Διεθνές συμπόσιο για την Αρχαία Κύπρο από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.5.2012

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου οργανώνουν στις 4 και 5 Μαΐου 2012, Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Βασιλείς και Πόλεις στην Αρχαία Κύπρο. Οι Κυπριακές Πολιτείες στο μεσογειακό τους περιβάλλον».



Το Συμπόσιο διεξάγεται προς τιμήν της Κλειώς και του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, δωρητών της Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου της Συλλογής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.


Την Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια τελετή και η εισηγητική διάλεξη. Την τελετή θα χαιρετήσουν οι Γιάννης Κυπρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Βάσος Καραγεώργης θα μιλήσει για την ιστορία της Συλλογής και την δωρεά.


Την εισηγητική διάλεξη με τίτλο “Cyprus and Macedon: Monarchies Compared”, έχει κληθεί να δώσει ο διακεκριμένος ιστορικός της κλασικής αρχαιότητας Robin Lane-Fox.


Robin Lane Fox
Ο Robin Lane-Fox είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα βιβλία του που αφορούν στην Μακεδονία και τον Αλέξανδρο, όπως Alexander the Great (1973), The Making of Alexander (2004), για τα οποία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.


Τον Απρίλιο του 2011, τάραξε τα νερά στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, με τις δηλώσεις του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η φράση του που έχει ευρύτατα κυκλοφορήσει είναι: «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία».


Το Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, από τις 09:30 μέχρι τις 16:30, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Συμποσίου.


Ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος και η Μαρία Ιακώβου, οι οποίοι είχαν αναλάβει τον επιστημονικό και θεματικό προσδιορισμό του Συμποσίου σημειώνουν ότι «οι πόλεις-βασίλεια της Κύπρου δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί ως ισότιμες με τις πόλεις-κράτη που άνθισαν κατά την Αρχαιότητα στη Μεσόγειο. Ούτε και έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες που αφορούν στα μοναρχικά πολιτεύματα της εποχής, όπως ήταν το βασίλειο της Σπάρτης, της Κυρήνης, ή της Μακεδονίας. Αυτή η «απόρριψη» οφείλεται στο γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, πολλοί ερευνητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις Κυπριακές πολιτείες ως υπό-προϊόντα μιας «Μυκηναϊκής» ή και «Φοινικικής» αποικιακής δραστηριότητας. Η αλματώδης πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην έρευνα γύρω από τις πολιτείες της Αρχαίας Κύπρου -με τη χρήση νέων μεθοδολογικών προσεγγίσεων στην ερμηνεία των αρχαιολογικών δεδομένων- επιβεβαιώνει ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το σχηματισμό και την εξέλιξη της κυπριακής πολιτείας και να επαναξιολογήσουμε το ρόλο του πολιτικού της ηγέτη. Αυτός θα είναι και ο στόχος των ομιλητών, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στην οικονομία, στις πολιτειακές περιφέρειες, στον στρατιωτικό και θρησκευτικό ρόλο του βασιλιά, στην αποκωδικοποίηση των μύθων των βασιλικών γενεαλογιών και στα θεσμικά χαρακτηριστικά της κυπριακής βασιλείας».


Θα μιλήσουν η Sabine Fourrier, Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Αποστολής στο Κίτιον, ο καθηγητής Antoine Hermary, Διευθυντής της Αρχαιολογικής Αποστολής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στην Αμαθούντα, ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος, ιστορικός, Μέλος του Institut de France (Academie des Inscriptions et Belles Lettres) και οι διδάσκοντες στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ιακώβου, Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας, Γιώργος Παπασάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και ο ιστορικός Πάνος Χριστοδούλου.


 


+ Το συμπόσιο είναι ανοικτό για το κοινό. Θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρο, αίθουσα εκδηλώσεων Ανδρέα Πατσαλίδη, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22128157.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Fengaros High 2024 | Επιστρέφει στις 18 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Ιδαλίου

Μπιενάλε Βενετίας | Το Βατικανό με δικό του περίπτερο στις φυλακές Giudecca

Μπιενάλε Βενετίας | Το Βατικανό με δικό του περίπτερο στις φυλακές Giudecca

Μπιενάλε Βενετίας | Το Βατικανό με δικό του περίπτερο στις φυλακές Giudecca

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «Africa star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα