φεβρουαριος, 2018

This is a repeating event

26φεβ20:3020:30ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ| ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ WESTERN20:30 - 20:30

more

λεπτομερειες

Το Φεστιβάλ “Εικόνες και όψεις του εναλλακτικού κινηματογράφου” αποτελεί μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture.

Με ένα ακόμη εξαιρετικά πλουραλιστικό και εναλλακτικό πρόγραμμα προβολών, το Φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, απ’ όπου και από όποια εποχή και αν προέρχεται, και να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ήδη, στη 16η χρονιά του, το Φεστιβάλ έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στην απαίτηση του κοινού για μια σύγχρονη εστία η οποία θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από αφιερώματα στους John Waters, Ken Russell και Jessica Hausner, ενώ ο Κυπριακός Κινηματογράφος αντιπροσωπεύεται με ένα αφιέρωμα στον Κύρο Παπαβασιλείου και στις πρώτες του εξερευνήσεις με τις ταινίες μικρού μήκους. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται και με ένα μοναδικό θεματικό αφιέρωμα σε πειραματικές ταινίες τύπου ‘Western’.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πέρα από τις προβολές, το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων, ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

  • Υπερβαίνοντας τα Όρια: Πειραματικές Ταινίες και Αμερικάνικο Γουέστερν (26,28 Φεβρουαρίου)

Το γουέστερν, το κατ’ εξοχήν αμερικανικό είδος κινηματογράφου, τοποθετεί διαρκώς στο κέντρο της αφήγησής του το «σύνορο» και την «υπέρβαση» αυτού, ως βάση της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας και μυθολογίας. Το σύνορο αναπαριστά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ «πολιτισμού» και «ερημιάς» και πρόκειται για ένα όριο γεμάτο μυθολογική σημασία. Το πρόγραμμα «Υπερβαίνοντας τα Όρια» επανατοποθετεί το κλασικό γουέστερν του John Ford The Searchers σε πειραματικές ταινίες που ξεπερνούν και ‘παίζουν’ με τις συμβάσεις και τη μυθολογία του είδους.

Εισαγωγή από τον Christopher Zimmerman, Θεωρητικό Κινηματογράφου και Eπιμελητή του Προγράμματος

 

 

ποτε

(δευτερα) 20:30 - 20:30

που

Λέσχη Φίλων Βιβλίου "Υφαντουργείο"

Λεύκωνος 67-71, Φανερωμένη, Παλιά Λευκωσία

X