Το Μουσείο της Καμπούλ άνοιξε ξανά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.12.2021
Taliban Fighter Mansoor Zulfiqar, 29, visits the National Museum of Afghanistan, in Kabul, Monday, Dec. 6, 2021. The National Museum of Afghanistan is open once again -- and the Taliban, whose members once smashed their way through the facility, destroying irreplaceable pieces of Afghanistan's national heritage, now appear to be among its most enthusiastic visitors. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Μετά από τέσσερεις μήνες και με Ταλιμπάν ως φύλακες, λειτουργεί και πάλι το μεγαλύτερο μουσείο του Αφγανιστάν.


Στη φωτογραφία αυτή του Πέτρου Γιαννακούρη (AP), το βλέμμα του 29χρονου μαχητή των Ταλιμπάν Mansoor Zulficar τα λέει όλα. Πραγματικά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σκέφτεται ο ένοπλος Αφγανός περιστοιχισμένος από αντικείμενα τα οποία μπορεί στο παρελθόν να έχει διδαχθεί ότι είναι προσβλητικά για τη θρησκεία του. Το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν το οποίο άνοιξε ξανά τις πύλες του, για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της Καμπούλ και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Υπό τον έλεγχο αλλά και την προστασία πλέον (όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον) των Ταλιμπάν, το μουσείο ξαναλειτουργεί προς ανακούφιση όσων φοβόντουσαν ότι θα επαναληφθούν τα γεγονότα του 2001 με τις λεηλασίες των αρχαιοτήτων και τις ανατινάξεις των αγαλμάτων του Μπαμιγιάν. Φαίνεται λοιπόν πως για την ώρα, η εναπομείνασα πολιτιστική κληρονομία της χώρας δεν κινδυνεύει και ίσως όσοι θεωρούσαν ειδωλολατρικά τα δείγματα τέχνης της να τα βλέπουν πλέον με άλλο μάτι.

Ο διευθυντής του μουσείου Mohammad Fahim Rahimi δήλωσε πως όταν μπήκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, τον Αύγουστο, ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του. Αφού όμως διαπίστωσε ότι δεν είχαν πρόθεση να πειράξουν το μουσείο ή τα κομμάτια της συλλογής του, σχεδίασε τον τρόπο της επανέναρξης της λειτουργίας του. Προσέλαβε μάλιστα κάποιους μαχητές ως ασφάλεια και πριν από λίγες ημέρες το ίδρυμα άνοιξε για το κοινό. Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, επέστρεψαν στις θέσεις τους αν και απλήρωτοι εδώ και τέσσερεις μήνες, όπως όλοι οι Αφγανοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία και το ρευστό της χώρας έχουν παγώσει.

Φωτογραφία: AP Photos / Petros Giannakouris

THE ARTS NEWSPAPER GREECE

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ