Méditerranée | Έκθεση στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 27.8.2012

Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη παρουσιάζει την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Méditerranée από τις 8 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του Τρίτου Διεθνούς Φεστιβάλ Θάλασσας «Ναυτίλος».


Η έκθεση παρουσιάζει έργα 19 καλλιτεχνών από την Κύπρο και χώρες της Μεσογείου, οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν την πνευματική διάσταση της «κλειστής θάλασσας των πολιτισμών».



Ετέλ Αντνάν / Ουϊγκούρ Γιλμάζ / Τζουζέπε Γκαμπελόνε / Λουίτζι Γκίρι / Γιάννης Κουνέλλης / Νίκος Κουρούσιης / Μαρία Λοϊζίδου / Άννα Μπογκιγκιάν /  Μπία Ντάβου / Κατερίνα Νεοφυτίδου / Ραλλού Παναγιώτου / Ζαν Ντανιέλ Πολέ / Άλντο Ρόσι / Χριστόφορος Σάββα  / Χριστιάνα Σούλου / Εμίν Τσίζενελ / Βαλεντίνος Χαραλάμπους / Σάββας Χριστοδουλίδης / Μαριάννα Χριστοφίδου



mediterranea1
Ένα από τα έργα που θα δούμε στο πλαίσιο της έκθεσης.

mediterranea
Έργο του Γιάννη Κουνέλλη που θα δούμε στην έκθεση.


Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, ο οποίος αναφέρει σχετικά:


«Τι γνωρίζουμε σήμερα για τη Μεσόγειο; Εξακολουθεί να λειτουργεί ως μια «αστέρευτη δεξαμενή πληροφοριών χρήσιμων για την ιστορία μας» όπως υποστήριζε ο Le Corbusier; Συνεχίζουν οι καλλιτέχνες να συγκινούνται από το περιβάλλον αυτού του μυθικού τόπου και με ποιον τρόπο εμπνέονται από τις αναπαραστάσεις που τον συνοδεύουν;


Η έκθεση Méditerranée παρουσιάζει 19 καλλιτέχνες από χώρες της Μεσογείου οι οποίοι προσεγγίζουν μέσω του έργου τους την πνευματική διάσταση της «κλειστής θάλασσας των πολιτισμών». Προερχόμενοι από διαφορετικές γενιές, υιοθετούν συχνά μια αρχαιολογική ματιά για να καταθέσουν αφηγήσεις που δεν αφορούν απλώς στην τοπογραφία της Μεσογείου αλλά και στη συμβολική της σημασία, στις ποικίλες νοηματικές της διαστρωματώσεις. Όπως ακριβώς συνέβη με τους μεγάλους μοντέρνους καλλιτέχνες που την περιηγήθηκαν και την εξύμνησαν, έτσι και για τους σύγχρονους η Μεσόγειος –οι πόλεις, οι ακτές και τα νησιά της– αποτελεί μια αινιγματική μεταφορά, μια μεγάλη αφήγηση που προσπαθούν να ερμηνεύσουν και να αποδομήσουν.


Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από την περίφημη ταινία Méditerranée (1963) του Jean-Daniel Pollet, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές του avant-garde γαλλικού κινηματογράφου. Οι επαναλαμβανόμενες, σχεδόν υπνωτιστικές εικόνες που συνθέτουν τη μελαγχολική ταινία του Pollet προέρχονται από ένα ταξίδι τριάμιση μηνών που πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης σε δεκαπέντε χώρες της Μεσογείου. Η έκθεση Méditerranée, πιστή στο ύφος της ομώνυμης ταινίας, αντιμετωπίζει τα έργα περισσότερο σαν λέξεις ή σημεία τα οποία, ειδωμένα όλα μαζί, θα δώσουν στον θεατή τη δυνατότητα να συντάξει τις δικές του ποιητικές προτάσεις».



Ο Χριστόφορος Μαρίνος είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Είναι ιδρυτής και συνεκδότης του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης kaput.gr. Έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις Πιθανότητες: Συνεντεύξεις με νέους Έλληνες καλλιτέχνες (futura, Αθήνα, 2006), Meatspace: Art in a State of Emergency (www.meatspaceart.org) και Το έργο της επιμέλειας (AICA Hellas, 2011). Από το 2002 γράφει σε περιοδικά τέχνης και καταλόγους εκθέσεων. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Flash Art International, Modern Painters και artforum.com. Είναι πρόεδρος της AICA Hellas.


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 στις 20:00 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη [πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, Λεμεσός] και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.


Το Φεστιβάλ Ναυτίλος βρίσκεται υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


 ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΟΥΣΙΗ.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού | Τα σημεία των υπαίθριων εκθέσεων

2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού | Τα σημεία των υπαίθριων εκθέσεων

2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού | Τα σημεία των υπαίθριων εκθέσεων