Πίνακας του Μονέ «σπάει» το ρεκόρ τιμής έργου από τη Δύση σε δημοπρασία στην Κίνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.12.2021

O διάσημος πίνακας με τη λίμνη και τα νούφαρα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Claude Monet απέφερε περίπου 24,1 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Πεκίνο, κατακτώντας μια πρωτιά: την υψηλότερη τιμή για έργο καλλιτέχνη από τη Δύση που πουλήθηκε ποτέ στην Κίνα. Γεγονός που καταδεικνύει την τάση της ασιατικής αγοράς τέχνης να αποκτά ολοένα και πιο ισχυρή θέση στο διεθνές σκηνικό της αγοράς της τέχνης.


Το έργο του Monet “Bassin aux nympheas, les rosiers” απεικονίζει τη θέα μιας αψίδας με τριανταφυλλιές και μια λίμνη στον κήπο του Monet στο Ζιβερνύ της Γαλλίας, ισορροπώντας με εξαίσιο τρόπο τις φωτεινές εκρήξεις των τριαντάφυλλων με τις σιωπηρές, παστέλ αποχρώσεις της αντανάκλασής τους πάνω στις επιφάνειες της λίμνης, συλλαμβάνοντας την ενέργεια του κήπου του.

Αυτός είναι ένας από τους τρεις πίνακες που ολοκλήρωσε ο καλλιτέχνης με αυτό το θέμα, ένας από τους οποίος βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης Phoenix στην Αριζόνα.



Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αγοραστής του έργου είναι ο συλλέκτης έργων τέχνης και δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian. Ο πίνακας με τα νούφαρα δημοπρατήθηκε τελευταία φορά σε δημόσια δημοπρασία για 20,4 εκατομμύρια δολάρια το 2015, όταν ήταν μέρος του Sotheby’s Impressionist & Modern Art Evening Sale.



Claude Monet "Bassin aux nymphéas, les rosiers" / Signed Claude Monet and dated 1913 (lower left) / Oil on canvas / Courtesy: Sotheby’s





Το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία έργων τέχνης από τη Δύση στην Κίνα ήταν 12,7 εκατομμύρια δολάρια, που έφερε το “Abstraktes Bild ” του Gerhard Richter πέρυσι, κατατάσσοντας την Κίνα στην κορυφή της λίστας των αγορών τέχνης, ξεπερνώντας ακόμα και τις Η.Π.Α. σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε η Art Basel τον Μάρτιο.

Η Ασία υπήρξε κυριολεκτικά ένα σωσίβιο για την αγορά τέχνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού για να μην καταρρεύσει κυριολεκτικά. Οι οίκοι δημοπρασιών που στράφηκαν σε εικονικές δημοπρασίες εν μέσω της πανδημίας ενίσχυσαν την προσέλκυση αριθμού ρεκόρ σε πελάτες- κυρίως από την Ασία, δηλώνουν οι ειδικοί.



Ενώ οι συνολικές πωλήσεις έργων τέχνης έπεσαν κατακόρυφα πέρυσι εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης και lockdown, οι αγορές «κορυφής» από πλούσιους Ασιάτες αγοραστές ανέβασαν τον πήχη, σύμφωνα με την Art Basel. Το ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο δυτικού καλλιτέχνη που πουλήθηκε στην Ασία είναι το “Warrior” του Jean-Michel Basquiat, το οποίο έφτασε τα 42 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία τον Μάρτιο στο Χονγκ Κονγκ.

elculture.gr


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ