Αρχαίο αιγυπτιακό φυλαχτό ανακαλύφθηκε κοντά στο Τελ Αβίβ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.12.2022
Μια συνηθισμένη εκδρομή στο Αζόρ, μια πόλη που απέχει λιγότερο από πέντε μίλια από την ισραηλινή πόλη Τελ Αβίβ, είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη ενός αιγυπτιακού φυλαχτού ηλικίας 3.000 ετών, αναφέρει η Jerusalem Post.

Το τεχνούργημα ήταν χαραγμένο με σύμβολα που, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ειδικούς, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την κυριαρχία της Αιγύπτου σε αυτό που κάποτε ήταν η γη της Καανάν.

Ο σκαραβαίος ανακαλύφθηκε από τον Gilad Stern του Εκπαιδευτικού Κέντρου Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), ο οποίος καθοδηγούσε μια ομάδα μαθητών της όγδοης τάξης του Γυμνασίου Azor σε μια εκδρομή με αρχαιολογικό θέμα.

"Περιπλανιόμασταν όταν είδα κάτι που έμοιαζε με ένα μικρό παιχνίδι στο έδαφος", δήλωσε ο Stern στην Jerusalem Post. "Μια εσωτερική φωνή μου είπε: 'Σήκωσέ το και γύρισέ το'. Έμεινα έκπληκτος: ήταν ένας σκαραβαίος με μια καθαρά χαραγμένη σκηνή, το όνειρο κάθε ερασιτέχνη αρχαιολόγου. Οι μαθητές ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι!"

Στην επίπεδη πλευρά, ο σκαραβαίος είναι διακοσμημένος με μια καθιστή φιγούρα στα δεξιά και μια όρθια φιγούρα με υψωμένο χέρι στα αριστερά με επίμηκες κεφάλι που πιστεύεται ότι αναπαριστά το στέμμα του Αιγύπτιου Φαραώ.

"Η σκηνή αυτή αντανακλά ουσιαστικά τη γεωπολιτική πραγματικότητα που επικρατούσε στη γη της Χαναάν κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1500-1000 π.Χ.), όταν οι τοπικοί Χαναανίτες ηγεμόνες ζούσαν (και μερικές φορές επαναστατούσαν) υπό την αιγυπτιακή πολιτική και πολιτιστική ηγεμονία", δήλωσε στην Jerusalem Post ο Amir Golani, ειδικός του IAA.

Ο Golani πρόσθεσε ότι ο σκαραβαίος στην αρχαία Αίγυπτο ήταν σύμβολο δύναμης και θέσης. "Μπορεί να έπεσε από τα χέρια ενός σημαντικού προσώπου εξουσίας που περνούσε από την περιοχή", είπε, "ή μπορεί να θάφτηκε σκόπιμα στο έδαφος μαζί με άλλα αντικείμενα -και μετά από χιλιάδες χρόνια, ήρθε στην επιφάνεια".

ΠΗΓΗ:artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή

Βρετανικό Μουσείο: Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να παρέμβει παράτυπα στην επιλογή του νέου διευθυντή