Ήδη πλούσια σε αρχαιολογική ιστορία, η Έσνα, η οποία βρίσκεται στην κάτω Αίγυπτο κατά μήκος του ποταμού Νείλου, έχει φιλοξενήσει πολυάριθμες κατασκευές από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας, από το Νέο Βασίλειο, το οποίο ξεκίνησε το 1550 π.Χ. έως την περίοδο των Σαϊτών, η οποία έληξε το 525 π.Χ..
Σήμερα, έχει απομείνει μόνο ο ναός Khnum. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές στον χώρο και κάνουν ανακαλύψεις σχετικά με την ιστορική του σημασία.
Το εσωτερικό ιερό του ναού χτίστηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Ε΄ και στη συνέχεια διακοσμήθηκε με "αστρονομική οροφή, θρησκευτικούς ύμνους και κρυπτογραφικά κείμενα βασισμένα σε μορφές κροκόδειλου και κριού" από τους απογόνους του, Πτολεμαίο ΣΤ΄, Κλεοπάτρα Β΄ και Πτολεμαίο Ζ΄, ενώ ο εξωτερικός προθάλαμος χτίστηκε από τους Ρωμαίους, σύμφωνα με το Heritage Daily.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα άλλο πτολεμαϊκό οικοδόμημα και ένα ρωμαϊκό λουτρό πίσω από το κύριο κτίριο του ναού. Τα λουτρά τροφοδοτούνταν από ένα σύστημα καναλιών που έριχνε νερό στις λεκάνες. Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ένα υπόκαυστο, ένα είδος κεντρικής θέρμανσης που αναπτύχθηκε από τους Ρωμαίους και παράγει και ζεστό αέρα ο οποίος στη συνέχεια κυκλοφορεί κάτω από το δάπεδο ενός δωματίου.
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν με εντολή του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
ΠΗΓΗ:artnews.com