φεβρουαριος, 2018

This is a repeating event

28φεβ20:3021:30ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ| "ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ JESSICA HAUSNER"20:30 - 21:30

more

λεπτομερειες

Το Φεστιβάλ “Εικόνες και όψεις του εναλλακτικού κινηματογράφου” αποτελεί μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture.

Με ένα ακόμη εξαιρετικά πλουραλιστικό και εναλλακτικό πρόγραμμα προβολών, το Φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, απ’ όπου και από όποια εποχή και αν προέρχεται, και να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ήδη, στη 16η χρονιά του, το Φεστιβάλ έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στην απαίτηση του κοινού για μια σύγχρονη εστία η οποία θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από αφιερώματα στους John Waters, Ken Russell και Jessica Hausner, ενώ ο Κυπριακός Κινηματογράφος αντιπροσωπεύεται με ένα αφιέρωμα στον Κύρο Παπαβασιλείου και στις πρώτες του εξερευνήσεις με τις ταινίες μικρού μήκους. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται και με ένα μοναδικό θεματικό αφιέρωμα σε πειραματικές ταινίες τύπου ‘Western’.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πέρα από τις προβολές, το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων, ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

 

  • Το Σινεμά της Jessica Hausner: Σιωπηλοί Αφηγητές στην Ταραγμένη “Χώρα των Θαυμάτων” (23,26,28 Φεβρουαρίου)
  • Η Jessica Hausner ξεκίνησε την καριέρα της με την ταινία μικρού μήκους Flora το 1996, η οποία απέσπασε το βραβείο Leopard of Tomorrow, στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η σπουδαστική της ταινία Inter-view, την οποία ολοκλήρωσε στα πλαίσια των σπουδών της στη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης, απέσπασε το βραβείο κριτικής επιτροπής στη Cinéfondation του Φεστιβάλ Καννών το 1999. Δύο χρόνια αργότερα, το Lovely Rita, η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους παρουσιάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», στο Φεστιβάλ Καννών και έτυχε διανομής σε είκοσι χώρες. Η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε, με τίτλο Hotel, επιλέχθηκε, επίσης, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» το 2004. Η επόμενη ταινία της, Lourdes, έκανε πρεμιέρα στο διεθνές διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2009, όπου απέσπασε το βραβείο της FIPRESCI, ενώ τιμήθηκε ακολούθως με πληθώρα βραβείων, όπως το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που απονεμήθηκε στη Sylvie Testud. Η τελευταία ταινία της Hausner, με τίτλο Amour Fou, έκανε και πάλι πρεμιέρα στο πρόγραμμα « Ένα Κάποιο Βλέμμα», του Φεστιβάλ Καννών το 2014 και προβλήθηκε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

    Εισαγωγή από τον Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη, Ακαδημαϊκό και Επιμελητή του Προγράμματος

ποτε

(τεταρτη) 20:30 - 21:30

που

Λέσχη Φίλων Βιβλίου "Υφαντουργείο"

Λεύκωνος 67-71, Φανερωμένη, Παλιά Λευκωσία

X