Την απόλυτη ισορροπία μεταξύ του σημείου εκείνου στον χρόνο ή τον χώρο όπου τελειώνει κάτι και του σημείου στον χρόνο ή στον χώρο όπου αρχίζει κάτι, διερευνούν η Βάσω Χατζουλλή και ο Χαράλαμπος Σεργίου στη νέα τους εικαστική πρόταση.
Με τίτλο «Η άλλη πλευρά είναι η αρχή της άλλης πλευράς», η έκθεση εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Όμικρον στη Λευκωσία στις 19 Ιουνίου.
Οι δύο καλλιτέχνες «αρχικά στρέφουν το βλέμμα στην ιστορία της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης. Στη συνέχεια προχωρούν βαθύτερα, στη «μετα»-φυσική διάσταση του ανθρώπου, που αφορά τη σχέση μάζας-ενέργειας. Και, τελικά, πραγματεύονται με ποιο τρόπο το νόημα και η αξία των εμπειριών και των ενεργειών τους ως καλλιτεχνών συνεισφέρουν στην κοινωνία», σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου για την έκθεση.
Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες Άννα Νουρή (εικαστικός και ενεργειακή θεραπεύτρια) και Άδωνης Σεργίου (εννοιολογικός καλλιτέχνης) συνέβαλαν επίσης στην εικαστική μεταφορά των πιο πάνω.

Ανάλυση της εργασίας των καλλιτεχνών:
- Τα τελευταία 150 χρόνια, η μοντέρνα και η σύγχρονη τέχνη έχουν δώσει στον άνθρωπο έναν νέο τρόπο να αντιλαμβάνεται τα προσωπικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ως ενεργός πολίτης αυτού του πλανήτη. Οι καλλιτέχνες προσπάθησαν με έναν ήπιο τρόπο να αντιστρέψουν την πραγματικότητα αυτού που θεωρείται η νόρμα/το κανονικό, να κλείσουν κεφάλαια στην προσωπική τους ιστορία και να ανοίξουν νέα.
- Στην κατασκευή του Άδωνη, η μεταφυσική διάσταση της ύπαρξής μας είναι απλά φυσική που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί κανονικά και επίσημα από την επιστήμη, παρουσιάζοντας έτσι μια αμφισβητήσιμη και επιφυλακτική προσέγγιση στο θέμα. Η Βάσω και ο Χαράλαμπος προσπαθούν να προσεγγίσουν το θέμα της προέκτασης της γήινης/συμπαντικής ισορροπίας μας από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μέσω των περφόρμανς της Άννας και του Άδωνη κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
- Τι σημαίνει για έναν θεατή/συλλέκτη να κατέχει ένα έργο τέχνης; Συχνά το μόνο που χρειάζεται είναι λεφτά και καλό γούστο. Στην έκθεση αυτή, οι καλλιτέχνες προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους να αποκτήσει κανείς κάποια από τα έργα που παρουσιάζονται. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης κάποιος μπορεί να ανταλλάξει συγκεκριμένα έργα τέχνης με κοινωνικές υπηρεσίες. Λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας θα δοθούν επιτόπου. Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πιο ουσιαστική ισορροπία μεταξύ της αξίας του έργου τέχνης και του πιθανού νέου του ιδιοκτήτη, η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση χρημάτων. Οι καλλιτέχνες θα ήθελαν να δουν τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες της δουλειάς τους να ξεπερνούν τη ζώνη άνεσής τους συνεισφέροντας στην κοινωνία.
Σχεδιασμός και επιμέλεια: Βάσω Χατζουλλή και Χαράλαμπος Σεργίου
Ποιοι είναι
Ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, ο Χαράλαμπος και η Βάσω Σεργίου είναι μαζί από το 1999. Ο Χαράλαμπος σπούδασε Τέχνη και Επιστήμη στο Λονδίνο και η Βάσω Τέχνη και Διαφήμιση στην Αθήνα. Το συνεργατικό έργο τους έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα. Μεταξύ 1999 και 2005, οι καλλιτέχνες διερεύνησαν την ιδέα της επίδρασης που έχουν οι ενήλικες στα παιδιά. Αυτή η ιδέα διευρύνθηκε περαιτέρω και εξελίχθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαμορφώνουν το κοινό τους. Το 2010, στην έκθεσή τους με τίτλο "The Butterfly Effect" πραγματεύτηκαν το θέμα της μεταφυσικής αναπαράστασης της ανθρωπότητας και της γήινης έκφρασής της.
Από το 2005 μέχρι πρόσφατα, οι Σεργίου εξετάζουν λεπτομερώς πώς οι θεατές αντιλαμβάνονται την τέχνη σε έναν εκθεσιακό χώρο σε σχέση με τον δημιουργό, μέσω μιας σειράς εκθέσεων που περιλαμβάνουν τις «Unauthorized Histories», «Change-ex-Change» και άλλες ατομικές εκθέσεις. Προσπάθειά τους είναι να μεταμορφώσουν τον «θεατή» σε μια... πινελιά, σε ένα μέρος του έργου, χρησιμοποιώντας την ιστορία της τέχνης και της αισθητικής για να αλληλεπιδράσουν με το κοινό.
Σ’ αυτή την έκθεση, οι δύο καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει έναν κοινό χώρο για να δημιουργήσουν εντελώς διαφορετικές έννοιες όσον αφορά στην προσπάθειά τους να αποκρυπτογραφήσουν πώς «η άλλη πλευρά είναι η αρχή της άλλης πλευράς».
Το έργο τους στο σύνολό του μπορεί κανείς να δει στο SERGIOU.
+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 19:00 στην γκαλερί Όμικρον (Βασιλέως Παύλου 2, Λευκωσία, 1096) όπου θα παραμείνει μέχρι τις 22 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας 18:30 - 22:00.