φεβρουαριος, 2018

This is a repeating event

23φεβ20:3021:30ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ| "ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ KEN RUSSELL"20:30 - 21:30

more

λεπτομερειες

Το Φεστιβάλ “Εικόνες και όψεις του εναλλακτικού κινηματογράφου” αποτελεί μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture.

Με ένα ακόμη εξαιρετικά πλουραλιστικό και εναλλακτικό πρόγραμμα προβολών, το Φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, απ’ όπου και από όποια εποχή και αν προέρχεται, και να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ήδη, στη 16η χρονιά του, το Φεστιβάλ έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στην απαίτηση του κοινού για μια σύγχρονη εστία η οποία θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από αφιερώματα στους John Waters, Ken Russell και Jessica Hausner, ενώ ο Κυπριακός Κινηματογράφος αντιπροσωπεύεται με ένα αφιέρωμα στον Κύρο Παπαβασιλείου και στις πρώτες του εξερευνήσεις με τις ταινίες μικρού μήκους. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται και με ένα μοναδικό θεματικό αφιέρωμα σε πειραματικές ταινίες τύπου ‘Western’.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πέρα από τις προβολές, το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων, ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

 

  • Ασυμβίβαστος: Ένα Αφιέρωμα στον Ken Russell (23,25,27 Φεβρουαρίου)

Ο Ken Russell γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1927 στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Έγινε παγκόσμια γνωστός για τις αμφιλεγόμενες κινηματογραφικές του ταινίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄60 και ’70. Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά τον θάνατό του στις 27 Νοεμβρίου 2011, το έργο του επανεκτιμήθηκε και πολλοί ανακαλύπτουν εκ νέου τις ταινίες του, αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πέτυχε με το έργο του να ξεπεράσει τα όρια του εκφραστικού του μέσου και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στο να απελευθερωθεί ο κινηματογράφος από την συμβατικότητα. Δεν είναι όλες του οι ταινίες αριστουργήματα. Αλλά σίγουρα οι δυνατές του στιγμές είναι πολλές και είναι αρκετές για να τον κατατάξουν στους μεγάλους σκηνοθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Εισαγωγή από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και Eπιμελητή του Προγράμματος

ποτε

(παρασκευη) 20:30 - 21:30

που

Λέσχη Φίλων Βιβλίου "Υφαντουργείο"

Λεύκωνος 67-71, Φανερωμένη, Παλιά Λευκωσία

X