Οι δημιουργοί της πλατείας Ελευθερίας παρουσίασαν το μοναδικό έργο τους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.12.2021

Το νέο σημείο αναφοράς της Λευκωσίας, την Πλατεία Ελευθερίας παρουσίασαν οι δημιουργοί του έργου. Σε μια διαδραστική περιήγηση στην ανανεωμένη πλατεία που κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη ημέρα που δόθηκε για χρήση στο κοινό, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου Χρίστος Πασάς παρουσίασε το μοναδικό έργο που αλλάζει οριστικά το αστικό τοπίο της εντός των τειχών Λευκωσίας.






Περνώντας μέσα από τα βασικά σημεία της πλατείας, ο κ. Πασάς αναφέρθηκε στις εμπνεύσεις και τις ιδέες των Zaha Hadid Architects που αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στον λειτουργικό σχεδιασμό αλλά και στην σημασία του έργου για την περιοχή, τον τόπο, τη χώρα.

Εξηγώντας και αναλύοντας το concept πίσω από τη δημιουργία του έργου ο κ. Πασάς σημείωσε: «Ο σχεδιασμός καθιερώνει το Ενετικό Τείχος ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Λευκωσίας, ενώ ανοίγει την τάφρο για δημόσια χρήση, με τη δημιουργία ενός περιμετρικού πάρκου που θα μπορούσε να περιβάλει ολόκληρη την πόλη».

Επικεντρωμένος στο όραμα και τη φιλοσοφία που ακολουθήθηκε για το σχεδιασμό της πλατείας, ο κ. Πασάς ανέφερε: «Οραματιστήκαμε την Πλατεία Ελευθερίας ως το πρώτο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου πολεοδομικού οράματος που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επανένωση της μοιρασμένης πρωτεύουσας. Συνδέοντας το νέο δημόσιο πάρκο μέσα στην τάφρο μαζί με το Ενετικό Τείχος, η Πλατεία Ελευθερίας γίνεται μια σημαντική πύλη προς την παλιά πόλη, με τη γέφυρα της να υποστηρίζεται από όμορφες γλυπτές κολώνες που έχουν κατασκευαστεί και σχεδιαστεί με δεξιοτεχνία για να διασφαλίζουν τη δομική ακεραιότητα σε αυτή τη σεισμογενή περιοχή».







Συνδέοντας την ιστορία της ιστορικής πόλης της Λευκωσίας με το μέλλον ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου Χρίστος Πασάς ανέφερε: «Αυτή η απαιτητική και πολύπλοκη ανάπλαση, που ενσωματώνει πολλούς αιώνες της ιστορίας της πόλης μαζί με τη δημιουργία νέων έργων - φιλοτεχνημάτων με τα υψηλότερα πρότυπα, συνδυάζει αριστοτεχνικά το παρελθόν της πόλης με μια ακλόνητη αισιοδοξία για το μέλλον».







Ο Κύπριος αρχιτέκτονας πίσω από το έργο



Ο Χρίστος Πασάς, είναι ο Κύπριος Αρχιτέκτονας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το έργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστική παρέμβαση του διεθνούς φήμης γραφείου Zaha Hadid Architects στην Πλατεία Ελευθερίας αποτέλεσε μια πρόκληση για τον ίδιο, ως επικεφαλής του έργου, καθώς είναι ένα έργο το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο τον αστικό σχεδιασμό της περιοχής, όσο και την αρχιτεκτονική, σε ένα περιβάλλον με αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Ο Χρίστος Πασάς, επικεφαλής της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, εντάχθηκε στην Zaha Hadid Architects ως Senior Designer τον Φεβρουάριο 1998. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Χρίστος Πασσάς έχει συνεργαστεί στενά με τη Zaha Hadid και είναι ένας από τους Design Leaders της αρχιτεκτονικής πρακτικής του γραφείου Zaha Hadid Architects. Υπήρξε βασικό μέλος στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την συνολική καλλιτεχνική εξέλιξη του γραφείου καθώς και επικεφαλής ενός φάσματος έργων και διαγωνισμών. Κατά τη διάρκεια των ετών, ο Χρίστος Πασσάς έχει αναπτύξει μια σειρά από οραματικά έργα με καινοτόμο προοπτική, στοχεύοντας μέσω αυτών να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ οικολογίας και τεχνολογίας και διαμορφώνοντας μια ερευνητική ατζέντα για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος στα επόμενα χρόνια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρίστος Θεοδωρίδης

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ