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα και συντονιζόμαστε με ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη για προμήθειες και υποστήριξη.»







Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας έναν πόλεμο που, για ορισμένους Ουκρανούς, ένιωθε απίθανος μέχρι να σημειωθούν οι πρώτες εκρήξεις. Η προσπάθεια αντίστασης ήταν άμεση.

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προέτρεψε τους πολίτες σε όλη τη χώρα να κινητοποιηθούν ενάντια στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν στην ουρά για να καταταγούν στο στρατό.

Εν τω μεταξύ, οι καθημερινοί πολίτες πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν τις πόλεις τους. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ενθάρρυνε τους κατοίκους ενός προαστίου του Κιέβου να «φτιάχνουν μολότοφ» και «να καταστρέψουν τον κατακτητή».

Οι αναλυτές λένε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να έχει παγιδευτεί από την ισχυρή αντίσταση της Ουκρανίας.Ο Bodia μας είπε ότι όλοι έχουν εμπλακεί στην αντίσταση.



«Όταν βγαίνουμε έξω για να αγοράσουμε περισσότερο μέταλλο, βλέπουμε τεράστιες ουρές μπροστά από κάθε κατάστημα και φαρμακείο. Σημεία ελέγχου υπάρχουν παντού. »

«Θέλουμε να μείνουμε εδώ μέχρι να πάρουμε τη νίκη»

Ενώ χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου έχουν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους και έχουν φύγει αναζητώντας ασφάλεια αλλού, πολλοί, όπως ο Bodia, αρνούνται να φύγουν και ορκίζονται να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα.

«Αν θέλαμε να φύγουμε από το Κίεβο, θα μπορούσαμε να φύγουμε ανά πάσα στιγμή. Αλλά δεν θέλουμε. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που χρειάζονται τη βοήθειά μας και δεν μπορούμε να φύγουμε. Θέλουμε να μείνουμε εδώ και να υπερασπιστούμε την πόλη μας μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέχρι τη νίκη.»

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Εν τω μεταξύ, περίπου 160.000 άνθρωποι στην Ουκρανία που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο εκτοπίζονται εντός της χώρας.

Η ΕΕ πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει στα επτά εκατομμύρια και ότι 18 εκατομμύρια Ουκρανοί θα επηρεαστούν από τον πόλεμο.

Μπορείτε να υποστηρίξετε την πρωτοβουλία τους εδώ

Πώς να κατασκευάσεις ένα «σκαντζόχοιρο» (στα Ουκρανικά)



ΠΗΓΗ: observers.france24.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ