Η Λιζ Τρας απορρίπτει πιθανή συμφωνία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.10.2022
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Tρας, η οποία διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο μήνα, απέρριψε το ενδεχόμενο τα επίμαχα γλυπτά να φύγουν από το Βρετανικό Μουσείο, όπου στεγάζονται από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Σε συνέντευξή της στο βρετανικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κανάλι GB News, η Τρας ρωτήθηκε σχετικά με μια πιθανή δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα που πρότεινε ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Τον Ιούνιο, ο Όσμπορν πρότεινε ότι η μακροχρόνια διαμάχη για την ιδιοκτησία των μαρμάρων θα μπορούσε να λήξει με μια συμφωνία "όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν το προσεγγίσουμε και οι δύο χωρίς ένα φορτίο προϋποθέσεων ή κόκκινων γραμμών".

Η Tρας απάντησε αυτή την εβδομάδα ότι "δεν υποστηρίζει" καμία τέτοια ρύθμιση.

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, μια συλλογή αγαλμάτων του 5ου αιώνα π.Χ., βρίσκονται στο επίκεντρο μιας από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις επιστροφής στην ιστορία. Αφαιρέθηκαν από τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του Σκωτσέζου ευγενούς λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή στην Ελλάδα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα έργα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1817, παρά τις εκκλήσεις διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την επιστροφή τους.

Ο Τζόνσον μετέθεσε την απόφαση για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου μετά από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από την Τρας να επανεξετάσει την επιστροφή των έργων κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής συνάντησης που έχει οριστεί για αργότερα φέτος.

"Σε μια εποχή που η Τρας θα προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στρυμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της βασίλισσας Ελισάβετ Β'], θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω", δήλωσε ο Μητσοτάκης στους Sunday Times.

Καθώς τα μουσεία σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τα λεηλατημένα αντικείμενα στις συλλογές τους, το Βρετανικό Μουσείο έχει αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις στις συλλογές του, από τα Μπρονζέ Μπενίν (λεηλατημένα από την πόλη Μπενίν, στη σημερινή Νιγηρία) μέχρι τη πέτρα Ροζέτα (αρχικά από την Αίγυπτο) και το Hoa Hakananai'a (ένα πέτρινο γλυπτό που αφαιρέθηκε από το Νησί του Πάσχα).

Τον Ιούνιο, μια ομάδα υπεράσπισης που ονομάζεται Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα διοργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το μουσείο κατασκευάστηκε ειδικά για να εκθέσει τα μάρμαρα και άλλους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας.

Ίσως ως απάντηση στη συνεχιζόμενη κατακραυγή, το Βρετανικό Μουσείο έδειξε να μαλακώνει τη στάση του απέναντι στο θέμα.

Σε ανακοίνωσή του το περασμένο καλοκαίρι, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε: "Το μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα δανεισμού οποιουδήποτε αντικειμένου από τη συλλογή, δανείζουμε μεταξύ 4.000 και 5.000 αντικείμενα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, 170 αρχαία ελληνικά αντικείμενα περιοδεύουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου θα προσεγγίσουν και θα εμπνεύσουν νέο κοινό πριν επιστραφούν στο μουσείο".

ΠΗΓΗ: The Artnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»