«Ο Πουπουλένιος» από την ΕΘΑΛ και την «Έρως Αμμόχωστος»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 28.2.2012

«Είμαι από το Παραλίμνι, αλλά η Αμμόχωστος είναι η πόλη μου», λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μουαΐμης, εκ των ιδρυτών του θεάτρου «Έρως Αμμόχωστος», το οποίο παρουσιάζει την πρώτη του παραγωγή με το έργο «Ο Πουπουλένιος», σε σκηνοθεσία του ιδίου.



Επιστροφή στην πόλη


«Δημιουργήσαμε αυτό το θέατρο, το οποίο θέλει κάποια στιγμή να εγκατασταθεί στην Αμμόχωστο, έτσι ώστε, όταν με το καλό επιτευχθεί η επιστροφή, η πόλη να έχει έτοιμο το θέατρό της. Δεν διεκδικούμε, ωστόσο, την αποκλειστικότητα», σημειώνει ο Γιώργος Μουαΐμης.
Όσο για τη συνεργασία με την ΕΘΑΛ, το «Έρως Αμμόχωστος» έκανε την πρώτη κίνηση προς το λεμεσιανό θέατρο, «που ανέλαβε το κύριο μέρος της παραγωγής κι εμείς αναλάβαμε τα δικαιώματα για το έργο, τη μετάφρασή του, το ανέβασμά του».

poupoulenios

«Ο Πουπουλένιος»


Το έργο «Ο Πουπουλένιος» (αυθεντικός τίτλος «The Pillow Man») είναι από τα πιο πρόσφατα έργα του Μάρτιν ΜακΝτόνα, ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή θεατρικούς συγγραφείς. Είναι επίσης το πρώτο έργο τού ιρλανδικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα που δεν είναι τοποθετημένο στην Ιρλανδία, αλλά σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Θα μπορούσε, λοιπόν, η δράση να εκτυλίσσεται -γεωγραφικά- οπουδήποτε.
Στον «Πουπουλένιο» παρακολουθούμε τον νεαρό συγγραφέα Κατούριαν, ο οποίος ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς με μεθόδους σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας ως ύποπτος για τους φόνους μικρών παιδιών, καθώς οι ιστορίες του περιγράφουν δολοφονίες που έγιναν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ο αδερφός του, άτομο με νοητικά προβλήματα, ανακρίνεται επίσης. «Ενώ στα άλλα του θεατρικά έργα ο ΜακΝτόνα χρησιμοποιεί φρικιαστικά στοιχεία, εδώ φρικιαστικό είναι το ίδιο το θέμα», τονίζει ο Γ. Μουαΐμης.

Αγαπητός ΜακΝτόνα


Ο «Πουπουλένιος» είναι το τρίτο έργο του Μάρτιν ΜακΝτόνα που ανεβαίνει στο κυπριακό θεατρικό σανίδι τα τελευταία δύο χρόνια. «Νομίζω πως πολλοί Ιρλανδοί συγγραφείς είναι αγαπητοί, υπάρχει μια κοινή ιδιοσυγκρασία, και για κάποιο λόγο οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά», επισημαίνει ο Γ. Μουαΐμης.
Η προτίμηση στον ΜακΝτόνα, πάντως, δεν περιορίζεται στην Κύπρο. Πρόκειται για τον μοναδικό συγγραφέα που έσπασε το ρεκόρ του... Σαίξπηρ το 1997, όταν τέσσερα έργα του έπαιζαν παράλληλα σε τέσσερα επαγγελματικά θέατρα στο Λονδίνο. «Είναι παγκόσμια πολύ αγαπητός», διαβεβαιώνει ο κ. Μουαΐμης. «Είναι ένας έξυπνος συγγραφέας, οι ιστορίες του έχουν δυνατά θέματα, συνδυάζει το φρικιαστικό με το κωμικό, το ανθρώπινο με το φανταστικό, και ξέρει την τεχνική αυτού που λέμε ’καλογραμμένο θεατρικό έργο’».

Οι συντελεστές


Στη συμπαραγωγή της ΕΘΑΛ και της «Έρως Αμμόχωστος» το κείμενο μετάφρασε η Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη. Το ρόλο του Πουπουλένιου κρατά ο Ανδρέας Φυλακτού. Παίζουν επίσης οι Φώτης Γεωργίδης, Δημήτρης Αντωνίου, Κατερίνα Καζαντζή και Γιάννος Αντωνίου. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Μαρίνας Χατζηλουκά και οι φωτισμοί της Καρολίνας Σπύρου. Το μουσικό θέμα της παράστασης συνέθεσε ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

+ Παραστάσεις στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία στις 28 και 29 Φεβρουαρίου.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις  στη Λεμεσό από τις 3 Μαρτίου και κάθε Τρίτη και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Πληροφορίες τηλ. 25877827.

www.parathyro.com / ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Υπαίθριο σινεμά στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου - Το πρόγραμμα

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

Νέα Σκηνή ΘΟΚ | Ακροάσεις για το έργο «Mère» του Ουαζντί Μουαουάντ

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει με νέο ύφος η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού