Χρυσή Άρκτος στην ταινία Synonymes, του Ναντάβ Λαπίντ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.2.2019

Η ταινία του Ναντάβ Λαπίντ Synonymes, μια συμπαραγωγή Γαλλίας-Ισραήλ-Γερμανίας σχετικά με έναν Ισραηλινό που προσπαθεί να καταπνίξει την καταγωγή του αφού μετακομίσει στο Παρίσι, κέρδισε το βραβείο της Χρυσής Άρκτου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.


Η τελετή λήξης της φετινής Μπερλινάλε ξεκίνησε με έναν σύντομο απαχαιρετισμό συνοδευόμενο από χειροκρότημα στον Μπρούνο Γκανζ ο οποίος απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε με έναν αποχαιρετισμό στον Ντίτερ Κόσλικ που αφήνει τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ του Βερολίνου μετά από 19 χρόνια.

Η ταινία Synonymes κέρδισε τις εντυπώσεις για τη μεταμοντέρνα της αφήγηση και το τολμηρό στόρι. Κατά την παραλαβή του βραβείου του, ο σκηνοθέτης Ναντάβ Λαπίντ ευχαρίστησε «την ψυχή και το σώμα της ταινίας», τον ηθοποιό Τομ Μερσιέ, αλλά και τη μητέρα του η οποία είχε αναλάβει το μοντάζ όμως έχασε τη ζωή της προτού ολοκληρωθεί η ταινία.
Ο σκηνοθέτης επισήμανε ότι η ταινία του θα μπορούσε να προκαλέσει «σκάνδαλο στο Ισραήλ», για τον ίδιο ωστόσο είναι μια «γιορτή του σινεμά». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταλάβουν πως η οργή, ο θυμός, η εχθρότητα, το μίσος και η περιφρόνηση έρχονται μονάχα μεταξύ αδελφών, όταν υπάρχει ένα συμπαγές δέσιμο κι έντονα συναισθήματα».



Η δραματική ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν By the Grace of God, που πραγματεύεται την ιστορία θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον αγώνα τους για απόδοση δικαιοσύνης, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής - Αργυρή Άρκτος.



«Η ταινία προσπαθεί να σπάσει τη σιωπή που επικρατεί στους κόλπους πανίσχυρων θεσμών στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από μέλη του κλήρου», επισήμανε ο σκηνοθέτης μόλις παρέλαβε το βραβείο του.

«Θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο με τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», συμπλήρωσε ο δημιουργός, εμφανώς συγκινημένος.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου απένειμε τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας για άνδρα και γυναίκα ηθοποιό στους πρωταγωνιστές της κινεζικής ταινίας So Long, my son του Γουανγκ Τσιαοσουάι.



Η Γιονγκ Μέι και ο Γουανγκ Σινγκτσούν ενσαρκώνουν ένα ζευγάρι, η ζωή του οποίου σημαδεύεται από την απώλεια ενός παιδιού. Η ταινία αφηγείται την τριαντάχρονη ιστορία μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, από τη δεκαετία του 1980 στο 2010.

Η Κριτική Επιτροπή της φετινής διοργάνωσης, υπό την προεδρία της Γαλλίδας ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός, επιβράβευσε το κινηματογραφικό στιλ της Άνγκελα Σάνελεκ στην ταινία «I Was at Home, But» απονέμοντάς της την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας. Το αντίστοιχο βραβείο για την κινηματογραφική πρωτοπορία κέρδισε το «System Crasher» της Νόρα Φίνγκσαϊντ, ένα κυριολεκτικά εκκωφαντικό δράμα με επίκεντρο την τραγική ιστορία ενός κοριτσιού, το οποίο παράγει ελάχιστη καινοτομία και περισσότερο αχρείαστο θόρυβο.

Καλύτερο σενάριο αναδείχθηκε εκείνο τωνΜαουρίτσιο Μπαρούτσι, Ρομπέρτο Σαβιάνο και Κλαούντιο Τζοβανέζι για το γκανγκστερικό «Piranhas», που βασίζεται στο βιβλίο του Σαβιάνο (συγγραφέας και του «Γόμορρα») και σκηνοθετεί ο Τζοβανέζι.

Τέλος, το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος απέσπασε ο διευθυντής φωτογραφίας Ράσμους Βίντεμπεκ για τη δουλειά του στο «Out Stealing Horses» του Χανς Πέτερ Μόλαντ (σκηνοθέτη της ταινίας In order of disappearance που γυρίστηκε και με χολιγουντιανές προδιαγραφές με αποτέλεσμα την ταινία Cold Pursuit).

Όλα τα βραβεία της Μπερλινάλε 2019

  • Διαγωνιστικό τμήμα


Χρυσή Άρκτος: «Synonymes» του Ναντάβ Λαπίντ

Βραβείο της Επιτροπής: «Grâce à Dieu» του Φρανσουά Οζόν

Αργυρή Άρκτος κινηματογραφικής πρωτοπορίας: «System Crasher» της Νόρα Φίνγκσαϊντ

Σκηνοθεσία: Άνγκελα Σάνελεκ («I Was at Home, But»)

Καλύτερη Ηθοποιός: Γονγκ Μέι («So Long, My Son»)

Καλύτερος Ηθοποιός: Γουανγκ Ζινγκτσούν («So Long, My Son»)

Σενάριο: Μαουρίτσιο Μπαρούτσι, Ρομπέρτο Σαβιάνο & Κλαούντιο Τζοβανέζι («Piranhas»)

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος – Διεύθυνση φωτογραφίας: Ράσμους Βίντεμπεκ («Out Stealing Horses»)

  • Μικρού μήκους ταινία


Χρυσή Άρκτος: «Umbra» του Φλόριαν Φίσερ & Γιοχάνες Κρελ

Αργυρή Αρκτος: «Blue Boy» του Μανουέλ Αμπράμοβιτς

  • Διεθνής Ένωση Κριτικών Κιν/φου (Fipresci)


Διαγωνιστικό τμήμα

«Synonymes» του Ναντάβ Λαπίντ

Πανόραμα

«Dafne» του Φεντερίκο Μπόντι

Φόρουμ

«Die Kinder der Toten» των Κέλι Κόπερ & Πάβολ Λίσκα

  • Οικουμενική Επιτροπή


Διαγωνιστικό

«God Exists, Her Name is Petrunija» (Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα)

Πανόραμα
«Buoyancy» του Ροντ Ράτχεν

Φόρουμ
«Erde» του Νικόλαους Γκεϊράλτερ

Teddy Award
«Brief Story from the Green Planet» του Σαντιάγκο Λόζα

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ