Το στάτους κβο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο λειτουργεί και πρέπει να προστατευθεί, είπε Βρετανός Υπουργός

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.12.2022
Κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα  τάχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Μισέλ Ντόνελαν, σχολιάζοντας ότι το στάτους κβο λειτουργεί και πρέπει να προστατευθεί.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής της ενώπιον της επιτροπής ψηφιακών μέσων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, η κ. Ντόνελαν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν με την ελληνική πλευρά για πιθανό επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Στην ερώτησή της προς την Υπουργό η Βουλευτής Τζέιν Στίβενσον των Συντηρητικών, μέλος της επιτροπής, σχολίασε επικριτικά ότι η επιστροφή των Γλυπτών «σε πιο ηλιόλουστα κλίματα» θα μπορούσε να είναι η αρχή για να μείνουν τα βρετανικά μουσεία χωρίς πολλά από τα εκθέματά τους σε λίγα χρόνια, με την Υπουργό να συμφωνεί.

«Η θέση του Τζορτζ Όσμπορν είναι λίγο διαφορετική από όσο παρουσιάζεται», είπε αρχικά η Μισέλ Ντόνελαν.

«Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά να επιστραφούν κάποια από αυτά τα αντικείμενα μόνιμα. Ο ισχύων νόμος δεν το επιτρέπει αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί. Μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση που παίρνουν και μπορώ να καταλάβω μερικά από τα επιχειρήματα», συνέχισε η κ. Ντόνελαν.

«Θεωρώ όμως ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου», είπε.

Αυτά, πρόσθεσε, «είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι θεματοφύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό; Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα».

Μιλάμε, ανέφερε, «για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες».

«Θα έλεγα πως είναι πιο ξεκάθαρο ότι έχουμε μια ευθεία συνδεόμενη ιδιοκτησία. Οπωσδήποτε το τρέχον στάτους κβο λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε», κατέληξε η Βρετανίδα Υπουργός Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του. Την ίδια θέση επανέλαβε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»