Perceiving Landscape(s) :  Τοπία σε φωτογραφικές εκδόσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.11.2021

Είκοσι πέντε εκδόσεις από διεθνείς φωτογράφους και καλλιτέχνες φιλοξενούνται στον χώρο της γκαλερί Korai στη Λευκωσία στο πλαίσιο της έκθεσης «PhotoBook:2021 Perceiving Landscape(s)».


Όπως εισηγείται ο τίτλος Perceiving Landscape(s) [Ελλην. Αντιλαμβάνοντας τοπίο(α)], τα έργα που παρουσιάζονται, φωτογραφικές εκδόσεις και βιβλία καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί μέσα από ανοιχτό κάλεσμα του International Association of Photography & Theory [IAPT], αποτελούν αντικατοπτρισμό διαφορετικών μεθοδολογιών προσέγγισης, αίσθησης και καταγραφής πληροφοριών που διαμορφώνουν κάθε αντίληψη τοπίου και των μοναδικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ θεατή και τόπου.



Από ιδιοσυγκρασιακές ενεργοποιήσεις μνήμης και διασταυρώσεις προσωπικών εμπειριών με αρχειακό υλικό, σε αφαιρετικές αντιπαραβολές επιστημονικών στοιχείων, το Perceiving Landscape(s) εξετάζει πώς σύγχρονες φωτογραφικές και εκδοτικές πρακτικές επιχειρούν να  προσεγγίσουν εξερευνήσεις τοπίων, τόσο φυσικών όσο και άλλων, να διαπραγματευτούν διαφορετικούς τρόπους προσβασιμότητας σε αυτό/α και να να παρέχουν διορατικότητα σε καινοτόμες και δυνητικές διαδικασίες κατασκευής και, κατ' επέκταση, σύλληψης τοπίου.

Πώς γίνεται ένα τοπίο αντιληπτό, πώς οπτικοποιείται, σχηματίζεται ή προσδιορίζεται ως προσβάσιμο; Πώς αποκτούμε, καταγράφουμε ή ακόμη δημιουργούμε πληροφορίες γύρω από το τοπίο(α); Ποια είναι η σχέση μας με αυτά και πώς μπορούμε να επανεξετάσουμε;

Τα βιβλία είναι τοποθετημένα ανάλογα με τη θεματική τους, κάποια σε μικρά ξύλινα ράφια στους άσπρους τοίχους και άλλα σε δύο ορθογώνια τραπέζια στον χώρο. Μερικά από αυτά έφτασαν φρεσκοτυπωμένα και εκτίθενται για πρώτη φορά.«Κάθε έργο ανοίγεται στον δικό του διαφορετικό ρυθμό, στη μοναδική του ροή. Μια σελίδα γυρίζει και ακολουθεί η περιπλάνηση», γράφει ο  Όθωνας Χαραλάμπους, ένας από τους τρεις επιμελητές στο συνοδευτικό κείμενο από τον οποίο ζητήσαμε να ξεχωρίσει τρεις εκδόσεις που θεωρεί ως ενδεικτικές για τις διαφορετικές ενότητες που παρουσιάζονται στην έκθεση.

4-FOTO 1 _JulianaJacyntho-OndeJazMeuCéuEstrelado


Το έργο «Onde Jaz Meu Céline Estrelado» (στα αγγλικά Where My Starry Sky Lies) της Juliana Jacyntho δημιουργεί ένα ποιητικό ανακάλεμα του χώρου μέσα από προσωπικές φωτογραφίες αναπάντεχων, ανεξιχνίαστα συναισθηματικών τοπίων. Παράλληλα καταφέρνει να προκαλεί τη φαντασία μας γύρω από τυποποιημένες μορφές εκδόσεων, με την κάθε σελίδα του να διπλώνεται πάνω στην άλλη με αμέτρητους τρόπους, παρουσιάζοντας πώς ένα βιβλίο μπορεί να αποτελεί ένα συνεχές μεταβαλλόμενο αντικείμενο, ανάλογα με το πώς επιλέγει κανείς να το μεταχειριστεί.



4-FOTO 2_Primal Sight


Η δουλειά «PRIMAL SIGHT» των Efrem Zelony Mindel αποτελεί μαρτυρία για τη σύγχρονη μαυρόασπρη φωτογραφία συγκεντρώνοντας τη δουλειά 146 διεθνή καλλιτεχνών μέσα από μια νέα αφήγηση. Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη (2021) από την Gnomic Press και στις σελίδες του αντιπαραβάλλονται συνθέσεις από τοπία, σώματα και αντικείμενα σε μια σκοτεινή και πολύ συχνά μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Στο συνοδευτικό κείμενο της έκδοσης, ο θεωρητικός David Campany γράφει για το «βάρος» των μαυρόασπρων εικόνων που αντικατοπτρίζουν μια περιπλοκότητα αποφάσεων γύρω από τη χρήση της, κάνοντας σημαντικές αναφορές στην εξέλιξη της φωτογραφίας ως καλλιτεχνικό μέσο.



4-FOTO 3_ Golden Peak


Τέλος, στις σελίδες του «Golden Peak» από τον εικαστικό Ηλία Λόη εξερευνούμε ζητήματα μιας σκόπιμης απουσίας από το τοπίο/α. Το «Golden Peak» είναι τυπωμένο σε χαρτί και μέγεθος εφημερίδας και παρουσιάζει ένα πολύβουο σημείο έντονης κινητικότητας στον Πειραιά, στις στιγμές όμως μιας απουσίας ανθρώπων, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε τα δικά μας συμπεράσματα γύρω από το πώς η παρουσία ή η απουσία μάς επιφέρουν αντίκτυπο στα τοπία τα οποία καταλαμβάνουμε. Οι φωτογραφίες αποτελούν δουλειά αρκετών χρόνων για τον καλλιτέχνη και η συγκεκριμένη έκδοση πραγματοποιήθηκε το 2019.

* Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Όθωνας Χαραλάμπους, Νικόλας Λαμπούρης, Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ. Συμμετέχουν οι Arturo Soto (NL), Bojan Mrdenović (HR), Stipan Tadić (HR), Efrem Zelony Mindell (US), Elaine Pessoa (BR), Eva Brunner (DE), Florian Glaubitz (DE), George Salameh (GR), Ilan Kelson (BR), Ilias Lois (GR), Jessica Auer (UK), José Diniz (BR), Juliana Jacyntho (BR), Lars Dyrendom (SE), Lucas Lenci (BR), Marcelo Costa (BR), Mario Lalau (BR), Michael Crocker (UK), Natasha Ganme (BR), Nicos Philippou (CY), Christiana Stylianou (CY), Norma Vieira (BR), Sandra Köstler (DE), Sheung Yiu (FI), Sonia Dias (BR), Thomas Kneubühler (AT). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021. Koraï Project Space, 6-8 Κοραή 1016, Λευκωσία. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 16:00-19:00, Σάββατο: 10:00-13:00.Πληροφορίες info@photographyandtheory.com.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ