Τα 13 λαξευμένα σε βράχο ανάγλυφα ήταν χαραγμένα στα τοιχώματα ενός αρδευτικού καναλιού που εκτείνεται σε μήκος έξι μιλίων.
Με πλάτος 16 πόδια και ύψος 6,5 πόδια, τα γλυπτά χρονολογούνται από τη βασιλεία του Σαργών Β' (721 π.Χ.-705 π.Χ.) και του γιου του Σενναχειρείμ (705 π.Χ.-681 π.Χ.). Περιλαμβάνουν απεικονίσεις βασιλιάδων που προσεύχονται στους θεούς. Αρχαιολόγοι από το Κουρδιστάν και το Πανεπιστήμιο του Ούντινε της Ιταλίας επέβλεπαν την ανασκαφή από την έναρξή της το 2019.
Ενώ έχουν υπάρξει και άλλα βραχώδη ανάγλυφα στη χώρα, ο Ντάνιελ Μοράντι Μπονακόσι, καθηγητής αρχαιολογίας της Εγγύς Ανατολής στο πανεπιστήμιο, παρατήρησε πέρυσι ότι κανένα από αυτά δεν ήταν τόσο "τεράστιο και μνημειώδες".
Το πάρκο, με τον τίτλο Faida, είναι το πρώτο από τα πέντε που οι περιφερειακές αρχές ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν τουρίστες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Ιράκ υπάρχουν μερικές από τις αρχαιότερες αρχαίες πόλεις στον κόσμο και αποτέλεσε την πατρίδα πολλών πρώιμων πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Σουμέριων και των Βαβυλώνιων.
Οι κλέφτες και ο πόλεμος, ωστόσο, έχουν καταστρέψει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα. Το Ισλαμικό Κράτος κατεδάφισε επίσης δεκάδες προϊσλαμικούς θησαυρούς και χρησιμοποίησε το λαθρεμπόριο για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της από το 2014-17.
Νωρίτερα φέτος, ανατράπηκε η ποινή φυλάκισης 15 ετών ενός Βρετανού τουρίστα, ο οποίος είχε διακινήσει λαθραία αντικείμενα από το Ιράκ.
ΠΗΓΗ:artnews.com