ιανουαριος, 2018

This is a repeating event

21ιαν11:0012:30ΘΕΑΤΡΟ| ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΚΙΜΩΛΙΑ11:00 - 12:30 διοργανωτης: Θέατρο Λέξη

more

λεπτομερειες

Το θέατρο Λέξη παρουσιάζει την παράσταση “Ένας κύκλος με κιμωλία”σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαϊδη, από 17 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Περίληψη του έργου:

Το  κοινωνικό αυτό παραμύθι αφηγείται την ιστορία της Γρούσας, υπηρέτριας σε αρχοντικό, η οποία αποφασίζει να πάρει κοντά της το γιο του άρχοντα, όταν αυτός δολοφονείται από επαναστάτες και η βασίλισσα τον εγκαταλείπει κυνηγημένη.Η Γρούσα με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, μέχρι την ημέρα που η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας τη Γρούσα, ότι της το έκλεψε.Ο ιδιόρυθμος δικαστής Άζντακ καλείται να αποφασίσει για την τύχη του παιδιού, επιλέγοντας μία σολομώντεια λύση: Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ ένα κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χέρια του με δύναμη, η κάθε μια προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα.

Το έργο κυριαρχείται από το αντιπολεμικό πνεύμα του συγγραφέα και είναι μια αλληγορία, μια παραβολή “για τον πειρασμό της καλοσύνης”, σύμφωνα με τα λόγια του Μπρέχτ. Το ταξίδι της Γρούσας σημαδεύεται από μεγάλες δυσκολίες (πείνα, φτώχεια, καταδίωξη, απόρριψη, εξαπάτηση), που θέτουν σε κίνδυνο τόσο το παιδί όσο και την ίδια, η οποία σε κάθε διασταύρωσή της με οποιοδήποτε εμπόδιο, έρχεται αντιμέτωπη με ζωτικής σημασίας διλήμματα, επιλέγοντας κάθε φορά την οδό της αυτοθυσίας, η οποία γίνεται ταυτόσημη με την έννοια της μητρότητας

Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
Διασκευή: Στέλια Δημητρίου-Νίκος Νικολαΐδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη, Μαρία Γεωργίου
Πρωτότυπη Μουσική-Δημιουργία Ηχοτοπίων: Δημήτρης Ζαχαρίου
Κινησιολογία: Αλεξία Νικολάου
Στίχοι Τραγουδιών: Σταύρος Σταύρου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αlexander Jotovic

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νίκη Δραγούμη, Κύνθια Παυλίδου, Δημήτρης Αντωνίου, Αντώνης Καλογήρου, Κώστας Συλβέστρος, Ειρήνη Ανδρέου, Παντελίτσα Λοίζου, Στέλλα Φιλιππίδου, Κυριάκος Βιολάρης.

ποτε

(κυριακη) 11:00 - 12:30

που

Δημοτικό Θέατρο Λατσιών

Λεωφόρος Γ. Κρανιδιώτη 57, 2235 Λατσιά

διοργανωτης

Θέατρο Λέξη

X