Παράθυρο logo
Παλαιστινιακό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στη Λεμεσό και Χανιά (PIFF)
Δημοσιεύθηκε 10.06.2025 14:12
Παλαιστινιακό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου στη Λεμεσό και Χανιά (PIFF)

«Θα μείνουμε όσο θα υπάρχουν θυμάρια και ελαιόδεντρα.»

Με αυτά τα λόγια ως οδηγό, το Παλαιστινιακό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου (PIFF) επιστρέφει για τη 2η έκδοση του, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Ιουνίου 2025, στη Λεμεσό (Κύπρος), στον Άγιο Νικόλαο, και στα Χανιά (Κρήτη).

Η φετινή έκδοση είναι πιο επείγουσα και ουσιαστική από ποτέ. Μπροστά στα συνεχιζόμενα καταστροφικά γεγονότα στη Γάζα, τη διευρυνόμενη καταστολή στη Δυτική Όχθη και τη συνεχιζόμενη διαγραφή της ζωής και της μνήμης των Παλαιστινίων, το PIFF αποτελεί μια πολιτιστική απάντηση – μια πράξη αντίστασης, μνήμης και συλλογικής αλήθειας.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι μικρότερη και πιο εστιασμένη, παρουσιάζοντας τέσσερις σημαντικές ταινίες μεγάλου μήκους σε τρεις ημέρες – κάθε μία από τις οποίες έχει επιλεγεί για να αφηγηθεί την ιστορία της Παλαιστίνης από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Το πρόγραμμα αναδεικνύει αφηγήσεις από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη του 1948, εξερευνώντας την πραγματικότητα, τους αγώνες και την αντίσταση των Παλαιστινίων σε όλες αυτές τις περιοχές. Όλες οι ταινίες έχουν γυριστεί από Παλαιστίνιους κινηματογραφιστές, τόσο από την Παλαιστίνη όσο και από τη διασπορά, προσφέροντας αυθεντικές φωνές και βαθιά ριζωμένες προοπτικές που αμφισβητούν τη σιωπή και ενισχύουν την αλήθεια μέσω του κινηματογράφου.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Dorgham Qreiqe, ενός θαρραλέου καλλιτέχνη και ανθρωπιστή από τη Γάζα. Ο Dorgham αφιέρωσε το τελευταίο έτος της ζωής του στο να φέρει φως, χαρά και ελπίδα σε παιδιά που υπέφεραν από αδιανόητες συνθήκες, οργανώνοντας προβολές ταινιών, εργαστήρια τέχνης και θεατρικές παραστάσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Πίστευε, όπως κι εμείς, στη δύναμη της τέχνης να θεραπεύει, να αντιστέκεται και να οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Στις 18 Μαρτίου 2025, ο Dorgham σκοτώθηκε, μαζί με σχεδόν ολόκληρη την οικογένειά του, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι τους στη βόρεια Γάζα. Παρακολουθήσαμε στενά το ταξίδι του, τον στηρίξαμε όπως μπορούσαμε και τώρα τιμούμε τη ζωή του, το έργο του και το ακλόνητο πνεύμα του αφιερώνοντάς του αυτή την έκδοση του φεστιβάλ.

Το PIFF παραμένει μια μη κερδοσκοπική, εθελοντική πρωτοβουλία – βασισμένη στην πεποίθηση ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και να έχει τις ρίζες της στους ανθρώπους που αντιπροσωπεύει. Οι προβολές είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους.

Το φεστιβάλ στη Λεμεσό θα φιλοξενηθεί από το NeMe Arts Centre και το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος, στο Παλιό Ξυδάδικο.

Το NeMe θα φιλοξενήσει μία ταινία το Σάββατο, 14 Ιουνίου 2025, 7:30μμ.

 

Lyd, 2024. Dir. Rami Younis and Sarah Ema Friedland

Με εκτελεστική παραγωγή του Roger Waters των Pink Floyd, και σε παραγωγή από εταιρείες παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Παλαιστίνη, το Lyd περιγράφεται ίσως καλύτερα ως ένα υποθετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο συνδυάζει πραγματικά γεγονότα με ονειρικές σκηνές που οραματίζονται μια νέα πραγματικότητα για την πόλη.

Το Lyd είναι ένα υποθετικό ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση του Lyd, μιας μητρόπολης 5.000 ετών, η οποία ήταν κάποτε μια πολυσύχναστη παλαιστινιακή πόλη μέχρι που κατακτήθηκε όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948. Καθώς η ταινία εξελίσσεται, μια χορωδία χαρακτήρων δημιουργεί ένα μωσαϊκό της παλαιστινιακής εμπειρίας αυτής της πόλης και του τραύματος που άφησε πίσω της η σφαγή και η εκδίωξη, ενώ ζωντανές κινούμενες εικόνες οραματίζονται μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου οι ίδιοι χαρακτήρες ζουν απαλλαγμένοι από το τραύμα του παρελθόντος και τη βία του παρόντος. Χρησιμοποιώντας πρωτοφανή αρχειακά πλάνα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που πραγματοποίησαν τη σφαγή και την εκδίωξη, η προσωποποιημένη πόλη εξηγεί ότι τα γεγονότα αυτά ήταν τόσο καταστροφικά που θρυμμάτισαν την πραγματικότητα και τώρα υπάρχουν δύο Lyd — ένα κατεχόμενο και ένα ελεύθερο. Καθώς η ταινία περνάει ανάμεσα σε φανταστικές και ντοκιμαντερίστικες πραγματικότητες, αφήνει τελικά τον θεατή να αναρωτιέται ποιο μέλλον θα πρέπει να επικρατήσει. Το Lyd τολμά να θέσει το ερώτημα: πώς θα ήταν η πόλη αν η ισραηλινή κατοχή του Lyd δεν είχε συμβεί ποτέ;

Γυρισμένο από έναν Παλαιστίνιο από το Lyd και έναν Εβραίο Αμερικανό, το Lyd παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο για αυτή τη στιγμή, καθώς εμβαθύνει στην ιστορία της Νάκμπα από την οπτική γωνία των Παλαιστινίων που επέζησαν. Η ταινία φαντάζεται μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου η Παλαιστίνη δεν είχε ποτέ καταληφθεί και οι Παλαιστίνιοι όλων των θρησκειών (μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι) ζουν σε μια απελευθερωμένη Παλαιστίνη. Με αφηγήτρια την Παλαιστίνια ηθοποιό Maisa Abd Elhadi που ενσαρκώνει την πόλη, ο θεατής ξεναγείται στη διάρκεια ζωής μιας πόλης πέντε χιλιάδων ετών και των κατοίκων της.

 

 

Το Μίτος θα προβάλλει τις ακόλουθες ταινίες:

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025, 7:30 μ.μ.

A state of passion, 2024. Σκηνοθεσία: Carol Mansour και Muna Khalidi

 

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025, 7:30 μ.μ.

Janin, Jenin, 2024. Σκηνοθεσία: Mohammad Bakri

Bye Bye Tiberias, 2023. Σκηνοθεσία: Lina Soualem

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

 

Συντελεστές

Επιμέλεια: Jafra Abu Zoulouf

Σκηνοθεσία: Jafra Abu Zoulouf (Λεμεσός), Lisa Fras (Κρήτη)

Διοργάνωση και συνεργασία:

Κοινωνικό Κέντρο – Κέντρο Μεταναστών «Στέκι» Χανίων – Κρήτη

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης με την Αντίσταση της Παλαιστίνης Χανίων – Κρήτη

Η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού του Αγίου Νικολάου – Κρήτη

Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθηνών (APFF) και του Dounias Greece.

Χώροι

NeMe Arts Centre, γωνία οδών Ελλάδος και Ενώσεως, Λεμεσός

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος, Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

Ημερομηνίες

13.06.2025-15.06.2025

 

Tags