H ταινία Fish n' Chips προβάλλεται την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Αποθήκες, στη Λάρνακα, στο πλαίσιο προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Η προβολή ξεκινά στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου, παρουσιάζει την ιστορία του Άντι, ενός Κύπριου μετανάστη που έχει περάσει όλη του τη ζωή τηγανίζοντας «fish and chips» στο Λονδίνο.
Όταν αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, κάνει το όνειρό του πραγματικότητα αλλά πολύ σύντομα αυτό μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς ο Άντυ έχει ξεχάσει κάτι πολύ βασικό: η Κύπρος δεν είναι Λονδίνο...
Αναφέρεται για την ταινία σε σημείωμα της Λέσχης:
«Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες κινηματογραφικοί ήρωες αγωνιούν να προσδιορίσουν τον εαυτό τους σύμφωνα με τον τόπο και την οικογένεια.
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου κάνει ένα βήμα προς την απόρριψη αυτής της αγωνιώδους αναζήτησης.
Είναι μια ρεαλιστική ιστορία, με χιούμορ και συγκίνηση, πέρα από μάταιους αυτοπροσδιορισμούς, ταυτότητες και σύνορα.
Στη σύγχρονη κοινωνία όπου ο καθένας μας, πέρα από την εθνική του προέλευση, είναι πολίτης του κόσμου, η ταυτότητα δεν είναι παρά μια ακόμη ταμπέλα.
Πόσω μάλλον όταν οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται σε πολύπαθες περιοχές όπως αυτή της Κύπρου. «Τσάρλι», «Άγγλος» για τους Κύπριους, «Έλληνας» ή «Κύπριος» για τους Άγγλους ή ακόμη BBC (British Born Cypriot = Κύπριος Γεννημένος στην Βρετανία), δεν είναι παρά ταμπέλες που αντί να βοηθούν στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου τον καθιστούν ξένο σε κάθε τόπο.
Στην ταινία αναφέρονται με διάθεση σαρκασμού αλλά και πρόθεση να καταδείξουν τον ρατσισμό που ηθελημένα ή μη περιέχουν.
Στο ρόλο του πρωταγωνιστή (Άντυ) ο Μάριος Ιωάννου, δεν είναι τυχαίο πως είναι ένας Κύπριος που έφυγε από την Ελλάδα, ενώ και πολλοί άλλοι από τους ηθοποιούς και τους συντελεστές κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους μακριά από τον τόπο καταγωγής τους.
Ο Άντυ είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στις αξίες της οικογένειας και της πατρίδας. Όμως τι γίνεται όταν η μία έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη; Πώς να θεωρήσεις οικογένεια κάποιον από άλλη πατρίδα; Πώς να κάνεις οικογένεια μακριά από τον τόπο που θεωρείς πατρίδα;
Σε μια περίοδο που η ανάγκη για ταξίδι, είτε για διαφυγή είτε για ανεύρεση εργασίας σε άλλη χώρα είναι όλο και εντονότερη, η προσεγμένη φωτογραφία ταξιδεύει τον θεατή και μεγεθύνει την αίσθηση των τόπων ως αναγκαία αλλαγή τοπίων.
Όχι κάτι λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο, τονίζοντας ακόμη κι έτσι πως τα συναισθήματα γεννιούνται σε κάθε μέρος ανάλογα με τους ανθρώπους.
Ο Άντυ μετά από χρόνια επιστρέφει στην Κύπρο και αντιλαμβάνεται πως οι πατρίδες είναι μέσα μας, οι άνθρωποι είναι οι τόποι και οι χώρες απλοί προορισμοί για το ταξίδι της ζωής που ο καθένας επιλέγει.
Μια ταινία που επικεντρώνεται στον άνθρωπο και επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανάγκες και τα συναισθήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, προκαλώντας έτσι έναν υγιή μελοδραματισμό και ίσως μια υπενθύμιση ενδιαφέροντος προς εκείνους.
Ένα ταξίδι εσωτερικής περιπλάνησης που θα μπορούσε να ξεκινήσει ο καθένας, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής του, το Fish 'n Chips είναι ίσως η πιο ειλικρινής ματιά στον περιπετειώδη ορισμό της ταυτότητας των Κυπρίων, ακριβώς γιατί δεν περιορίζεται στον εγκλωβισμένο, πολλές φορές, ψυχισμό τους, αλλά εκφράζει κάθε άνθρωπο από, και σε κάθε σημείο του κόσμου.
«Πάντα με απασχολούσε το θέμα της ταυτότητας και της πατρίδας. Δεδομένου ότι είμαι πρόσφυγας ο ίδιος, με τρεις διαφορετικές υπηκοότητες, έψαχνα πάντα να βρω τη σχέση μεταξύ πατρίδας και χώρας προέλευσης. Με αυτή την ταινία προσπαθώ να βρω μια απάντηση στην ερώτηση του Άντυ. Πού είναι η πατρίδα του» - Ηλίας Δημητρίου